Skocz do zawartości
Gość enebene

Problem Z Baterią

Rekomendowane odpowiedzi

witam

posiadam laptopa hp nx7400, który od nowosci mial zainstalowaną baterię 6 komorową.

ponieważ bateria owa się wyeksploatowala, kupilem nową, 8 komorową baterię, do nx7400. gdy zainstalowalem ja w laptopie, do rozładowania działała bardzo sprawnie, ale nie chciała się ładować. zadzwoniłem do sprzedawcy - polecił kupić mocniejszy zasilacz. kupiłem zasilacz hp, mocniejszy, taki jaki sprzedawca polecał - bateria nadal nie chce się ładować. sprzedawca zaproponowal wymiane na 6 komorową baterię ale ja wolę 8 komorową naturalnie :) moje pytanie:

czy na drodze do ładowania 8 komorówki stoi przeszkoda programowa (bios?) czy może nie do przejścia, mechaniczna przeszkoda w budowie laptopa.

pozdrawiam i dziękuję za pomoc

edit.

zapomniałem dodać, bios już aktualizowałem na najnowszy ze strony producenta, z sierpnia bieżącego roku, poprzedni był z 2006. Bios ten niestety nie pomógł

Edytowane przez enebene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widze związku z tym co opisujesz

jezeli bateria jest przeznaczona do tego laptopa to powinna sie ladować - na pewno dlużej, ale powinna

co do biosu - możesz spróbować wyłączyć opcje szybszego ładowania

teraz tak,

albo kupiłes nie taką baterię jak trzeba - można sprawdzić to na stronie hp, jakie są przeznaczone do nx7400

albo jest uszkodzona(np przy transporcie w wyniku silnego uderzenia)

coś nie tak ze stykami/pinami

kupiles podróbę/zamiennik

i przechodzimy do najwazniejszego - mimo, że seria 7400 ma juz dobre2-3 lata to wcale nie padla Ci ta stara bateria tylko laptop się zwalił a dokladnie układ zasilający/ładujący

i na wszystki te pytania odpowiesz sobie sam jak znajdziesz hp'ka do którego wejdzie to badziewie co kupiłeś - może sprzedawca, zamiast naciągać na zasilacze wyświadczy przysługę

a teksty "dzieki za pomoc szpece" to se mozesz w pupę wsadzić szpecu :kijem:

bez odbioru

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedz

bateria poszla do sprzedawcy, poczekam az przysle 6 komorówke i zobaczymy jak bedzie dzialac. bo hp nx7400 byly w wersji 6 i 8 komorowej i nie wiem czy to roznice tylko w bateriach czy w budowie laptopa rowniez. stara bateria byla do pupy bo ja zle uzytkowalem - laptop 90% czasu pracowal podlaczony do sieci, mimo iż znajdowala sie w nim bateria.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=469380534

to jest ta bateria którą kupiłem, i nie chciala sie ladowac (pracowac pracowala - 2h, bo dostalem ją zaladowaną)

pozdrawiam

Edytowane przez enebene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi