Oracle Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Witam. Mam dość dziwny problem mianowicie. wczoraj pociągnąłem sobie kabel z routera Cerberus P6311-07A jedno piętro niżej. Zacisnąłem sobie kabel i podłączyłem do kompa z XP. Nie było problemów net był. natomiast gdy podłączyłem do Linuxa, działo się tak jakby w ogóle tego kabla nie było. Tak samo jakbym przez switcha połączył. Dzieje sie jakby w ogóle nie było tego kabla... Czego to może być wina? Kabla? Za długi? źle złożony? tylko czy jakby był za długi albo źle złożony to by był internet na XP ? Kabelki ułożyłem w takiej kolejności patrząc od strony styków: białozielony, zielony, białobrązowy, brązowy, białopomarańczowy, pomarańczowy, niebieski, białoniebieski. Wydaje mi się że to nie ma znaczenia dopóki obie końcówki są identycznej kolejności? A może to wina ustawień routera? Zarzucić screenami? Z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 1. zarób wtyczki wg. standardu http://pl.wikipedia.org/wiki/T568B 2. Linux wykrywa prawidłowo kartę sieciową? pokaż wynik polecenia ifconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) Tak linux wykrywa prawidłowo karte sieciową jest to sprzętowa intela 100 pro. A teraz najśmieszniejsze, jak zrobie tak: router -> długi kabel -> XP -> udostępnie net z XP dla linuxa -> linux to działa. Przez właśnie ten sam kabel... W związku z powyższym wydaje mi się że to wina właśnie ustawień routera... PS. To na pewno nie jest wina ustawień sieciowych linuxa. Jeśli to nie jest wina kabla a wydaje mi się że nie jest to będzie to wina ustawień routera. PS2. czy rozkład w kablach rzeczywiście może być przyczyną braku połączenia podczas gdy XP nie widzi problemu? Edytowane 8 Grudnia 2008 przez Oracle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Mozliwe ze win automatycznie schodzi na 10mbps/half duplex a linuxowi musisz to trzasnąć z palca. Spróbuj w ten sposób. pokaz jednak tego ifconfiga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oracle Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 (edytowane) O dziwo win chodzi na 100tce. ifconfig poprwanie skonfigurowany, zapne kabel w B. Moze to pomoże. Jutro powiem dokladnie czy sie udalo Zmienilem standard na B i śmiga. Chociaż pingi są średniociekawe... od 1 do 2 ms. Edytowane 8 Grudnia 2008 przez Oracle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...