kavoo Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2003 Mam calkiem swiezego WD800JB (12.2002), i zauwazylem, ze od czasu do czasu (jeden czy dwa razy dziennie... roznie) zdarza mu sie "stuknac" glowicami. Nie jest to taki dzwiek jakby mial klopoty z pozycjonowaniem glowic, brzmi to jak dawno temu w starych dyskach parkowanie glowic. Wszelkie usypianie dyskow w BIOS'ie i Windzie ofcoz wylaczone... nie bawie sie w oszczednosci pradu :wink: No normalne w tych WD, czy powinienem raczej zaczac interesowac sie backupem danych i dawac dysk do serwisu/wymiany? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Hmmmm... czyzby nikt na tweaku nie znal sie na hdd? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Jezeli dobrze rozumiem tykanie to dysk pochodzi pare tygodni i zdechnie. A jezeli tak interpretujesz normalna prace dysku to wszystko ok. Powiem tylko, ze moj kumpel mial ten dysk w kompie od stycznia, nie noszony, przykrecony, komp nie krecony i pare dni temu mial to samo co ty. PS Czy zauwazyles straty w wydajnosci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anti2k Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Mam calkiem swiezego WD800JB (12.2002), i zauwazylem, ze od czasu do czasu (jeden czy dwa razy dziennie... roznie) zdarza mu sie "stuknac" glowicami. Nie jest to taki dzwiek jakby mial klopoty z pozycjonowaniem glowic, brzmi to jak dawno temu w starych dyskach parkowanie glowic. Wszelkie usypianie dyskow w BIOS'ie i Windzie ofcoz wylaczone... nie bawie sie w oszczednosci pradu :wink: No normalne w tych WD, czy powinienem raczej zaczac interesowac sie backupem danych i dawac dysk do serwisu/wymiany? To jest standard w tych hdd. Na gwarancje nie masz co dawac bo powiedza ci to samo. Ja mialem podobne objawy w 80 i 120GB. Dyski maja sie dobrze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Witam... Ja na swoim Maxtor'ze mam to samo... Chodzi tak pół roku i jest OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 No to mnie uspokoiliscie, thx :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 mam to samo na wd80bb - takie wylaczenie i wlaczenie dysku... jak uslyszalem to pierwszy raz, to wpadlem w panike i zgrywalem wsio na cd-r'y... ale dowiedzialem sie, ze to normalne i faktycznie chodzi bez zarzutu (24/7) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 stukanie chyba zalezy od partii dysków, bo też mialem wdjb80gb i też mi stukal, dzialal straszenie glośno, aż pewnego razu zachcialo mi sie bawić kabelkami (wentylatory 7v i takie tam) i sobie go spalilem :oops: troche ból, ale oddalem go i dostalem nowy, który dziala bez zarzutu, owiele ciszej i nic nie stuka :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...