Skocz do zawartości
piero2224

Wygaszony Monitor?

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja:

A więc tak. Spaliła mi się płyta główna więc zakupiłem na allegro przejściowy szmelc FUJITSU-SIEMENS D1826.

Dla sprawdzenia czy nie zostało uszkodzone nic innego wygrzebałem starego solteka i podłączyłem wszystkie elementy (z wyjątkiem diod i speakera) - wszystko śmiga. Gorzej gdy próbuję podłączyć FS.

Podłączenie:

Podłączam wszystko tak jak to było w solteku z wyłączeniem stacji dyskietek (bo nie ma wejścia na taśmę) napędu (ata-sata potrzebuje przejściówki, ale to później).

Problem

Uruchamiam komputer przyciskiem power (hoho), zasilacz pracuje, świeci się dioda dysku czyli ten także pracuje, chłodzenie się kręci (zarówno procesora jak i te na karcie graficznej) ale monitor pozostaje wygaszony (ciemny ekran).

Wie ktoś może co jest nie tak? Ramy powinny być sprawne, bo są nowe. Czy może być to problem karty graficznej? Teoretycznie chłodzenie na niej pracuje ale czy to oznacza, że sama karta jest sprawna?

Robiłem reset biosu na płycie (wyjęcie baterii, bowiem zworki nie znalazłem w instrukcji), ale to nic nie zmieniło.

PŁYTA GŁÓWNA FUJITSU-SIEMENS D1826

PROCESOR PENTIUM 4 640 HT LGA775 2MB/CACHE 3,2GHZ PRESSCOT

KARTA GRAFICZNA NVIDIA GeForce 6600 128MB Tv-out

Ramy DDR 400 MHZ CL3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na Solteku wszystko śmiga to wszystko wskazuje na płytę główną lub jakąś nie kompatybilność, gdyż jest to płyta iście budżetowa ram lub grafika może nie współgrać. Masz inny ram na podmianę? Bo przydało by się sprawdzić czy to właśnie problem nie kompatybilności czy mobo całkiem padnięte.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika teoretycznie była w zestawie na allegro więc powinna być zgodna.

Nie mam innych ram na podmiane...co najwyżej sdram. Tu może być problem:

http://img217.imageshack.us/my.php?image=intrukcjaxn6.jpg -> wycinki manuala

http://www.allegro.pl/item441427922_elixir..._memtestem.html -> moje kostki

Da radę jakoś sprawdzić usterkę? Np brzęczykiem (speakerem)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby sprawdzić czy lubi się z ramami 128 bit (dwustronne) czy 64 bit (jednostronne) i w manualu widze wzmiankę tylko o 64 bit a ty masz 128 bit więc może tu leży pies pogrzebany :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi