luki32 Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 Witam! Na początek chciałem się Przywitać ze wszystkimi użytkownikami tego forum. A teraz do rzeczy Kupiłem sobie wczoraj laptop Fujitsu Siemens V5535,z wbudowanym wifi. Posiadam również router Encore Endsl a2 wig e(określany jako kombajn ).Jeden laptop łączy się już z tym routerem bezprzewodowo a teraz chciałbym .Router jest podłączony do PC .Teraz chciałbym aby ten nowy laptop rownież łączyl się bezprzewodowo . Poprzednim razem konfigurował mi sieć gość ze sklepu ale mnie przy tym nie było więć nie wiem jak to zrobić.Zakosił 60 zł a teraz chcialbym spróbować sam to zrobić. Wziąłem Mac adress karty sieciowej z nowego laptopa i wpisałem go do ustawień routera po uprzednim wpisaniu pingu(192.168.1.1) .Na laptopie nie pali sie kontrolka o sieci wifi ,a gdy chcę ją włączyć ręcznie za pomocą klawisza to nic sie nie dzieje. Wpisałem w uruchom ipconfig/all i piszę ,że karta bezprzewodowa jest wyłączona . Jak to dziadostwo włączyć??Bo bez tego to ani rusz . Kumpel mi poradził aby sprawdzić po bokach laptopa czy nie ma żadnych blokad od wifi ,ale nic takiego nie widzę. Ewentualnie jakie opcje pozmieniać aby coś zagadało. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 1. Musisz sprawdzić czy masz włączone wifi. Pewnie masz Viste, więc udaj się do "Network and Sharing Center" --> "Manage network connections" Tam sprawdź czy karta wifi jest "fizycznie włączona". Jeżeli tak to w "Network and Sharing Center" wchodzisz w "Connect to a network" i tam powinna pojawić się twoja sieć bezprzewodowa, a dokładnie jej nazwa. Jeżeli nie wykrywa żadnej sieci to znaczy, że karta nie jest, że tak powiem do końca włączona. Trzeba szukać jakiegoś przełącznika w laptopie lub jakiegoś skrótu klawiszowego, który aktywuje kartę (często jest to FN+F2). 2. Jak już uporasz się z punktem nr 1, to znowu przechodzisz do "Connect to a network", klikasz na swoja sieć, podajesz hasło i połączenie powinno zostać nawiązane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki32 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 1. Musisz sprawdzić czy masz włączone wifi. Pewnie masz Viste, więc udaj się do "Network and Sharing Center" --> "Manage network connections" Tam sprawdź czy karta wifi jest "fizycznie włączona". Jeżeli tak to w "Network and Sharing Center" wchodzisz w "Connect to a network" i tam powinna pojawić się twoja sieć bezprzewodowa, a dokładnie jej nazwa. Jeżeli nie wykrywa żadnej sieci to znaczy, że karta nie jest, że tak powiem do końca włączona. Trzeba szukać jakiegoś przełącznika w laptopie lub jakiegoś skrótu klawiszowego, który aktywuje kartę (często jest to FN+F2). 2. Jak już uporasz się z punktem nr 1, to znowu przechodzisz do "Connect to a network", klikasz na swoja sieć, podajesz hasło i połączenie powinno zostać nawiązane. Witam! Panowie mam znowu mały problem od 2 dni nie mam neta na laptopie.Doi tej pory chodził super.W centrum sieci i udostępnienia gdzie jest zoobrazowane połączenie internetowe pomiędzy moim komputerem a siecią jest zielona linia(wszystko ok) a pomiędzy siecią a ikoną internetu jest czerwony krzyżyk .Kliknąłem na diagnozę błędu i wyszło mi coś takiego:System Windows potwierdził ,że host "Podstawowy Serwer Dns " jest obecnie w trybie online ,ale w tej chwili nie odpowiada na próby połączenia. Potem pisze : Zwykle oznacza to,że na łączach między dwoma komputerami jest uruchomiona zapora która blokuje połączenie z komputerem "domain" .System potwierdził ,że zapora systemu windows na tym komputerze jest poprawnie skonfigurowana tak aby zezwalać na to połączenie.Jednak zapora zdalna może blokować połączenie. Nie za bardzo wiem co ma teraz zrobić? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki32 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Panowie proszę o jakieś rady jak to naprawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...