x360 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam forumowiczów. Postanowiłem się tutaj zarejestrować gdyż mam pewien problem ze sprzętem, i chciałbym się dowiedzieć kilku od ludzi zapoznanych w tym temacie. Otóż, posiadam płytę główną Gigabyte P31-DS3L - która posiada cztery złącza SATA II. W komputerze mam 2 twarde dyski (SATA) oraz nagrywarkę DVD (również na SATA). Złącza SATA są oznaczone na płycie głównej kolejno SATAII 0, SATAII 1, SATAII 2, SATAII 3. Pytanko do Was - czy musi być jakaś kolejność w podłączaniu? (np. najpierw twarde dyski a na końcu nagrywarka) Z własnego doświadczenia zaobserwowałem ,że w biosie SATA jest oznaczona kolejno: IDE CHANNEL 0 MASTER (SATAII 0) IDE CHANNEL 0 SLAVE (SATAII 2) IDE CHANNEL 1 MASTER (SATAII 1) IDE CHANNEL 1 SLAVE (SATAII 3) Mam problem następujący: Przy takim podłączeniu, czyli pokolei - najpierw dyski (sata 0,1) a potem nagrywarka: IDE CHANNEL 0 MASTER (SATAII 0) - HDD IDE CHANNEL 0 SLAVE (SATAII 2) - NAGRYWARKA IDE CHANNEL 1 MASTER (SATAII 1) - HDD IDE CHANNEL 1 SLAVE (SATAII 3) To podczas nagrywania płyt z pierwszego dysku (tego który jest niby na tym samym "channel" co nagrywarka) - płyta nagrywa się wolniej (mimo prędkości zapisu 16x) - przez pierwszą połowę zapisu słuchać jak nagrywarka szybko pracuje, natomiast w połowie zapisu zwalnia (tak jakby HDD nie mógł "nadążyć" za nagrywarką). Czy to wina podłączenia sprzętu? Natomiast dla testu spróbowałem takie podłączenie: IDE CHANNEL 0 MASTER (SATAII 0) - HDD IDE CHANNEL 0 SLAVE (SATAII 2) - HDD IDE CHANNEL 1 MASTER (SATAII 1) - NAGRYWARKA IDE CHANNEL 1 SLAVE (SATAII 3) Czyli dyski na jednym kanale a na osobnym nagrywarka - to wtedy wszystko działało szybko - podczas nagrywania słychać jak przez cały czas nagrywarka pracuje z pełną prędkością. Testowałem takie coś na kilku rodzaju płytach. Jeszcze raz spytam, czy to wina sprzętu (może nagrywarka jakaś felerna), podłączenia, czy może samych płytek. Dodam od siebie, nagrywarka to Samsung SH-S223Q, a dyski twarde 2x Samsung 640GB. PS. Dziwi mnie również oznaczenie tych portów SATA w biosie - z tego co myślałem to jeden port SATA = jeden kanał. A nie ,że dwa porty SATA to jeden kanał (tak jak w przypadku IDE) Pozdrawiam, i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 tak oznaczone ale sata=1 port co do nagrywarki to cdrinfo.pl poczytaj o clv i cav bedziesz wiedzial dlaczego zwalnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Myślę, że producent mobo/programista biosu raczej wie co pisze - kanał SATA może obsługiwać więcej niż jeden dysk, więc najprawdopodobniej kontroler ma poprostu 2 kanały i 2 splittery. Co do samego zjawiska: pomiar "na ucho" jest tyle samo warty co "na oko" ;) Programy do nagrywania zazwyczaj pokazują aktualną szybkość zapisu, poziom bufora nagrywarki i czas operacji po zakończeniu. Dodatkowo należałoby kilka razy nagrać ten sam obraz, żeby wyniki były wiarygodne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...