Skocz do zawartości
farmazon3000

Hp 530 - Problem Z Instalacją Windowsa Xp

Rekomendowane odpowiedzi

mam oryginalnego windowsa XP oraz laptopa HP 530

na moim laptopie miałem zainstalowaną vistę, ale na tyle mnie wkurzała że nie wytrzymałem i chciałem się przesiąść na XP

po włożeniu płyty z XPkiem, płyta się ładnie zbootowała, po czym zaczyna się instalacja i jest taki niebieski ekran - jest to moment zanim przy instalacji wybiera się partycje na której się chce zainstalować, formatuje się je itp. - na dole paska jest napis "INSTALATOR ŁADUJE PLIKI" i tam sobie instalacja leci

tuż przed pokazaniem się ekranu na którym wybiera się partycje na której się chce zainstalować, formatuje się je itp (który ma kolor niebieski - ale to okurat tak jest i nie jest to oznaka błędu :P ) instalacja się wywala - wyskakuje NIEBIESKI ekran (jakiś potworny błąd) na którym jest taka informacja:

Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu komputera.

Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:

Upewnij się że na dysku jest wystarczająco dużo miejsca. Jeśli sterownik jest zdefiniowany w komunikacie stop wyłącz go lub skontaktuj się z producentem w sprawie aktualizacji sterownika. Spróbuj zmienić karty wideo.

Skontaktuj się z dostawcą sprzętu w sprawie aktualizacji systemu BIOS. Wyłącz opcje pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie i przesłanianie. Jeśli do usunięcia lub wyłączenia składników musisz użyć trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer, nacisnij klawisz F8 aby wyświetlić zaawansowane opcje startowe, a następnie wybierz opcję tryb awaryjny.

Informacje techniczne:

*** STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0xF75DD0BF, 0xF7A29208, 0xF7A28F08)

*** pci.sys - Address F75DD0BF base at F75D6000, DateStamp 3b7d855c

tak jest za każdym razem :(

dodam, że próbowałem też wcześniej dzielić partycję Partition Magickiem i też wywalał niebieski ekran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj w BIOSie opcję "SATA Native Mode" na "DISABLED" lub jeszcze lepiej zintegruj sterowniki Sata z płytą instalacyjną Windows Xp przy pomocy programu nlite.

P.S. do partycjonowania dysku lepiej użyj GParted

Edytowane przez hill70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi