Skocz do zawartości
KOLA.K

Rezerwuar Xspc 150mm Passive Alu Reservoir Black

Rekomendowane odpowiedzi

Alu sux

Z tego co widzę to alu jest anodowane, więc nie ma znaczenia czy to alu, czy nie... Dzięki temu zabiegowi - jesli nie zaczniemy skrobać w śrdku śrubokrętem ;) - jest raczej pewne, że korozji nie będzie. Wizualnie prezentuje się bardzo fajnie. Przynajmniej wg. mnie - dużo lepszy niż te wszystkie, oklepane już o-tak'i (każdy teraz otank paskuje... już tym rzy.... ;) ).

Pozdrawiam

Holcer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to alu jest anodowane, więc nie ma znaczenia czy to alu, czy nie... Dzięki temu zabiegowi - jesli nie zaczniemy skrobać w śrdku śrubokrętem icon_wink2.gif - jest raczej pewne, że korozji nie będzie. Wizualnie prezentuje się bardzo fajnie. Przynajmniej wg. mnie - dużo lepszy niż te wszystkie, oklepane już o-tak'i (każdy teraz otank paskuje... już tym rzy.... icon_wink2.gif ).

Pozdrawiam

Holcer

Przykład na blokach

nie widziałem jeszcze bloku z aluminiowym topem by anoda nie puszczała prędzej czy później to się stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykład na blokach

nie widziałem jeszcze bloku z aluminiowym topem by anoda nie puszczała prędzej czy później to się stanie

Zazwyczaj to nie anoda ponoć puszcza, tylko barwnik - taką dostałem informację od kogoś, kto się na tym zna, więc ochrona dalej jest - jedynie kolorku nie ma :?. Z resztą przy płynach typu feser i tak nie zajdzie Ci korozja nawet gdybyś miał niepoanodowane alu:

-przewodność < 10 µS/cm (20°C)

-antykorozyjny

-zapobiega tworzeniu się mikroorganizmów tj. glony

-nie przewodzi prądu

-zapobiega tworzeniu się piany

Pozdrawiam,

Holcer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat fesera też mogę się wypowiedzieć....

-zapobiega tworzeniu się mikroorganizmów tj. glony

-nie przewodzi prądu

jakoś mobas odszedł po kropli koło pci....

-zapobiega tworzeniu się piany

pieni się lepiej niż borygo i petrygo

taki więc :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym nieprzewodzeniem prądu przez fesera to nie jest tak różowo. Sam płyn niby prądu nie przewodzi, ale już po zmieszaniu np z kurzem ( a kto w komputerze nie ma choćby odrobiny kurzu ? ) tę cudowną właściwość traci.

Nie rozumiem jak coś anodyzowanego może stracić barwnik i nie być jednocześnie pozbawione warstwy ochronnej skoro to jedno i to samo ? W ogóle pojęcie "barwnik" jakoś wyjątkowo kiepsko tu pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem wyciek i to całkiem pokaźny z bloku cpu, pociekło na pci i mostek troszkę i jakoś żyje, więc może miałeś mocna zakurzoną płytę... Natomiast co do piany to u mnie obyło się bez.

Ja miałem podobny wyciek ale z Petrygo i też bez strat się obyło, więc to kwestia szczęścia a nie coolantu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle pojęcie "barwnik" jakoś wyjątkowo kiepsko tu pasuje.

niby dlaczego?

anodując można nadać kolor o wyjątkowej głębokości czerni a także biały więc nie wiem dlaczego słowo barwnik Ci tutaj nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano nie pasuje, wiadomo nie wdając się specjalnie w szczegóły można to tak nazwać, ale to tak jak by powiedzieć że z samochodu zlazł mi "barwnik" ale blacha jest nadal chroniona. Połączyłem to od razu z sytuacją w kontekście której użyto tego określenia. Oczywiście przy okazji anodyzowania barwimy aluminium na jakiś kolor, ale przecież powłoka tlenku glinu którą to pokrywamy nasze aluminium nie jest żadnym barwnikiem ( nawet jeśli któraś warstwa posiada jakiś interesujący nas kolor i w rezultacie "barwi" ).

Edytowane przez Hrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi