luxmin Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 (edytowane) No cóż zakładam swój temat bo może dzisiaj zacznę swoje podkręcanie. Najpierw czekam na nowego coolera będzie to Akasa AK - 965. Celem podkręcania jest wykorzystywanie w 100% swojej karty HD 4850. Nie chcę tu bić jakiś rekordów głównie pojadę na szynie z obniżeniem mnożnika żeby również nieco podrasować pamięci. Niestety pamięci nie mam jakieś ekstra więc tu rodzą się pytania. Pooglądałem sobie w biosie dzielniki i mój plan jest taki żeby minimum udało mi się podkręcić procek na 300x11,5 na dzielniku 1:1,33 wtedy swoje kingstony 800 MHZ powinny pracować na 800 MHZ. Na dzielnik 1,67 nie wejdę bo pamięci by mi skoczyły za dużo i nie chcę ryzykować. Max plan to 330x11,5. Pierwsze pytanie czy podniesienie fsb do 300 spowoduje że nawet jeśli pamięci będą na nominalnych 800 MHZ to może być dla nich za dużo. Drugie pytanie czy lepiej będzie ustawić dzielnik np. na 1:1,67, fsb będzie mniejsze tak np. 270 a pamięci będą pracowały na znacznie większych niż nominalnie 800 MHZ czy dać na dzielnik 1:1,33 fsb większe powyżej 300 MHZ oczywiście jeśli pozwoli płyta a częstotliwości będą pracowały w pobliżu 800 MHZ . Chodzi mi głównie o wydajność pamięci Acha jeszcze pytanie czym wyczyścić starą pastę na procku żeby założyć nowy cooler Edytowane 4 Grudnia 2008 przez luxmin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxmin Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 a więc mam na razie 310x11 na dzielniku 1,33 z zachowanymi timingami na pamięciach. Trochę podniesione napięcia vcore do powyżej 1,2 Chciałbym podnieść do 330 ale musiałbym podnieść vcore to po pierwsze, coś zrobic z chłodzeniem (boże święty Akasa ak 965 to koszmar mocowania do tego doszło że za pierwszym razem temp procka wzrosła powyzej 100 stopni i wyłączył się komp ) no i obawiam się o pamięci Druga sprawa i pytanie najgorętsze elementy to karta o to się nie martwię i radiator na chipsecie północnym. Everest wskazuje że temp wynosi 40 stopni czy to dużo na płycie Msi p45 neo f (radiator pasywny aluminiowy ) i co z tym można zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Jeżeli robi stabilnie 3400 na ~1,25v to już jest nieźle. Zajrzyj do tematu o tym procku to się przekonasz, ze trafiają się sztuki które nie chcą dobić 3,4 na żadnym napięciu. Pamięci nie padną od fsb - to nie ma związku. Pamięci mogą paść od zawyżonego napięcia - powyżej 2,2. 40* - o ile płyta ma w ogóle czujnik (nie znam jej) to nie jest dużo. Jeżeli wydaje się, że za ciepło zawsze można dać nawiew - 80@5v. Kręci się osobno pamięci osobno procka - tak jest efektywniej. Dla procka niski dzielnik pamięci, dla pamięci niski mnożnik procka. Później dobiera się dzielnik pamięci zwykle do fsb i taktowania procka bo tak jest z kolei wydajniej (na co dzień - do "rekordów" przydaje się również wysokie fsb i ogólnie wyżyłowane ustawienia). Z uwag technicznych: warto w 1. poście wymienić el. konfiguracji z zasilaczem włącznie - będzie czytelniej. podobny temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxmin Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 (edytowane) Jeżeli robi stabilnie 3400 na ~1,25v to już jest nieźle. Zajrzyj do tematu o tym procku to się przekonasz, ze trafiają się sztuki które nie chcą dobić 3,4 na żadnym napięciu. Pamięci nie padną od fsb - to nie ma związku. Pamięci mogą paść od zawyżonego napięcia - powyżej 2,2. 40* - o ile płyta ma w ogóle czujnik (nie znam jej) to nie jest dużo. Jeżeli wydaje się, że za ciepło zawsze można dać nawiew - 80@5v. Kręci się osobno pamięci osobno procka - tak jest efektywniej. Dla procka niski dzielnik pamięci, dla pamięci niski mnożnik procka. Później dobiera się dzielnik pamięci zwykle do fsb i taktowania procka bo tak jest z kolei wydajniej (na co dzień - do "rekordów" przydaje się również wysokie fsb i ogólnie wyżyłowane ustawienia). Z uwag technicznych: warto w 1. poście wymienić el. konfiguracji z zasilaczem włącznie - będzie czytelniej. podobny temat zasilacz to lc power supersilent v.2 550W . Raczej dobry polecony w Proline, czytałem gdzieś że to to samo co Huntkey. Trzymie napięcie nawet powyżej swoich wartości choć miałem padakę jak OCCT dotąd zreszta wskazuje 10V na 12V ale w biosie parametry napięć są ok. Najpierw dokupie nową pastę na procek może temp w stresie zejdą poniżej 60* Nie zalezy mi na dużym taktowaniu procka a na fsb jak by co to dam mniejszy mnoznik żeby nieco podkręcić 2 GB pamięci Kingstona. Edytowane 5 Grudnia 2008 przez luxmin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Sprzedawcom to bym nie wierzył za bardzo - maja interes w upłynnianiu towaru a nie robieniu klientowi dobrze. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2249949 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2779432 Co nie zmienia postaci rzeczy - jeżeli to klon hk 350 ap jest to b. dobry zasilacz. Napięcia sie mierzy miernikiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxmin Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 (edytowane) Sprzedawcom to bym nie wierzył za bardzo - maja interes w upłynnianiu towaru a nie robieniu klientowi dobrze. http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2249949 http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2779432 Co nie zmienia postaci rzeczy - jeżeli to klon hk 350 ap jest to b. dobry zasilacz. Napięcia sie mierzy miernikiem ;) chciałem kupić chiefteca ale sprzedawca mi odradził mówiąc że są bardzo awaryjne i polecił tego Lc A teraz do OC mówiłem że mam problem z temp dałem na 320x11 przy Vcore 1,26 OCCT po chwili przy obciążeniu wskazał że temp. procesora jest za wysoka dochodziła do 70* . No nic kupiłem pastę. I nie wiem jak teraz obrócić tego swojego coolera bo teraz mam wentylator coolera w kierunku karty graficznej nie wiem czy go nie dać w kierunku wentylatora w obudowie czy może lepiej w kierunku pamięci a tył coolera będzie chłodzony przez ten wentylator z obudowy. Po za tym ten cooler jest letni wogóle jakby nie odbierał ciepła, może ta pasta coś poradzi Edytowane 5 Grudnia 2008 przez luxmin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxmin Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 (edytowane) nie wiem za jakie grzechy kupiłem akasę ak 965 ale jestem już szczęśliwy że cudem udało mi się bez uszczerbku zamontować boxowe chłodzenie. Wyobraźcie sobie że to ustrojstwo omało co nie spadło na kartę grafiki . A najlepsze jest to że stało się to w momencie gdy już fajnie wszystko zmontowałem sobie bo oczywiście trzeba było wyjmować płytę co i tak za przeproszenie [ciach!]to dało już zakrywam pokrywę a tu słyszę magiczne wypięcie się z zatrzasków i zwis na dwóch tylko w kierunku grafiki. Oczywiście z OC na razie nici ale mysię że docelowe 330x11 powinno się osiągnąć Edytowane 5 Grudnia 2008 przez luxmin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxmin Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 wkońcu udało mi się zamontować to ustrojstwo. Temp na standartowym taktowaniu 51 stopni w stresie czyli o jakieś 7, 8 stopni lepeiej. Niestety powyżej 3 MHZ tem dochodzi do 67 stopni w stresie. Poprostu mam gorący procek. W tej chwili mam 320x10,5 na dzielniku 1,33 i uwaga Vcore 1,19 obniżone w celu zmniejszenia temp. Gdyby nie temp mozna by nieźle podkręcić go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 wkońcu udało mi się zamontować to ustrojstwo. Temp na standartowym taktowaniu 51 stopni w stresie czyli o jakieś 7, 8 stopni lepeiej. Niestety powyżej 3 MHZ tem dochodzi do 67 stopni w stresie. Poprostu mam gorący procek. W tej chwili mam 320x10,5 na dzielniku 1,33 i uwaga Vcore 1,19 obniżone w celu zmniejszenia temp. Gdyby nie temp mozna by nieźle podkręcić go. Ja też mam 67oC w stresie,ale chodzi na 3.5GHz-na Intelowskim BOX'ie ;) Więc po co wydawać kasę na wynalazki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Moze naucz sie edytowac posty i zacznij pisac w temacie do tego przeznaczonym zamiast zakladac kolejny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...