Gosu Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Czy wg któregoś posiadacza płyty ASUSa z tą technologią jest ona coś warta? Rozumiem że przy O/C raczej nie zbyt przydatna? CIkeawi mnie jak to w praktyce się sprawdza,własnie u mnie chodzi w trybie auto mnoznik,i taktowanie zmienia się co jakis czas,w zaezlnosci od obiciązenia. Warto tego używać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Moja płyta nie posiada EPU, jednak funkcja ta wg. ASUSa potrafi oszczędzić nawet 80% energii zużywanej przez procesor. Jeżeli uda ci się oszczędzić chociaż 25% energii to i tak będzie dobrze. Jeśli chcesz kręcić procka to polecałbym wyłączyć tę funkcję bo nie ma sensu ograniczanie prądu dla CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 No rozumiem,odinstalowalem to EPU,zaczalem bawić się juz w o/c Mam coś takiego ze w zpu-z mi pokazuje raz zegar 3000 mhz raz 1800 mnoznik zmienia się z 10 na 6 przy fsb 300. Pisalem o tym juz,ale narazie nikt mi nie odpowiedzial,wiesz moze ocb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Technoligia EPU jest to chyba zarządzanie fazami sekcji zasilania procesora w zalezności od obciążenia i wystepuje tylko w asusach. To o co pytasz, czyli zmniana mnożnika i napięcia to są funkcje oszczędzania energi samego procesora stworzone przez intela. Jak chcesz aby Ci się mnożnik nie zmieniał to wyłącz w biosie opcje EIST i C1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 OK,dzięki wielkie. Czy jak to wył.ącze podniesie mi się potencjał o/c? I czy w sumie jest sens to wyłączać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Ja tam mnożnik mam na auto... sam zwiększa zegar jeśli zajdzie taka potrzeba... i ogólnie nie narzekam ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Zwiększa? Chyba zmienijsza? Masz nieżle tego procka wykręconego :-) Nanrazie mam napięcie 1,2v,widze ze spokojnie moge do 1,4,ogolnie do codziennego uzytku lepiej nie przekraczac 1,35,tak? W plycie napiecia sa juz na czerwono zaznaczone chyba od 1,6 z tego co pamietam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Zmniejsza się gdy komputer działa pod obciążeniem, a powraca do poprzedniej wartości kiedy działa w idle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 (edytowane) Zwiększa? Chyba zmienijsza? Masz nieżle tego procka wykręconego :-) Nanrazie mam napięcie 1,2v,widze ze spokojnie moge do 1,4,ogolnie do codziennego uzytku lepiej nie przekraczac 1,35,tak? W plycie napiecia sa juz na czerwono zaznaczone chyba od 1,6 z tego co pamietam. Ogólnie to większość nie przekracza 1.4v ,zwłaszcza jeśli masz komp 24/7 . Oczywiście głównym wyznacznikiem są jednak temperatury, wiadomo że im więcej napięcia tym więcej ciepła... Osobiście mam 1.38v, komputer chodzi 24/7 . Może napięcie nienajniższe, ale mój e8400 jest jeszcze ze starszej rewizji, która się bardziej grzeje i potrzebuje więcej V . Mimo to nie ma na co narzekać... Ile twój będzie potrzebował do np 4GHz ?? Nie wiemy, musisz sam próbować, robiąc małe skoki i patrząc czy system "wstaje" czy się nie wysypuje przy "obciążeniu" ... ( no i pamiętaj, to czy uzyskasz 4GHz zależy nie tylko od procsesora, ale również od RAM-u który może się okazać ograniczeniem, płyty głównej itp. Edytowane 20 Listopada 2008 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Ok dzięki za info. Jeśli chodzi o ram to z tego co widzę to są dzielniki i np jak wezme procka 445x9 to mi daje 4ghz,wtedy moge ustawic ram na jakies powiedzmy6 800-850(zaraz sprawdze w biosie) wiec czy to jest ogranicznie? Jestem nowy na platformie Intela i nie lapiej eszcze tego konkretnie,a szukalem roznych poradnikow konkretnych i info i nie znalazlem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 Ok dzięki za info. Jeśli chodzi o ram to z tego co widzę to są dzielniki i np jak wezme procka 445x9 to mi daje 4ghz,wtedy moge ustawic ram na jakies powiedzmy6 800-850(zaraz sprawdze w biosie) wiec czy to jest ogranicznie? Jestem nowy na platformie Intela i nie lapiej eszcze tego konkretnie,a szukalem roznych poradnikow konkretnych i info i nie znalazlem. a ja znalazłem: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...