Malcom Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Witam, Planuje zakup nowego routera po tym jak Pentagram P 6331-6 wyzionął ducha. Dużo czytałem o modelu Linksys WRT54GL który w połączeniu z softem Tomato ma dość spore możliwości. Z tego co wiem to ten router nie ma modemu czy mógłby ktoś polecić jakiś dobry? Bo shit od neostrady do najlepszych nie należy... Głównie zależy mi na twardym przypisaniu pasma do poszczególnych komputerów (np. komp 1 ma 256Kb/s down/128 Kb/s up, komp 2 600Kb/s down/200Kb/s up itp.) a z tego co wiem Tomato ma taką możliwość. Budżet hmm około 300zł, jeśli będzie coś lepszego to jestem w stanie zwiększyć trochę budżet. I ostatnie czy znajdę coś lepszego w tej cenie co twardo ustawia podział pasma? Dodam, że 1 komputer będzie połączony do routera przez ethernet a dwa pozostałe przez wi-fi. PS. Łącze 1Mb/s jeśli ma to znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 TD-8840 tani i bezawaryjny. Nadal nie ma nic lepszego w cenie routerów Linksysa pod Tomato... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość upek Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Witam, potrzebuje podobnego urządzenia jak Malcom z tym, że internet odbieram za pomocą anteny kierunkowej i karty wifi. Jest to siec vpn. Czy mam kupic AP i połaczyc z TD-8840 czy jest jakies dobre i tanie urządzenie łaczace te dwie funkcje. Chce do niego podłaczyc antene kierunkowa do odbioru neta od dostawcy, jeden komputer przez ethernet i jeden przez wifi oddalony od routera o ok 70m( i scianę) Dobrze byłoby gdybym mogł przydzielać pasmo nie tylko na stałe, ale takze dynamicznie(tzn gdy jeden korzysta z neta to wykorzystuje 700kbps, a drugi 300kbps, a gdy ten pierwszy nie korzysta to całe pasmo prydzielane jest drugiemu. Jaki mozeci polecić sprzęt, dodam ze zalezy mi na atrakcyjnej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malcom Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 (edytowane) Dzięki za odpowiedź :) . Edytowane 26 Października 2008 przez Malcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość upek Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Czy mam rozumiec, że najtańsza opcja to Linksys WRT54G + Ovislink WL-5460AP lub TL-WA501G. Czy nie ma routera z ap , który posiada wejscia na dwie anteny - jedna odbiera sygnał z anteny kierunowej, a druga dookólną wysyła? Proszę o odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Nie ma takiego AP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malcom Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 (edytowane) Nieaktualne, sprzęt kupiony (wrt54gl v1.1, td-8840). Dzięki za pomoc :) . Edytowane 29 Października 2008 przez Malcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...