Skocz do zawartości
kavoo

"Stukajacy" HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Mam calkiem swiezego WD800JB (12.2002), i zauwazylem, ze od czasu do czasu (jeden czy dwa razy dziennie... roznie) zdarza mu sie "stuknac" glowicami. Nie jest to taki dzwiek jakby mial klopoty z pozycjonowaniem glowic, brzmi to jak dawno temu w starych dyskach parkowanie glowic. Wszelkie usypianie dyskow w BIOS'ie i Windzie ofcoz wylaczone... nie bawie sie w oszczednosci pradu :wink:

No normalne w tych WD, czy powinienem raczej zaczac interesowac sie backupem danych i dawac dysk do serwisu/wymiany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli dobrze rozumiem tykanie to dysk pochodzi pare tygodni i zdechnie. A jezeli tak interpretujesz normalna prace dysku to wszystko ok.

Powiem tylko, ze moj kumpel mial ten dysk w kompie od stycznia, nie noszony, przykrecony, komp nie krecony i pare dni temu mial to samo co ty.

PS

Czy zauwazyles straty w wydajnosci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam calkiem swiezego WD800JB (12.2002), i zauwazylem, ze od czasu do czasu (jeden czy dwa razy dziennie... roznie) zdarza mu sie "stuknac" glowicami. Nie jest to taki dzwiek jakby mial klopoty z pozycjonowaniem glowic, brzmi to jak dawno temu w starych dyskach parkowanie glowic. Wszelkie usypianie dyskow w BIOS'ie i Windzie ofcoz wylaczone... nie bawie sie w oszczednosci pradu :wink:

No normalne w tych WD, czy powinienem raczej zaczac interesowac sie backupem danych i dawac dysk do serwisu/wymiany?

To jest standard w tych hdd. Na gwarancje nie masz co dawac bo powiedza ci to samo. Ja mialem podobne objawy w 80 i 120GB. Dyski maja sie dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo na wd80bb - takie wylaczenie i wlaczenie dysku... jak uslyszalem to pierwszy raz, to wpadlem w panike i zgrywalem wsio na cd-r'y... ale dowiedzialem sie, ze to normalne i faktycznie chodzi bez zarzutu (24/7)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stukanie chyba zalezy od partii dysków, bo też mialem wdjb80gb i też mi stukal, dzialal straszenie glośno, aż pewnego razu zachcialo mi sie bawić kabelkami (wentylatory 7v i takie tam) i sobie go spalilem :oops: troche ból, ale oddalem go i dostalem nowy, który dziala bez zarzutu, owiele ciszej i nic nie stuka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...