KOLA.K Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Co sądzicie o tym rezerwuarze KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Alu sux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Bede niebawem pewnie w qulingu poprzymierzac sie do jakiejs obudowy, tak ze jak maja w magazynie rzuce okiem i dam znac. Tak po jednej fotce ciezko cokolwiek powiedziec jak sie nie zobaczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
holcer Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Alu sux Z tego co widzę to alu jest anodowane, więc nie ma znaczenia czy to alu, czy nie... Dzięki temu zabiegowi - jesli nie zaczniemy skrobać w śrdku śrubokrętem ;) - jest raczej pewne, że korozji nie będzie. Wizualnie prezentuje się bardzo fajnie. Przynajmniej wg. mnie - dużo lepszy niż te wszystkie, oklepane już o-tak'i (każdy teraz otank paskuje... już tym rzy.... ;) ). Pozdrawiam Holcer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Z tego co widzę to alu jest anodowane, więc nie ma znaczenia czy to alu, czy nie... Dzięki temu zabiegowi - jesli nie zaczniemy skrobać w śrdku śrubokrętem icon_wink2.gif - jest raczej pewne, że korozji nie będzie. Wizualnie prezentuje się bardzo fajnie. Przynajmniej wg. mnie - dużo lepszy niż te wszystkie, oklepane już o-tak'i (każdy teraz otank paskuje... już tym rzy.... icon_wink2.gif ). Pozdrawiam Holcer Przykład na blokach nie widziałem jeszcze bloku z aluminiowym topem by anoda nie puszczała prędzej czy później to się stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 lepsze to niz cieknący o-tank. fee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
holcer Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Przykład na blokach nie widziałem jeszcze bloku z aluminiowym topem by anoda nie puszczała prędzej czy później to się stanie Zazwyczaj to nie anoda ponoć puszcza, tylko barwnik - taką dostałem informację od kogoś, kto się na tym zna, więc ochrona dalej jest - jedynie kolorku nie ma :?. Z resztą przy płynach typu feser i tak nie zajdzie Ci korozja nawet gdybyś miał niepoanodowane alu: -przewodność < 10 µS/cm (20°C) -antykorozyjny -zapobiega tworzeniu się mikroorganizmów tj. glony -nie przewodzi prądu -zapobiega tworzeniu się piany Pozdrawiam, Holcer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 taką dostałem informację od kogoś, kto się na tym znaCzyżbyś rozmawiał z Kynkiem ? :wink: więc ochrona dalej jest - jedynie kolorku nie maMhm, miałeś w rączkach 1,5 roczny blok X4PRO ? Chyba nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Na temat fesera też mogę się wypowiedzieć.... -zapobiega tworzeniu się mikroorganizmów tj. glony -nie przewodzi prądu jakoś mobas odszedł po kropli koło pci.... -zapobiega tworzeniu się piany pieni się lepiej niż borygo i petrygo taki więc :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Z tym nieprzewodzeniem prądu przez fesera to nie jest tak różowo. Sam płyn niby prądu nie przewodzi, ale już po zmieszaniu np z kurzem ( a kto w komputerze nie ma choćby odrobiny kurzu ? ) tę cudowną właściwość traci. Nie rozumiem jak coś anodyzowanego może stracić barwnik i nie być jednocześnie pozbawione warstwy ochronnej skoro to jedno i to samo ? W ogóle pojęcie "barwnik" jakoś wyjątkowo kiepsko tu pasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaSonido Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Z tym pienieniem się Fesera też niestety prawda. Oczywiśćie tylko na początku przy odpowietrzaniu, kiedy pompa dostaje głupawki, bo z czasem opada i coolant jest krystalicznie czysty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozwad Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Ja miałem wyciek i to całkiem pokaźny z bloku cpu, pociekło na pci i mostek troszkę i jakoś żyje, więc może miałeś mocna zakurzoną płytę... Natomiast co do piany to u mnie obyło się bez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Ja miałem wyciek i to całkiem pokaźny z bloku cpu, pociekło na pci i mostek troszkę i jakoś żyje, więc może miałeś mocna zakurzoną płytę... Natomiast co do piany to u mnie obyło się bez.Ja miałem podobny wyciek ale z Petrygo i też bez strat się obyło, więc to kwestia szczęścia a nie coolantu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 W ogóle pojęcie "barwnik" jakoś wyjątkowo kiepsko tu pasuje. niby dlaczego? anodując można nadać kolor o wyjątkowej głębokości czerni a także biały więc nie wiem dlaczego słowo barwnik Ci tutaj nie pasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hrr Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 (edytowane) Ano nie pasuje, wiadomo nie wdając się specjalnie w szczegóły można to tak nazwać, ale to tak jak by powiedzieć że z samochodu zlazł mi "barwnik" ale blacha jest nadal chroniona. Połączyłem to od razu z sytuacją w kontekście której użyto tego określenia. Oczywiście przy okazji anodyzowania barwimy aluminium na jakiś kolor, ale przecież powłoka tlenku glinu którą to pokrywamy nasze aluminium nie jest żadnym barwnikiem ( nawet jeśli któraś warstwa posiada jakiś interesujący nas kolor i w rezultacie "barwi" ). Edytowane 20 Grudnia 2008 przez Hrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Ciekawe zastosowanie tego (przynajmniej tak mi sie wydaje ze to XSPC) rezerwuaru wykopane wprost z niemieckiego ebay: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...