traktor Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam, Mam taki problem: Jak można pociąć szablon w taki sposób, aby strona rozciągała się wraz z przyrostem tekstu? oraz Jak zrobić tło z paska powiedzmy 1x200 poprzez kopiowanie go, aby zaoszczędzić rozmiar szablonu? Proszę o wytłumaczenie mi tego swoimi słowami ( zawsze możecie sobie powtórzyć jak to się robi ) lub podanie linka do jakiejś strony w której byłoby to w dość przejrzysty sposób opisane. Gdyby można było, to prosiłbym również o jakichś link do strony w której jest opisane jak zrobić z pociętej grafiki szablon, bo słyszałem, że ten generator w photoshopie do niczego się nie nadaje. Bardzo dziękuje za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam, traktor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 (edytowane) nadać styl do elementu w którym ma być tło (np div) background-image: url('obrazek.jpg');background-repeat: repeat-x; /* ewentualnie repeat-y w zależności od kierunku powielania tła */ Edytowane 19 Listopada 2008 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam, Mam taki problem: Jak można pociąć szablon w taki sposób, aby strona rozciągała się wraz z przyrostem tekstu? oraz Jak zrobić tło z paska powiedzmy 1x200 poprzez kopiowanie go, aby zaoszczędzić rozmiar szablonu? Proszę o wytłumaczenie mi tego swoimi słowami ( zawsze możecie sobie powtórzyć jak to się robi ) lub podanie linka do jakiejś strony w której byłoby to w dość przejrzysty sposób opisane. Gdyby można było, to prosiłbym również o jakichś link do strony w której jest opisane jak zrobić z pociętej grafiki szablon, bo słyszałem, że ten generator w photoshopie do niczego się nie nadaje. Bardzo dziękuje za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam, traktor Layoutów w ps się nie robi. True. Strona zwykle rozciąga się z przyrostem tekstu. Jeżeli chcesz w pionie- zrób coś na tę nutę: tworzysz jakiś tam kontener (a.k.a. div). ustawiasz mu stałą szerokość (Np. 1000px - bo nie lubię ludzi chwalącymi się 1920+px monitorem, niech mają po 460px luzu). wrzucasz w niego dowolną ilość tekstu, bądź innej zawartości. Powinien ładnie się rozciągać na wysokość. Na temat cięcia layoutu moge jedynie parę rzeczy podpowiedzieć, bo nie znam praktycznie żadnej strony z tutorialami. Ot- co strona to inaczej się robi. » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "uwaga, przydługie i nudne" Najpierw- czego lepiej nie robić (przynajmniej w początkowym stadium krojenia stron): Nie używasz przezroczystych png (podziękujmy IE6, którego ciągle dużo ludzi ciągle używa. IE7 też ma czasem problemy). Nie używasz tzw. "spacerów"- może Cię to ominie, jeżeli nie dotkniesz zabawki do cięcia stron od Adobe. Spacer = obrazek którego jeden z rozmiarów jest równy 1px i służy do ustawiania innych obrazków layoutu. Za żadne skarby nie próbuj wyśrodkowywać czegoś w pionie. Tabelki to zło. Nie robi się na nich layoutu. Nie wstawiasz css "inline", o ile nie jest to koniecznie potrzebne. Potem łatwo się pogubić co i gdzie jest ustawione. Lepiej zmontować klasę/dodać id dla stylowanego elementu. IE nie nadaje się do sprawdzania layoutów. To ostatnia przeglądarka, na której sprawdzasz czy strona wygląda poprawnie. Nie kombinujesz. Im bardziej coś zakręcisz, tym większe prawdopodobieństwo, że się sp... zepsuje. Szczególnie w IE. Nie zapisujesz grafiki w 100% jakości- obrazki dużo zajmują, a różnica między jpg z super jakością, a jpg z jakością 70-80% praktycznie nie do zauważenia dla przeciętnego. Tagi i atrybuty z dużej litery to zło. Właściwie- duża litera w kodzie to zło. Chyba tyle co ważniejszych "nie". Teraz trochę na temat, jak by wypadało ciąć, żeby się przy tym nie pociąć. Znasz li jakiś edytor tekstu kolorujący składnię? Proponuję notepad++. Firefox Twoim przyjacielem. Odpalasz ff, instalujesz Firebug (ew. web developer toolbar) i jesteś gotów do walki z layoutami. Opera Twoim przyjacielem. Instalujesz developerskie zabawki i masz prawie firebuga. W IE Developer toolbar jest też parę zabawek do wgłębienia się w kod. Potrafi nawet podświetlać bloki i ma fajną linijkę xDD W photoshopie jest takie fajne narzędzie "crop tool" - proponuję poznać zasadę jego działania. Tak samo jak save for web. Strony robi się dzięki fajnym elementom, zwanym 'div', które styluje się przez arkusze stylu (css), a animuje przez javascript. Tabelki Twoimi przyjaciółmi. Jeżeli masz dużo danych typowo 'excelowych', to nie baw się z divami, tylko motaj na tabelkach (przy zachowaniu poprawnej dla doctype struktury). Validator Twoim przyjacielem, tak samo jak strony w3.org i w3schools.com - cała reszta tutoriali, etc może nie istnieć. Właściwie... powinienem zamiast tego tekstu wkleić link w3schools.com z adnotacją "przeczytaj" i byłoby bardziej praktyczne. Kiedy już masz zrobiony cały layout- sprawdzasz go w IE i poprawiasz (jeżeli masz taką ochotę- ja prywatnie mam go gdzieś. W pracy, niestety, trzeba trzymać jeden komputer specjalnie z ie6). Jeżeli używasz dużo paddingów, marginów, możesz jechać na bieżąco i sprawdzać w Trzech królach (Opera, FF, IE). Z nudów możesz jeszcze w webkitach. Jeszcze to czytasz? :x Gify wbrew pozorom są fajne. 256 kolorów z przezroczystością pozwala robić takie tricki z tłem, jak w stopce na stronie StarCraft 2. charset utf-8, pliki przekonwertowane do utf-8 bez BOM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Jeszcze to czytasz? :xnawet ja to przeczytałem... w sumie nie wypada się nie zgodzić Aczkolwiek ja na bierząco sprawdzam jak storna wygląda na ff i ie (korzystając oczywiście z odpowiedniego plugina do ff :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...