Eladril Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 No więc tak.. ostatnio po formacie zrobiłem aktualizacje biosu, zapominając że zresetuje mi to wszystkie ustawienia :/ i zwlekałem aż do teraz do ponownej zabawy w overclookera. Ustawilem wszystkie rzeczy mniejwiecej na pamięć, i biore sie za testowanie ramów.. i za każdym razem mam błędy. Po 30sec, po 10min, po 15min.. więc ustawiłem wszystko w biosie na default - i po około 15minutach wywaliło mi ponad 1000 bledow -.- (w bodaj 7mym teście) nie mam pojecia o co chodzi.. komputer nie sprawia żadnych problemów, po resecie biosu musiałem tylko przestawic napiecie na 2.2v tak jak zaleca producent, i już probowałem z napięciem default i 2.2v, zmieniałem też timingi z 5-5-5-15 / 4-4-4-12 i tak samo mam błędy. Czy jest coś co moge zrobić oprócz wysyłania kostek na gwarancje? Kupowałem caly sprzęt z niemczech wiec średnio mi się to uśmiecha.. <_< komp chodzi bardzo dobrze jak już napisałem, tylko te błędy.. mobo Foxconn p35a ramy patriot 2x1gb 800mhz LLK 4-4-4-12 bios najnowszy p40 Wtedy gdy podkręcałem (~rok temu) bios był oczywiście starszy. Czy to może mieć znaczenie? Wtedy oczywiście nie miałem żadnych błędów.. dopiero teraz, po roku. ps Jeśli zły dział, proszę o przeniesienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 Nikt nie odpowiedział, poprobowałem pare rzeczy sam i tak to wygląda: Udało mi sie wgrać starszy bios, i po wielu próbach ram przeszedł cały test bez problemu. Niestety.. procek c2d e4400 podkręcony na 3Ghz osiąga zboczone temperatury, w idle tempy są mniej więcej rdzeń #01 - 45C, rdzeń #02 ~40C.. niestety jak odpale orthosa temperatury wzrastaja w ciagu 10sekund do 80C, a w ciagu nastepnych 10 core temp (którego używam do testowania.. zreszta speed fan tak samo) osiąga ~123C i kompletnie wariuje. So just.. wtf? Gdy podkreciłem procek na poprzednim (najnowszym czyli) biosie to temperatury w stresie były 70C.. troche za dużo, miałem zamiar to zmniejszyć, no ale i tak był problem z ramami. A teraz COS takiego. Chłodzenie na procku to Scythe Ninja Plus, więc chyba nie tak źle.. nie zamontowałem tylko na niego wiatraka, bo nie było miejsca, jest jeden wiatrak zaraz obok który wywiera powietrze z tyłu obudowy. Co może powodować takie temperatury? Aha na tych ustawieniach sprzet chodzi OK, orthos działał 30minut po czym włączyłem właśnie core tempa i zobaczyłem co się dzieje. Jedyne co mi przychodzi do głowy to nowa pasta na procek, bo gdy wszystko składałem wykorzystałem tą dołączoną do wiatraczka z procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 bump.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...