Skocz do zawartości
z3l

Zaczynam Modowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Stwierdziłem, że mój komputer jest brzydki.

Stwierdziłem, że można na pewno z nim coś zrobić.

Stwierdziłem, że dam radę.

Wziąłem starą obudowę pomalowałem całkiem na czarno sprayem - +5 do wyglądu na wstępie, z brzydkiej szaroburo-czarnej obudowy za 150zł powstała ładna, czarna, matowa obudowa. Do tego mam cichutkiego OCZ StealthXstream, też w czarnym kolorze i z ładnymi czarnymi końcówkami.

Chciałem sobie zrobić czerwono-zielony kolor w środku. Wiadomo - zielona jest większa część podzespołów, więc chciałem to jakoś uwydatnić i wziąłem dwa wentyle Revolteca. Jeden co prawda za duży ale sprzedam go komuś i kupie mniejszy do tyłu ;) Pisałem już w drugim swoim temacie ale napisze jeszcze tutaj raz:

Przed załadowaniem się biosu (w sensie takie charakterystyczne pik w moim kompie, więc tak to umownie sobie nazwę bo nie wiem czy mam rację), wentyl świeci ciągłym zielonym światłem i wygląda bardzo ładnie. Po 'pik' wentyl zaczyna mrugać i irytuje mnie to niezmiernie, jak to można zmienić?

Dalej, wziąłem dwie Zimne katody. Jeszcze nie mam wyciętej obudowy i nie wiem jak będzie to wyglądać gdy będzie zamknięta, ale wydaje mi się, że jakby był troche mocniejszy kolor to byloby fajniej. Można go jakoś wzmocnić? Druga sprawa z nimi, mają dołączony włącznik. Wkłada się dwa kabelki z taka końcówką co można wcisnąć je w jakąś blaszkę i działa. No tylko nie tak do końca. Jak włączam komp z włączonymi/wyłączonymi katodami jest ok. Jak chce je włączyć/wyłączyć podczas działania już kompa, to ten robi puf i się wyłącza. Po ponownym uruchomieniu bios wywala komunikat, że procesor musiał zakończyć pracę z powodu przegrzania. Coś się da zrobić z tym fantem, czy tak po prostu ma być?

Trzecia rzecz ma się odnośnie ogólnego poprawienia wyglądu kompa. Zacznijmy może od obudowy z boku.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Myślałem o nabazgraniu któregoś ze wzorów na obudowie, potem wycięcie dziury czy dwóch by nie psuło ogólnej koncepcji i wstawienie pod spód siatki jakiejś cienkiej, następnie jedna dziura na przeciwko grafiki i wsadzenie tam jakiegoś wentyla (obojętnie czy świecący czy nie). Całość ogólnie na srebrno/chromowo. Podoba mi się się szczególnie pierwszy i ostatni, ale z pierwszym będą myśle cholerne kłopoty żeby oddać to kolorystycznie (wtedy w oryginalnym kolorze ofc), a ostatni ciężko by było przenieść na papier. Ten 3 przypominający słońcem myślałem, że może by zrobić po prostu jego obramowanie na srebrno zamiast całego zamalowywać. Jak myślicie?

Mam też koszyczek na dyski twarde cholernie wielki i mało potrzebny, bo dyski mam dwa, koszyk na 6, a u góry dwa wolne miejsca, więc mógłbym je tam na gumkach zamontować, ciszej i ładniej by było.

Pytanie teraz bardziej hardewareowy, ale co tam ;) Mam dwa porty SATA na płycie głównej. Istnieją podwójne taśmy jak było w przypadku ATA? Bo dokupiłbym sobie dysk... :) Albo jakaś przejściówka ata>sata, bo taśm aktualnie nie mam żadnych wpiętych, co mnie cieszy bo burdel zawsze siały, ale jak będzie trzeba to trudno.

Czwarta rzecz - mam systemik 5.1 głośników od creativa. Da się jakoś wmontować po, załóżmy, cztery diody na rogi żeby świeciły w rytm muzyki? Ciężko by było coś takiego zrobić?

Na razie wszystko chyba, jeżeli coś mi się przypomni to jeszcze napisze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej, wziąłem dwie Zimne katody. Jeszcze nie mam wyciętej obudowy i nie wiem jak będzie to wyglądać gdy będzie zamknięta, ale wydaje mi się, że jakby był troche mocniejszy kolor to byloby fajniej. Można go jakoś wzmocnić?

Wsadzić więcej katod...

Jak włączam komp z włączonymi/wyłączonymi katodami jest ok. Jak chce je włączyć/wyłączyć podczas działania już kompa, to ten robi puf i się wyłącza. Coś się da zrobić z tym fantem, czy tak po prostu ma być?

W pierwszej kolejności podłączyć katody pod innego molexa, w dalszej... kupić lepszy zasilacz.

Myślałem o nabazgraniu [..]. Ten 3 przypominający słońcem myślałem, że może by zrobić po prostu jego obramowanie na srebrno zamiast całego zamalowywać. Jak myślicie?

Mnie się to w ogóle nie podoba

Czwarta rzecz - mam systemik 5.1 głośników od creativa. Da się jakoś wmontować po, załóżmy, cztery diody na rogi żeby świeciły w rytm muzyki? Ciężko by było coś takiego zrobić?

Da, nie, nie trudno... kwestia wpisania paru wyrazów w google, zakupienia paru elementów i zlutowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadzić więcej katod...

E, nie zmieszcze ;)

W pierwszej kolejności podłączyć katody pod innego molexa, w dalszej... kupić lepszy zasilacz.

No nie po to wydalem 200zł na nowy zasilacz 4 dni temu zeby go znowu wymieniac hehe ;) zreszta pare osob mi go polecalo na innym forum w kategorii do dwoch stow. Mysle ze to problem z tymi stykami i jak pogrzebie w nich troche to bedzie dzialac, bo pozniej patrzylem to dwa razy sie nie wylaczal. Pod innego molexa tez zaraz podepne.

Mnie się to w ogóle nie podoba

A mnie bardzo, no ale kwestia gustu ;)

Da, nie, nie trudno... kwestia wpisania paru wyrazów w google, zakupienia paru elementów i zlutowania.

Jak da to ok :)

A problem z mrygajacym fanem juz zalatwiony, podpialem go pod przelotke zamiast do plyty i ladnie teraz swieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo płyta feedowała pewnie wiatrak sygnałem PWM, który w gruncie rzeczy jest przerywany, więc i diody mrugały :).

Jeśli chodzi o zasilacz... poniżej 200 nie schodziłem więc nie wiem jakiej jakości są to zasilacze :), natomiast możesz jeszcze spróbować wrzucić kabelek z ferrytem (taka beczułka wokół przewodu), być może złagodzi to zakłócenia podczas włączania. Ale powinno wystarczyć przełączenie katody do innego molexa, tudzież, zobacz czy na restarty nie ma wpływu odległość inwertera od elektroniki płyty głównej, spróbuj też odłaczyć tą blaszkę z włacznikiem od obudowy (aby się nie stykała) i sprawdź wtedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oswieze swoj temat bo ostatnio m sie w glowie poukladalo i stwierdzilem ze to co wyzej to lekko z pupy jest ;)

Pierwsze zapytam: http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...cat=5&cat2=

jak sie montuje taki grill? przykreca sie go do otworow na wentyl razem z tymze czy jak to?

Drugie: Jak mozna 'dorobic' slot na wentylator 120mm w miejsce koszyka na napedy 5,25? wyciac z blachy kwadrat z mocowaniem na sruby i przytwierdzic do obudowy, czy jakis lepszy i prostszy sposob jest?

Trzy: Czym najlepiej wyrownac np. przedni panel? Bo mam go odczepiany a pod spodem lita blache z otworami, wiec jakos bo to trzeba zamaskowac. Czytalem o szpachli i o wloknie, ktorym lepiej i taniej?

Cztery: Czy zrobienie włacznika (pstryczka takiego gora/dol) do wentyla to ciezka sprawa, czy wystarczy ze przetne ktorys kabel i wlutuje go pomiedzy? (jak tak, to ktory kabel, i czy mozna jakos kabel przedluzyc czy trzeba dolutowac nowy?

Pięć: j.w. tyle że z wlacznikiem powera, mozna tak czy trzeba guzik zastosowac? (nie bedzie problemu w sumie, ale lepszy bajer bylby z pstrykiem ;))

Szesc: Malowanie np. mobo na czarno w ogole nie wchodzi w gre, prawda?

Na razie tyle :)

Edytowane przez z3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest filtr - grilla to dopiero na to się nakłada.

Jak byś chciał wyłącznik hebelek to musiał byś taki znaleźć/zrobić, żeby obwód zamykał w pośrednim położeniu. Bo normalnie to one obwód zamykają w położeniu On i rozłaczają w położeniu Off. Guzik na kompie nigdy nie zostaje w położeniu on, bo zabierasz palec i odbija.

Da się - mnóstwo roboty i wątpliwy efekt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr poprostu przykręcasz pomiędzy wentylator a obudowę, ale na wlocie, nie przykręcaj go czasem na wentylu wyciągającym powietrze z budy :P Dość często trzeba toto oczyszczać z kurzu.

Edytowane przez Qrchak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, te minimalne prawa fizyki ktore znam pozwalaja mi sadzic, ze jak cos wydmuciach!e powietrze z obudowy to i kurz, wiec bezsensowne by bylo montowanie czegos, co ten kurz powstrzymuje ;)

Miedzy wentylem a obudowa mowisz... A nie da sie na samym przedzie? W sensie wentylator - dalej obudowa - i dopiero filtr. Mam zamiar troche doszpachlowac czy cos przedni panel, wiec musi byc na rowno z nim lub lekko wystawac (co nawet bardziej mi sie podoba).

Jak sie ten taki wlacznik on/off pstryczkowy fachowo nazywa bo nie moge nigdzie znalezc a jakies wymiary chociaz mi potrzebne bo sobie bude projektuje w sketchupie i nie iwem jak porozmieszczac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedzy wentylem a obudowa mowisz... A nie da sie na samym przedzie? W sensie wentylator - dalej obudowa - i dopiero filtr. Mam zamiar troche doszpachlowac czy cos przedni panel, wiec musi byc na rowno z nim lub lekko wystawac (co nawet bardziej mi sie podoba).

IMHO bez sensu lepiej zrób odpowiedni otwór, za min grill, filtr i wentylator.

Jak sie ten taki wlacznik on/off pstryczkowy fachowo nazywa bo nie moge nigdzie znalezc...

Przełącznik hebelkowy :?: Popatrz po sklepach z elektroniką, googla chyba umiesz używać :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisywałem w googla włącznik hebelkowy i nic nie miałem, a to trzeba było przełącznik.. eh ;) dzieki.

Filtr wcisne jakos w szpachle na bok srubka czy czyms, mysle ze to nie bedzie jakos specjalnie trudne. Jak filtr sie przykreca do obudowy, to wentyl to wchodzi jakos zaciskowo czy tez go trzeba przykrecic?

co do guzika power: http://diolut.pl/product_info.php?cPath=94...roducts_id=1533 takie cos nie moze byc, nie?

Edytowane przez z3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zaczynam Modowanie" :blink:

A pytasz jak nałożyć grill przeciw kurzowy , no sorry ale mnie to zagieło. Temat stoi 3 miesiąc nie zrobiłeś nic tylko ciągle pytasz , a chyba to nie na tym rzecz polega w moddingu. Życzę powodzenia, może w końcu zmobilizujesz się do pracy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sorry ale zielonego pojecia nie mam jak to wyglada i w rece tego nie mialem w zyciu, a zanim cos zamowie wole sie upewnic niz wywalic 30zł w błoto czy bede mogl to w ogole wmontowac tak jak mam ochote.

I sorry tez ze nie wszyscy sa baranami co wezma do lapy jakas szlifierke i powycinaja dziury a potem pomysla co z ta dziura zrobic. A czytanie ze zrozumieniem sie klania, z ktorego wynika ze odkad zalozylem ten temat to sie za modding nie bralem, teraz zaczynam znowu i juz zaczalem wstepne prace.

a i taka zlota zasada w zyciu 'nie masz do powiedzenia nic na temat, to sie nie odzywaj' bo jakos nie pytalem czy to dobrze ze od 3 miesiecy nic nie zrobilem ;)

Edytowane przez z3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie juz chyba ostatnie pytania zanim zaczne w poniedzialek sie bawic jak przyjdzie to co ma przyjsc.

Jakie farbki polecacie do malowania obudowy? Interesuja mnie ze 2-3 odcienie czarnego i ciemny czerwony, nawet bordowy. Jak pojde do modelarskiego to dostane takie co beda w miare wygladaly i sie trzymaly? Pedzelkiem bede bazgral ;)

W szpachli ciezko pozniej wyciac jakas dziure? Czy lepiej wrzuci element co chce i go zaszpachlowac od razu co wymaga pewnej gimnastyki ale nie jest nie do zrobienia?

pozdro :*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie farbki polecacie do malowania obudowy? Interesuja mnie ze 2-3 odcienie czarnego i ciemny czerwony, nawet bordowy.

W Twoim przypadku najlepiej chyba w sprayu. Nie wiem czy znajdziesz 2-3 odcienie czarnego :P

Jak pojde do modelarskiego to dostane takie co beda w miare wygladaly i sie trzymaly?

Tak w słoiczkach... po 10-15ml.

Pedzelkiem bede bazgral ;)

Szczęścia życzę :unsure:

W szpachli ciezko pozniej wyciac jakas dziure?

Nie, jeżeli nie zależy Ci na efekcie końcowym.

Czy lepiej wrzuci element co chce i go zaszpachlowac od razu co wymaga pewnej gimnastyki ale nie jest nie do zrobienia?

A tego to nie zrozumiałem :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi chyba wiecej nie bedzie potrzeba bo bede musial malutkie elementy dziabnac a na aerograf nie bede pieniedzy wydawal. :) Co do czarnego moja tepa glowa dopiero pozniej wpadla ze wystarczy dodac odrobine bialego ... :lol:

W ostatnim chodzilo mi, ze moge od razu sobie wlozyc to co chce i to szpachlowac chociaz bede sie musial troche natrudzic i tyle, troche w innej przestrzeni sie znajdowalem jak to pisalem ;)

Dzieki za pomoc, kable pochowane w obudowie, boczek przyciety, w srodku tez poucinane to co trzeba, przyjada mi czesci w poniedzialek albo wtorek to wezme sie za przedni panel. Pewnie w ogole nie wyjdzie tak jak chce, no ale trzeba sie uczyc bo inaczej to lipa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi