yuriii Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Witam , mam problem przy którym przydałby mi sie fachowa porada. Musze jeszcze raz położyć pastę na procka. Zakładanie chłodzenia (Pentagram Freezone Hp-120) obyło się bez większych przeszkód ale teraz nie mam za bardzo pojęcia jak sie zabrać do zdejmowania go Czy ma ktoś może jakiś link do instrukcji jak zdjąć tego Karakoruma? Ewentualnie jakby mógł mi ktos to opisać (w miare możliwości jak najprościej). I jeszcze pytanie jak zoorganizować przepływ powietrza w kompie: niebieski-miejsce na dwa wentylatory zielony-zasiłka (Pentagram cav-500) z wiatrakiem skierowanym w dół czerwony- strasznie grzejący się 4850 gs Buda: ASUS TA-851 Mobo: MSI NEO2-FR Jak dotąd karakorum był skierowany wiatrakiem na tył obudowy. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) Bierzesz płaski śrubokręt, nastepnie naciskasz jeden z zaczepów i śrubokrętem odchylasz go w bok aż odskoczy z zaczepu koszyka, tylko możliwe że potrzeba będzie dość mocno nacisnąć zapinkę ale nie martw się jak będziesz to robił z umiarem nic się nie stanie. Jak pierwszy Ci odejdzie to drugi już też bez problemów. Co do ułożenia wentylatorów to na tylną ściankę możesz dać dwa jakieś wolno obrotowe (np na 5v), przydałby się jeszcze z przodu wentylator wówczas przy ułożeniu (zaczynając od prawej strony): wentyle na tylnej ściance(wydmuciach!ący)<<zasilacz<<przód(wdmuciach!ący) Miałbyś prawidłowy przepływ powietrza. Co do Karakorum to wypróbuj dwa ustawienia. Jeden daj tak żeby był skierowany wentylem do tylnej ścianki obudowy (czyli tak jak miałeś) a druga opcja to skierowanie go wentylem do dołu (czyli powietrze leci ku zasilaczowi). Ja mam tą druga opcje na HP 100AlCu, czyli młodszym bracie karakorum i mam lepsze tempy niż na pierwszej opcji :) Edytowane 30 Listopada 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuriii Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Wielkie dzięki za odp na szczęście juz wcześniej udało mi sie to zrobić. Ale mam jeszcze pytanie, czy ten radiator powinien w 100% sztywno stać na procku? Bo moim moge leciutko poruszać. Temperatury wciąż są za wysokie i nie wiem czy dałem za dużo pasty czy po prostu on za mało przylega. Pasta jakiej używam to zalman stg-1. A co do cyrkulacji: 1.(przy karakorum do tyłu)czy zamontowanie z tyłu dwóch wyciągających z obudowy nie powodowałoby by to jakiegoś konfliktu? Bo wtedy były by przy sobie 3 wiatraki i każdy by ciągnął w swoją strone? 2.(karakorum do dołu)ta opcja rzeczywiście wydaje się najlepsza tylko nie wiem czy ustawienie heat pipe'ów na płycie pozwoli mi na takie ustawienie karakorum. I czy jeżeli bym wstawiał wiatrak z przodu to lepiej 2x80 czy 1x120? Bo jak tak patrze to 120 by taniej wyszła i przy okazji chłodziła by dysk. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 (edytowane) Więc tak, zgodzę się z Fredkiem, ja mam identyczną płytkę, u mnie wygląda to tak: zielono - wentylator 12 z zasilacza wyciagający powietrze niebiesko - wentylator 12 akasa wpięty do sysfan 1 wyciagajacy, w speedfanie ustawiam na 50% najcześciej, jak potrzebuje ustawiam na wiecej czerwono, posiadam 8600 ale chłodzenie to accelero s2 z 12 akasa podłączony do karty graficznej przerobioną wtyczką, w rivatunerze mam podział temperatury, 40 *C to 30 % mocy, 45 to 50%mocy, 50 to 75% mocy i 55 to 100% mocy wentylatora proponuje z przodu wentylator wciagający powietrze do obudowy, u mnie takze 12 akasa podpieta do sysfan 4 na płytce i także regulacja przez speedfana, chłodzi 2 dyski twarde, temperaturki spadły sporo, oraz boczny nawiew wentylator 25 cm podpiety na 7V ciągle, dodatkowo chłodzenie to ultima90I na niej wentylator 92 pwm, skierowany by powietrze było nawiewane na niebieski "kwadrat" na zdjęciu! Dodatkowo wentylator na procu w biosie jest ustawiony na predkosc 0, temperatura na 55 wiec przy temperaturze proca 39 *C kreci sie na 600 obrotów! to chyba tyle Pasta jest jedną z lepszych, ja swoją ultimą także mogę przekręcać na boki, pasta ma być w miarę cienko nałożona, najlepiej zeby całością przylegało chłodzenie do proca, no chyba że krzywe chłodzenie Edytowane 30 Listopada 2008 przez Lowermann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...