Truloy Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Mam problem, bo przetestowałem mój dysk SAMSUNG SP1604N programem HD Tune i mam problem, bo na wynikach wyszło: Transfer Rate : Minimum: 3.3 MB/s Maximum: 4.0 MB/s Acces Time: 14.8 ms Burst Rate: 3.9 MB/s CPU Usage: 99.7% Temperatura 37 Na Error Scan mi pokazało, że dysk nie jest uszkodzony Co mogło to spowodować ? Da się to jakoś naprawić ? Edytowane 23 Listopada 2008 przez Truloy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Wyglada na to, ze dysk dziala w trybie PIO zamiast DMA. Start -> uruchom -> devmgmt.msc -> podstawowy/pomocniczy kanal IDE -> wlasciwosci -> ustawienia zaawansowane -> urzadzenie glowne/podrzedne -> tryb transferu ustaw na 'DMA jeżeli dostepne'. Kanal podstawowy/pomocniczy i urzadzenie glowne/podrzedne musisz wybrac w zaleznosci od tego jak masz podlaczony dysk do plyty glownej. Jesli juz masz ustawione 'DMA jeżeli dostepne' a w polu ponizej widnieje 'tylko PIO' to ewentualnie moze pomoc reinstalacja sterownikow do kontrolera dyskow albo zmiana tasmy ATA. EDIT: dopiero teraz mi sie przypomnialo, powinienes zajrzec wczesniej do tego tematu: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...at-t191785.html (punkt 12) Edytowane 23 Listopada 2008 przez Zawoor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...