shirane Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) Witam, Mój problem jest taki, że co jakiś czas BIOS mi się resetuje. Najczęściej wtedy, gdy komputer poprostu się nie chce włączyć. Opiszę to zjawisko tak - komputer normalnie chodzi, słychać wiatrak itp. lecz monitor ma "żółte światełko". Po jakimś czasie, po kilku resetach się włącza i wtedy BIOS jest zrestartowany. Przypuszczam, że mam coś źle podłączone? Denerwuje mnie to, gdyż chcę podkręcić procesor, a nie mogę, gdyż zegary non-stop mi się rejestują. Dodam, że zjawisko to mam od początku posiadania aktualnego komputera, na poprzednim tego nie miałem (komputer ten mam rok). Przy większośći włączań przy starcie, pokazuje się również czasami komunikat, cyt. "CPU Over Clock Fail. Please resetting the CMOS setup", wtedy by komputer się uruchomił muszę wcisnąć F1. Co robić? Dodaję komponenty : Procesor: AMD Athlon 64 X2 4000+ /2.1GHz, 1MB, 65W, BOX, AM2/ (chce pokręcić, wiem, że wyciągnie jakieś 2.6 na 1 rdzeniu). Płyta główna: DFI Infinity NF Ultra II-M2 Pamięć RAM: OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0 Dysk twardy: Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] Karta graficzna: Palit GeForce 8600GT Sonic+ 256MB DDRIII /128bit/ HDTV 2xDVI (zmieniam teraz na 9800 GT) Obudowa: Cooler Master Centurion 534 Plus Silver (bez zasilacza) Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W Z góry dziękuję i pozdrawiam, shirane Edytowane 8 Grudnia 2008 przez shirane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deathes Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Odświeżam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zworki cmos sa na swoim miejscu ?. Bateria nie jest uszkodzona ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deathes Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 A po czym poznać czy są dobrze wsadzone? Dałbym zdjęcie, ale nie mam aparatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deathes Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zworki są na swoim miejscu. Bateria nie wiem czy jest uszkodzona, mam ją od początku otrzymania tego komputera, i od początku jest ten problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymciu Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 odłącz wszystkie kable (HDD, FDD, jeżeli masz to dźwięk ze stacji dysków, zostaw tylko kable z zasilacza) zobacz czy BIOS działa poprawnie, jeśli tak to podłącz pojedynczo wszystkie kable zaczynając od dysków i sprawdź co powoduje błędy. jeżeli Bios będzie źle działał to spróbuj go zresetować zworką (masz w instrukcji płyty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...