Ciapek8 Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 (edytowane) Moj problem jest w niesamowitym spadku wydajnosci na komputera, ktory ma zaledwie 8 dni :x Prolog Boot screen na moim xp home edition potrzebuje okolo 4-5 minut ladowania (z czego polowe tego czasu postep ladowania jest zaciety). Po wejsciu na profil potrzebuje kolejnych 3-4 minut aby system "doszedl" do siebie (wczesniej zajmowalo mu to 2-3 sekundy :o). W czasie uzywania nie jest do pomyslenia cos takiego jak obejrzenie filmu "12080x720 h264". Ba, przy zwyklym 700x400 w kodeku xvida ma znaczne problemy z fpsami. Rozdział I - Jak to sie zaczelo W niedlugim czasie po postawieniu systemu wyskakiwal mi komunikat "System windows - brak dysku". Zignorowalem problem, postawilem na to ze zwalilem partycje i wygladaja one tak: h/g/j i po prostu jakas aplikacja wyszukiwala czegos domyslnie w c. Z czasem nie wystarczylo kliknac raz w opcje Anuluj, a walnac kombosa ze skillem myszka-fast-attack. Rozdzial II - Co jest do cholery! Dzis rano z planem napisania pewnego tekstu wlaczam kompa i... ogladam niemilosiernie dlugo boot screena. Po tym jeszcze mam okazje zobaczyc lag systemu oraz uporczywy, wczesniej wspomniany komunikat "System windows-[...]". Rozdzial III - Imperium kontratakuje Na pierwszy ogien pelen skan Avastem. Wykrylo 1 wirusa z wczorajszej instalacji mirca. Nastepnie smialo za nim ruszyl skan AVG Anti-Spyware. Ten mial juz wieksze wyniki i znalazl pelno smiecia z poziomem zagrozenia "medium". Kolejno CCleaner ktorym wyczyscilem dokladnie WSZYSTKO co sie dalo i pozwolilo na zachowanie programow z ktorych korzystam. Nieznosny komunikat "System windows-[...]" odszedl, jednak nie zabral ze soba do piekla tego uporczywego laga systemu, ktory nie pozwala mi na normalna prace, ani nawet na chwile wytchnienia przy C&C red alert 3 (natychmiastowe zaciecie przy uruchomieniu - aplikacja nieodpowiada...) Przypisy: Komputer - MS Windows XP home edition PL - Dodatek SP 3 | AMD Phenom 9550 Quad-core | 2gb ram ddr2 | Nvidia GeForce 8800 GT Log z HijackThis - http://www.wklej.org/id/18277/ Log z Silent Runners - http://www.wklej.org/id/18283/ Pozwolcie mi napisac rozdzial "Zwyciestwo imperium" ... ;) Edytowane 16 Listopada 2008 przez Ciapek8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2008 usunąć wszystkie partycje i utworzyć od nowa. spotkałem się już z podobnym problemem i to był jedyny sposób (zwykła reinstalacja systemu na istniejących już partycjach nie pomogła). Ewentualnie spróbuj skorzystać z wydajnych programów do "sprzątania systemu" ...... osobiście używam TuneUP 2008 i do tej pory nie znalazłem nic bardziej nieocenionego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Daj log z combofix, uzyj HdTune i daj screeny ze wszystkich zakladek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Ja podejrzewam dysk, sprawdź czy podgląd zdarzeń nie raportuje błędów kontrolera hdd, ale najpierw zobacz czy ci jakiś proces nie zżera 100% procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 Sprawdź czy dysk nie przeszedł Ci w tryb PIO - miałem coś podobnego. Windows sam zmienia z UDMA na PIO po wystąpieniu kilku błędów. Gdy upewnisz się że dysk działa w UDMA a nie PIO, włącz HD Tune i przeprowadź pełen skan. Zajrzyj do danych SMART i sprawdź czy nie masz jakiś niepokojących informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...