McGan Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Witajcie! Oto mój zestaw (części do zwodowania oznaczone są [LC]): - Intel Core2Duo E6320 [LC] - nVidia GeForce 9800GX2 [LC] - Geil DDR2 Ultra 800MHz 2x1GB - Asus Striker II Formula - Modecom Volcano 850W - Seagate Barracuda 7200.10, 320GB - Creative X-Fi Fatal1ty - obudowa Thermaltake Armor Chyba wystarczy;) Do W/C chcę użyć następujących części: - EK Water Blocks Multioption RES 150 rev 2.0 - Thermochill PA120.2 Double Radiator //Po dyskusji zmiana na Xchanger 3x120 - Swiftech Apogee GTZ - Swiftech pompa MCP355 12V (Laing DDC 1T + ) - Feser Tube - 10/13 Clear UV - EK Water Blocks EK-FC 9800 GX2 Acetal - Feser One 1L UV Blue - Feser szybkozłączka prosta SM10/13 G1/4 - Złączka redukcyjna G3/8 na G1/4 - EK Water Blocks EK-DDC X-Top Laing Acetal G1/4 Wszystko w cooling.pl. Czy ten zestaw poradzi sobie ze schłodzeniem grafy i procka (chciałbym to jeszcze nieco podkręcić ;) ), o których wspomniałem wyżej? Pozdrawiam! Edytowane 16 Listopada 2008 przez McGan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Zestaw bardzo dobry ;) Jedynie zmieniłbym chłodnicę na PA120.3. Masz już tego GeForce 9800GX2 i chcesz zwodować czy dopiero będziesz kupował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Zestaw bardzo dobry ;) Jedynie zmieniłbym chłodnicę na PA120.3. Masz już tego GeForce 9800GX2 i chcesz zwodować czy dopiero będziesz kupował? Mam już 9800GX2 (dość długo swoją drogą;) ), dlatego kupuję osobno bloczek - tak zakupiłbym wersję z zintegrowanym blokiem. Właśnie z chłodnicą 120.3 może być problem, bo chciałbym to wszystko wrzucić do środka obudowy, a nie za bardzo mi się potworek zmieści - musiałbym rezygnować z napędu;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 No to PA120.2 też da radę ;) Reszta też w porządku. Kiedy robisz te zakupy? ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 No to PA120.2 też da radę ;) Reszta też w porządku. Kiedy robisz te zakupy? ;> Mam nadzieję;) Do tego jakieś 2 wentyle na chłodnicę, będą się dość szybko kręcić. Zakupy robię na początku grudnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Nie potrzebne szybkie, kup coś do MAX. 1200rpm, bo inaczej idea WC trochę po[gluteus maximus]da ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 naupartego wejdzie PA120.3 :P moze tez byc Xcharger 3x120 wtedy zajmie troche mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 naupartego wejdzie PA120.3 :P moze tez byc Xcharger 3x120 wtedy zajmie troche mniej. Hmm, generalnie po wsadzeniu 120.3 brakowałoby mi koło 3cm na napęd xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 (edytowane) Chłodnica da spoko radę ale najlepiej walnij na nią 4 wentyle. Ja mam Tchermochila 120.3 z 4 wentylami, ten sam blok na g9800 GX2 Evga oraz swiftech Apogee GTX na QX9650. Quad wykręcony na 3.5 Ghz, a karta o 150 Mhz na wszystkim i śmiga wspaniale (tempy na GPU 36-38 C w idle pod stresem 47-51 max.)! Zauważyłem, że wiatraki robią swoje więc daj po 2 na każdą stronę jak napisałem. Już wkrótce zamieszczę swoje foty w galerii bo w tym tygodniu robię rev. 2 w kompie. Mam zamiar pociągnąć samą grafę na Tchermochilu 120.2, a resztę na tym potrójnym Tchermochillu (proc i mobo). Będziesz miał może wtedy porównanie co i jak działa na tej podwójnej chłodnicy bez proca do chłodzenia. Życzę powodzenia w wodowaniu łajby! :rolleyes: -------------------------------- QX9650 (overclocked to 3,5 GHz, 3x350, 1.26 V), 8 GB Mushkin XP 8500 DDR2 (2x dual channel, CL5 5-5-5-15, 2.1 V), EVGA 780i, EVGA 9800GX2 (overclocked -> core 740 / shader 1850/ memory 1100), Asus Xonar D2, 500GB WD Abbys, Samsung DVD-RW, ModeCom Volcano 850 W, Nec 90GX2 MultiSync Pro, LC (Swiftech Apogee GTX, EK WB 9800GX2, Laing DDC 12V 1plus RT, Aquabay M3 Thermaltake, Thermochill PA120.3, 4x Fender 120, Feser One). Edytowane 16 Listopada 2008 przez Melampus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Thx, Melampus :) YoGi - dzięki wielkie za info!:) Chyba przerzucę się w takim razie na tego Xchangera 3x120, zmieści mi się spokojnie wtedy:) Jeśli jeszcze coś możecie zaproponować - piszcie. Aha, węże 10/13 to są chyba już jakieś grubsze sztuki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Thx, Melampus :) YoGi - dzięki wielkie za info!:) Chyba przerzucę się w takim razie na tego Xchangera 3x120, zmieści mi się spokojnie wtedy:) Jeśli jeszcze coś możecie zaproponować - piszcie. Aha, węże 10/13 to są chyba już jakieś grubsze sztuki? to sa bardzo fajne sztuki, chociaz lepsza opcja jest Feser DD 10/16 :) ladniej sie wygina i nie zalamuje. chyba ze nie chcesz tak grubego, to wtedy Tygon 10/13 lub 11/15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 skoro chlodnice 3x120 to polecam zaopatrzyc sie w 2 litry plynu a nie 1 bo mozesz sie zdziwic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 skoro chlodnice 3x120 to polecam zaopatrzyc sie w 2 litry plynu a nie 1 bo mozesz sie zdziwic :) Tak, tak, biorę 2 litry:) Mam nadzieję, że wystarczy:D Z prac nakręcony będzie filmik + oczywiście fotki. Gdybyście mieli jeszcze jakieś pomysły, czekam na propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 skoro chlodnice 3x120 to polecam zaopatrzyc sie w 2 litry plynu a nie 1 bo mozesz sie zdziwic :)na PA120.3 nie wszedl mi nawet litr, a rez byl zalany do pelna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 On chce większego reza :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 na PA120.3 nie wszedl mi nawet litr, a rez byl zalany do pelna. Ja miałem podobnie co ty YoGi. W butelce zostało mi jeszcze ze 20-30 ml płynu. Oczywiście mam rez M3 Aquabay. Być może przy O-Tankach i innych tego podobnych wynalazkach można wlać więcej? Ale czy warto bawić się w tak duże rezy? -------------------------------- QX9650 (overclocked to 3,5 GHz, 3x350, 1.26 V), 8 GB Mushkin XP 8500 DDR2 (2x dual channel, CL5 5-5-5-15, 2.1 V), EVGA 780i, EVGA 9800GX2 (overclocked -> core 740 / shader 1850/ memory 1100), Asus Xonar D2, 500GB WD Abbys, Samsung DVD-RW, ModeCom Volcano 850 W, Nec 90GX2 MultiSync Pro, LC (Swiftech Apogee GTX, EK WB 9800GX2, Laing DDC 12V 1plus RT, Aquabay M3 Thermaltake, Thermochill PA120.3, 4x Fender 120, Feser One). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Generalnie chyba nie ma większego znaczenia, jaki rez wezmę, co nie? :unsure: Niektórzy jadą przecież bez rezo i też jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Generalnie chyba nie ma większego znaczenia, jaki rez wezmę, co nie? :unsure: Niektórzy jadą przecież bez rezo i też jest ok.ma znaczenie w kwestii odpowietrzania :rolleyes: najlepiej się sprawował u mnie mały niepozorny swiftech micro-res Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaVkA Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 No micro-res to bardzo udany produkt ;) Tuba EK 250 też daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 ogólnie rez się przydaje ... oszczędzisz innym obrazę moralności z powodu odpowietrzania przechodziłem to na DD Fillport :angry: ... co wtedy cór Koryntu poleciało :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Kurcze, zastanawiam się, czy 4 złączki prostokątne nie wpłyną źle na przepływ w układzie? Zmuszony jestem do takiego zestawienia, żeby móc podłączyć chłodnicę (wyszło kilka "ale" podczas projektowania na kartce;) ). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Kurcze, zastanawiam się, czy 4 złączki prostokątne nie wpłyną źle na przepływ w układzie? Zmuszony jestem do takiego zestawienia, żeby móc podłączyć chłodnicę (wyszło kilka "ale" podczas projektowania na kartce;) ). Pozdrawiam flow bedzie mniejszy, jesli w ukladzie sa prostokatne zlaczki. sa wygodne, ale jesli nie musisz, to ich nie zakladaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 18 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2008 flow bedzie mniejszy, jesli w ukladzie sa prostokatne zlaczki. sa wygodne, ale jesli nie musisz, to ich nie zakladaj. Tak myślałem... No cóż, trzeba przeżyć:/ Chyba, że coś jeszcze wykombinuję, bo mam jeszcze jeden plan:P Jak już złożę ten zestaw, to wytłumaczę z czym miałem problem;) Dziś dla mnie Maniakalny (respect :D) wykonał dwie fajne płytki: Nie będę zakładał nowego tematu, by pisać o postępach prac, więc jak coś się będzie ciekawego działo, to będę pisał tutaj. Pozdrawiam;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Mialem ta sama bude co Ty masz i spokojnie mozna tam zrobic uklad bez katowek :) Nie chce sie powtrzac ale bierz xchangera 3x120, weze 10/13 ze zlaczkami skrecanymi, tube 250ml i reszte co opisales - ukladzik bedzie miodzio. A co do ilosci plynu to 2 litry to styknie spokojnie i zostanie jeszcze z polowa flachy :) Przy moim obecnym ukladzie zuzywam okolo 1.5 litra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Mialem ta sama bude co Ty masz i spokojnie mozna tam zrobic uklad bez katowek :) Nie chce sie powtrzac ale bierz xchangera 3x120, weze 10/13 ze zlaczkami skrecanymi, tube 250ml i reszte co opisales - ukladzik bedzie miodzio. A co do ilosci plynu to 2 litry to styknie spokojnie i zostanie jeszcze z polowa flachy :) Przy moim obecnym ukladzie zuzywam okolo 1.5 litra :) Jak to tam zmieściłeś?:o Na zewnątrz? Odp na moją wiadomość, którą Ci na PW zostawiłem;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Jeszcze coś dorzucę co Ci obiecałem na temat temperatur. Właśnie zwodowałem rewizje 2 WC w moim kompie tak jak pisałem wcześniej (zdjęcia i opis już wkrótce w galerii). Teraz mam 9800 GX2 na Thermochillu 120.2, ale tylko ją. Reszta hula na Thermochillku 120.3 (tj. mobo i CPU). Tempy na karcie spadły o 9 stopni w porównaniu z 1 rewizją. Jak widać Quad robi swoje zwłaszcza jak jest wykręcony. Teraz mam 32-34 w idle. Więc nie musisz się martwić o to czy ci ten zestaw wyrobi, przynajmniej na tchermochillach 120.2 i 120.3. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGan Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Jeszcze coś dorzucę co Ci obiecałem na temat temperatur. Właśnie zwodowałem rewizje 2 WC w moim kompie tak jak pisałem wcześniej (zdjęcia i opis już wkrótce w galerii). Teraz mam 9800 GX2 na Thermochillu 120.2, ale tylko ją. Reszta hula na Thermochillku 120.3 (tj. mobo i CPU). Tempy na karcie spadły o 9 stopni w porównaniu z 1 rewizją. Jak widać Quad robi swoje zwłaszcza jak jest wykręcony. Teraz mam 32-34 w idle. Więc nie musisz się martwić o to czy ci ten zestaw wyrobi, przynajmniej na tchermochillach 120.2 i 120.3. :wink: Dzięki za info:) Zestawik zamówiony, będzie 4-5 grudnia;) Edytowane 30 Listopada 2008 przez McGan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...