Skocz do zawartości
Ciapek8

Niesamowite Spowolnienie Systemu Xp Home Edition

Rekomendowane odpowiedzi

Moj problem jest w niesamowitym spadku wydajnosci na komputera, ktory ma zaledwie 8 dni :x

Prolog

Boot screen na moim xp home edition potrzebuje okolo 4-5 minut ladowania (z czego polowe tego czasu postep ladowania jest zaciety). Po wejsciu na profil potrzebuje kolejnych 3-4 minut aby system "doszedl" do siebie (wczesniej zajmowalo mu to 2-3 sekundy :o). W czasie uzywania nie jest do pomyslenia cos takiego jak obejrzenie filmu "12080x720 h264". Ba, przy zwyklym 700x400 w kodeku xvida ma znaczne problemy z fpsami.

Rozdział I - Jak to sie zaczelo

W niedlugim czasie po postawieniu systemu wyskakiwal mi komunikat "System windows - brak dysku". Zignorowalem problem, postawilem na to ze zwalilem partycje i wygladaja one tak: h/g/j i po prostu jakas aplikacja wyszukiwala czegos domyslnie w c. Z czasem nie wystarczylo kliknac raz w opcje Anuluj, a walnac kombosa ze skillem myszka-fast-attack.

Rozdzial II - Co jest do cholery!

Dzis rano z planem napisania pewnego tekstu wlaczam kompa i... ogladam niemilosiernie dlugo boot screena. Po tym jeszcze mam okazje zobaczyc lag systemu oraz uporczywy, wczesniej wspomniany komunikat "System windows-[...]".

Rozdzial III - Imperium kontratakuje

Na pierwszy ogien pelen skan Avastem. Wykrylo 1 wirusa z wczorajszej instalacji mirca. Nastepnie smialo za nim ruszyl skan AVG Anti-Spyware. Ten mial juz wieksze wyniki i znalazl pelno smiecia z poziomem zagrozenia "medium". Kolejno CCleaner ktorym wyczyscilem dokladnie WSZYSTKO co sie dalo i pozwolilo na zachowanie programow z ktorych korzystam. Nieznosny komunikat "System windows-[...]" odszedl, jednak nie zabral ze soba do piekla tego uporczywego laga systemu, ktory nie pozwala mi na normalna prace, ani nawet na chwile wytchnienia przy C&C red alert 3 (natychmiastowe zaciecie przy uruchomieniu - aplikacja nieodpowiada...)

Przypisy:

Komputer - MS Windows XP home edition PL - Dodatek SP 3 | AMD Phenom 9550 Quad-core | 2gb ram ddr2 | Nvidia GeForce 8800 GT

Log z HijackThis - http://www.wklej.org/id/18277/

Log z Silent Runners - http://www.wklej.org/id/18283/

Pozwolcie mi napisac rozdzial "Zwyciestwo imperium" ... ;)

Edytowane przez Ciapek8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

usunąć wszystkie partycje i utworzyć od nowa. spotkałem się już z podobnym problemem i to był jedyny sposób (zwykła reinstalacja systemu na istniejących już partycjach nie pomogła). Ewentualnie spróbuj skorzystać z wydajnych programów do "sprzątania systemu" ...... osobiście używam TuneUP 2008 i do tej pory nie znalazłem nic bardziej nieocenionego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy dysk nie przeszedł Ci w tryb PIO - miałem coś podobnego. Windows sam zmienia z UDMA na PIO po wystąpieniu kilku błędów. Gdy upewnisz się że dysk działa w UDMA a nie PIO, włącz HD Tune i przeprowadź pełen skan. Zajrzyj do danych SMART i sprawdź czy nie masz jakiś niepokojących informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi