Gość enebene Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 (edytowane) witam posiadam laptopa hp nx7400, który od nowosci mial zainstalowaną baterię 6 komorową. ponieważ bateria owa się wyeksploatowala, kupilem nową, 8 komorową baterię, do nx7400. gdy zainstalowalem ja w laptopie, do rozładowania działała bardzo sprawnie, ale nie chciała się ładować. zadzwoniłem do sprzedawcy - polecił kupić mocniejszy zasilacz. kupiłem zasilacz hp, mocniejszy, taki jaki sprzedawca polecał - bateria nadal nie chce się ładować. sprzedawca zaproponowal wymiane na 6 komorową baterię ale ja wolę 8 komorową naturalnie :) moje pytanie: czy na drodze do ładowania 8 komorówki stoi przeszkoda programowa (bios?) czy może nie do przejścia, mechaniczna przeszkoda w budowie laptopa. pozdrawiam i dziękuję za pomoc edit. zapomniałem dodać, bios już aktualizowałem na najnowszy ze strony producenta, z sierpnia bieżącego roku, poprzedni był z 2006. Bios ten niestety nie pomógł Edytowane 19 Listopada 2008 przez enebene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 dzieki za pomoc szpece Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) nie widze związku z tym co opisujesz jezeli bateria jest przeznaczona do tego laptopa to powinna sie ladować - na pewno dlużej, ale powinna co do biosu - możesz spróbować wyłączyć opcje szybszego ładowania teraz tak, albo kupiłes nie taką baterię jak trzeba - można sprawdzić to na stronie hp, jakie są przeznaczone do nx7400 albo jest uszkodzona(np przy transporcie w wyniku silnego uderzenia) coś nie tak ze stykami/pinami kupiles podróbę/zamiennik i przechodzimy do najwazniejszego - mimo, że seria 7400 ma juz dobre2-3 lata to wcale nie padla Ci ta stara bateria tylko laptop się zwalił a dokladnie układ zasilający/ładujący i na wszystki te pytania odpowiesz sobie sam jak znajdziesz hp'ka do którego wejdzie to badziewie co kupiłeś - może sprzedawca, zamiast naciągać na zasilacze wyświadczy przysługę a teksty "dzieki za pomoc szpece" to se mozesz w pupę wsadzić szpecu :kijem: bez odbioru Edytowane 21 Listopada 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) dzieki za odpowiedz bateria poszla do sprzedawcy, poczekam az przysle 6 komorówke i zobaczymy jak bedzie dzialac. bo hp nx7400 byly w wersji 6 i 8 komorowej i nie wiem czy to roznice tylko w bateriach czy w budowie laptopa rowniez. stara bateria byla do pupy bo ja zle uzytkowalem - laptop 90% czasu pracowal podlaczony do sieci, mimo iż znajdowala sie w nim bateria. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=469380534 to jest ta bateria którą kupiłem, i nie chciala sie ladowac (pracowac pracowala - 2h, bo dostalem ją zaladowaną) pozdrawiam Edytowane 21 Listopada 2008 przez enebene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...