Skocz do zawartości
planarpixel

Problem - Przyhaczanie Na Nowym Sprzecie (quad)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku miesiecy mam nowy sprzet:

- Intel Core 2 Q6600 QuadCore,2.4GHz,1066FSB,8MBCache,LGA775,65nm,BOX

- plyta Gigabyte GA-EP35C-DS3R, P35, DualDDR3-1333,DualDDR2-1066,SATA2,RAID,GBLAN,ATX

- Gigabyte GeForce 8600GT, 256MB GDDR3 (128bit), TV&DualDVI, PCI-E, BOX

- Ram 4096 mb geil 800mhz cl5

Mianowicie od jakiegos czasu zauwazylem dziwne zachowania - 1-3 sekundowe zawieszki systemu . np. sluchajac mp3 z bitratem nawet 192kbps potrafi mi komputer zmulic i utwor sie zaciac na 2-3 sekundy i po chwili wszystko wraca do zycia.

Komputer chodzi codziennie prawie cala doba. Wczesniej mialem 3 miesiace dysk 750 gb samsunga i myslalem ze to moze jest wina wlasnie jego bo tak duze dyski do najszybszych nie naleza. W zwiazku ztym kupilem dwie 640 gb najszybsze jakie moglem i zrobilem raid 0. Sam system chodzi o wiele szybciej. ale nadal mam te zawieszki. Nie wiem czym to moze byc spowodowane. Windowsa mam 32bitowego bo na 64bitowym nie wszystko chodzi. Prosilbym o jakies sugestie bo nie wiem gdzie szukac przyczyny.

BTW: film w FULLHD z bluraya chodzi tak ze nie chodzi - wszystko mam poinstalowane jak nalezy a film co minute jedna klatka.

Wydaje mi sie ze majac takiego kompa nie powinno byc takich problemow - wiec jeszcze raz prosze o pomoc.

z gory dziekuje pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dysk wykluczamy skoro po zmianie jest nadal to samo. Podejrzewam tutaj coś z mobo i być może złym ustawieniu w biosie. Pytanie..podkręcałeś coś? Te pamięci masz 4gb w jednej kości? Tutaj też bym się nad nimi zastanawiał..więc zrób teścik programem MemTest. Problem może leżeć też po stronie softu czyli Windowsa. Mam nadzieje że jest w nim czysto i bez zbędnego syfu, nadmiernej ilości kodeków czy innych takich.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dysk wykluczamy skoro po zmianie jest nadal to samo. Podejrzewam tutaj coś z mobo i być może złym ustawieniu w biosie. Pytanie..podkręcałeś coś? Te pamięci masz 4gb w jednej kości? Tutaj też bym się nad nimi zastanawiał..więc zrób teścik programem MemTest. Problem może leżeć też po stronie softu czyli Windowsa. Mam nadzieje że jest w nim czysto i bez zbędnego syfu, nadmiernej ilości kodeków czy innych takich.

A wiec tak nie podkrecalem nic. Kompa samemu skladalem - w biosie nie ustawialem zadnych dodatkowych parametrow. Bodajze tylko fsb ustawialem na takie jak powinno byc.

te 4gb mam po 2 gb w dualu. Sa to cl5 czyli dosyc dlugi czas dostepu maja.

Sam windows jest czysty generalnie nawet po reinstalce windowsa - potrafi to na swiezo godzinnym systemie juz pojawiac.

Co do filmow to nie wyglada na kodeki tylko na problem z transferem danych - jakby komp sie nei wyrabial ztym albo mobo albo

kontroler sata sam nie wiem.

nie wiem gdzie szukac pomocy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te 4gb mam po 2 gb w dualu. Sa to cl5 czyli dosyc dlugi czas dostepu maja.

CL5 dla DDR2 to nie jest długi czas dostępu :wink: Zatrzymałbym się na chwile przy pamięciach...mianowicie ustawiłbym im w biosie 2,1v...nastepnie parametr TRFC na 52 (znajdziesz go w ustawieniach timingów itd.) oczywiście podstawowe timingi na 5-5-5-15. Nie zaszkodzi jak na NB (u Gigabytów jest to zdaje się MCH voltage) dasz z 1,4v. A FSB jakie ustawiłeś dla procesora? Podaj też jaki masz zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze to wina zasilacza??

Jaka masz zasilke??

zasilacz mam chiefteca 550W nie pamietam dokladnie modelu (ok 200 zl). gdyby co moge spisac model z labela.

CL5 dla DDR2 to nie jest długi czas dostępu :wink: Zatrzymałbym się na chwile przy pamięciach...mianowicie ustawiłbym im w biosie 2,1v...nastepnie parametr TRFC na 52 (znajdziesz go w ustawieniach timingów itd.) oczywiście podstawowe timingi na 5-5-5-15. Nie zaszkodzi jak na NB (u Gigabytów jest to zdaje się MCH voltage) dasz z 1,4v. A FSB jakie ustawiłeś dla procesora? Podaj też jaki masz zasilacz.

wszedlem w biosa mb intelligent tweaker - nie znalazlem ustawienia voltazu pamieci zeby mogl na 2,1 przestawic. Timing 5 5 5 15 ustawilem teraz - wczesniej mialem 5 5 5 18. TRFC nie znalazlem - tzn znalazlem przy ustawieniach timingow jedna opcje ustawiona wlasnie na 52 i nazywala sie "Refresh to ACT Delay" byc moze to TRFC hehe. Tego MCH Voltage nie znalazlem - szukalem czegos podobnego - patrzac tez na jaki przedzial voltazu dana opcja oferuje i nie znalazlem opcji gdzie mozna ustawic 1,4v. O zasilaczu napisalem w poprzednim poscie. A FSB z tego co widze to nawet nie ustawialem - mam wszystko na auto. Generalnie po zlozeniu kompa bodajze zmienialem chyba tylko cpu clock rate na 9x. nic wiecej, wiec moze czegos nie skonfigurowalem i dlatego sa te problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszedlem w biosa mb intelligent tweaker - nie znalazlem ustawienia voltazu pamieci zeby mogl na 2,1 przestawic. Timing 5 5 5 15 ustawilem teraz - wczesniej mialem 5 5 5 18. TRFC nie znalazlem - tzn znalazlem przy ustawieniach timingow jedna opcje ustawiona wlasnie na 52 i nazywala sie "Refresh to ACT Delay" byc moze to TRFC hehe. Tego MCH Voltage nie znalazlem - szukalem czegos podobnego - patrzac tez na jaki przedzial voltazu dana opcja oferuje i nie znalazlem opcji gdzie mozna ustawic 1,4v. O zasilaczu napisalem w poprzednim poscie. A FSB z tego co widze to nawet nie ustawialem - mam wszystko na auto. Generalnie po zlozeniu kompa bodajze zmienialem chyba tylko cpu clock rate na 9x. nic wiecej, wiec moze czegos nie skonfigurowalem i dlatego sa te problemy.

A Ctrl+F1 wcisnąłeś po wejściu do biosu? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi