Skocz do zawartości
Truloy

Problem Z Twardym

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, bo przetestowałem mój dysk SAMSUNG SP1604N programem HD Tune i mam problem, bo na wynikach wyszło:

Transfer Rate :

Minimum: 3.3 MB/s

Maximum: 4.0 MB/s

Acces Time: 14.8 ms

Burst Rate: 3.9 MB/s

CPU Usage: 99.7%

Temperatura 37

Na Error Scan mi pokazało, że dysk nie jest uszkodzony

Co mogło to spowodować ?

Da się to jakoś naprawić ?

Edytowane przez Truloy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada na to, ze dysk dziala w trybie PIO zamiast DMA.

Start -> uruchom -> devmgmt.msc -> podstawowy/pomocniczy kanal IDE -> wlasciwosci -> ustawienia zaawansowane -> urzadzenie glowne/podrzedne -> tryb transferu ustaw na 'DMA jeżeli dostepne'.

Kanal podstawowy/pomocniczy i urzadzenie glowne/podrzedne musisz wybrac w zaleznosci od tego jak masz podlaczony dysk do plyty glownej.

Jesli juz masz ustawione 'DMA jeżeli dostepne' a w polu ponizej widnieje 'tylko PIO' to ewentualnie moze pomoc reinstalacja sterownikow do kontrolera dyskow albo zmiana tasmy ATA.

EDIT:

dopiero teraz mi sie przypomnialo, powinienes zajrzec wczesniej do tego tematu: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...at-t191785.html

(punkt 12)

Edytowane przez Zawoor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi