Skocz do zawartości
Bulizzor

Bios Nie Widzi Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kumplowi wysiadl komp tzn nagle przestal widziec twardziela, wiec przyniosl mi bym cos poradzil. Dysk na sata (barracuda) - zmienilem tasiemkę, linie napiecia, oraz sloty. Jednak bios nadal nie widzi dysku. Widzi tylko nagrywarke na ata. pojawia sie komunikat VERYFING DMI POOL DATA... i na tym staje. Załączam screena - pokazuje jakąś informację o dysku jednak po wejsciu w bios wogole dysku nie ma. Resetowalem tez ustawienia biosu... Czyzby dysk padł?

post-128278-1223317785_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpiąłem jego dysk do mojego kompa lecz widzi go w taki oto sposob... (w mój komputer - go nie widac) czy to oznacza ze dysk jest ok tylko ze jest jedna partycja czy cos jest nie tak z dyskiem

przepiolem spowrotem dysk i troche sie biosem pobawilem - doszedlem do tego ze w koncu bios widzi dysk lecz na tym koniec i tak nie dochodzi do windowsa...załącze kilka screenow moze cos komuś przyjdzie do głowy...

post-128278-1223399034_thumb.jpg

post-128278-1223406168_thumb.jpg

post-128278-1223406184_thumb.jpg

post-128278-1223406203_thumb.jpg

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pierwszym screenie widze 2 dyski rozumiem ze jeden to twoj (z podzialem na partycje itd) a drugi z nieprzydzielonym miejscem to kumpla? bo jesli tak to niestety formacik musisz mu walnac i podzielic.

w sumie nie zdziwilbym sie gdyby nagle mu sie "zgubilo" wszystko z barki, mialem podobnie z 2 tymi samymi dyskami w tamtym roku :S

Edytowane przez nuO3-Lzuruha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten pierwszy to moj, a ten drugi kumpla. Wszystko mu elegancko chodzilo az pewnego dnia wlącza kompa i nie ładuje sie do windowsa ... Czyli nagle dysk stracil system plikow? troche bezsensu... Format mysle ze jest raczej nie korzystnym rozwiazaniem gdyz on tam ma wszystko...

Myslicie ze format jest jedynym wyjsciem?

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to musisz odzyskac dane jesli mial ich tam sporo to i dlugo bedziesz je odzyskiwal. easyrecovery/easyrecovery professional powinno dac rade

mozesz tez sprobowac odzyskac partycje testdiskiem niemniej jak wczesniej mowilem jest to czasochlonne i wszystkich danych nie odzyskasz napewno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi