Skocz do zawartości
Rozwad

Lc By Rozwad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W końcu znalazłem trochę czasu żeby opisać moje pierwsze w życiu wodowanie :) Wszystko zaczęło się od tego, że zawsze chciałem mieć cichutki komputer, który by się nie nagrzewał i był bardzo wydajny. Jako że nigdy wcześniej nie widziałem, ani nie dotykałem układu wodnego postanowiłem złożyć kompa na chłodzeniu powietrzem, więc zakupiłem Anteca P182 i wielkie radiatory na proca i grafikę od Thermalrighta, jednak wszystko to pozostawiało w środku obudowy masę ciepła, i po kilku godzinach pracy komp się "gotował". Więc po wielu zerwanych nockach w poszukiwaniu idealnego rozwiązania postanowiłem złożyć moje pierwsze LC. Na początku miało ono obejmować jedynie proca i grafę, jednak doszedłem do wniosku, ze pójdę na całość i schłodzę również płytę, która niestety niesamowicie się grzeje(Striker extreme). Po krótkiej rozkmince z częściami zamówiłem moją upragnioną paczkę z cooling.pl w skład której wchodziło:

-Blok na proca: Swiftech GTZ

-Blok na grafę: D-tek GFX2

-Bloki na mostki: Ek asus1 Plexi top

-Bloki na mofy: Ek asus1 plexi top

-pompka: Swiftech 355

-rez: XSPC 2x5.25

-chłodnica: Thermochill 120.3

-wąż: Tygon 9,5/12,7 3 metry

-szybkozłączki skręcane

-top na pompke wathercooling

-2 litry feser one black

-3 wentyle x-thermal

Po rozpakowaniu paczki wziąłem się za składanie wszystkiego do kupy, chłodnica poszła na zewnątrz i została przykręcona do budy przez ramkę od wiatraka 120mm, w dachu wywierciłem 2 otwory na węże, ponieważ nie chciałem aby węże się krzyżowały, jednak nic nie jest tak proste jak by się wydawało po pijaku :P Okazało się, że tygon niechce współpracować i się załamuje, więć zmontowałem wszystko z wyprowadzenie do chłodnicy na około, dopiero potem udało mi się wywalczyć z kontową złączką szybkie wyjście do chłodnicy, jednak powrót węża tez nie jest zbyt ciekawy i jak na razie tego nie dopracowałem, przez co mam jedno skrzyżowanie węży :( No ale trudno rozwiąże ten problem w kolejnej rewizji. Tak to na razie wygląda (jak się zbiorę do porobienia lepszych fotek to wstawię :) )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i temperaturki po około 1,5 godzinie neta itp:

Dołączona grafika

Jak widać temperaturki w idlu i wentylach na 12V są całkiem niezłe oprócz płyty:/ najbardziej jestem zadowolony z tempów na karcie, natomiast na wentylach puszczonych na 7V tempy podskakują gdzieś tak o 7 stopni.

Jednak nie obeszło się bez problemów, zonków itp. Po pierwsze pompka hałasuje i to tak całkiem całkiem, przy zamkniętej obudowie słychać tylko ją, natomiast po wyłączeniu pompki zostają już tylko dyski, po drugie, kiedy zamieniłem wloty na chłodnicy, po odkręceniu zaworu odpowietrzającego na chłodnicy zamiast wyrzucać powietrze to zasysa... nie wiem o co chodzi i nie rozwiązałem tego problemu jeszcze... poza tym przy składaniu miałem wyciek prosto na płytę :/ jednak jak się okazało feser jest bezpieczny i po uszczelnieniu gwintów na GTZ wszystko gra.

Co do planów na przyszłość to na pewno wyciszenie pompki poprzez zamontowanie jej w boxie, to samo czeka dyski, do tego na pewno jakiś kontroler obrotów, zastanawiam się także nad drugim therochillem 120.2 na tył ale to się jeszcze okaże... No i cóż, to by było na tyle, czekam na komentarze i kreatywne pomysły :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Rozwad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny układzik Rozwad :wink:

Te węże prezentują się naprawdę nieźle. Ciekaw jestem paru rzeczy.

Primo - czy masz tam jakieś oświetlenie? Fajnie by było gdzybyś zamieścił zdjęcie nocką.

Ja bym zrezygnował z tych 2 kątówek 90 koło reza i na mosfetach 2. Lepiej iść po łuku jest lepszy flow. Z tego co widzę na fatkach można to tak zrobić.

W którą stronę masz nawiew na chłodnicy?

Duży plus za porządek w kabelkach :rolleyes:

Ogólnie gratuluję zwodowania pierwszego LC. Mam nadzieje, że na tym nie poprzestaniesz.....

Edytowane przez Melampus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam nadzieje, ze w końcu znajdę czas aby wszystko rozebrać i dać budę do lakierowania proszkowego, plan taki jest odkąd ją posiadam icon_smile3.gif Co do długości węży, też uważam, że są za długie i w kolejnej rewizji na pewno się to zmieni, będę myślał tez nad złączkami 45 stopni od kulansa albo fesera( w zależność który wąż okaże się lepszy). Co do poprowadzenia kabli, to nie mam innego sensowniejszego pomysłu, zostaje jedynie źle poprowadzony waz od chłodnicy do reza, jednak na obecną chwilę nie dam rady inaczej tego zrobić niestety.

W budzie niema żadnych katod, więc nie będę wrzucał zdjęć nocnych icon_smile3.gif zastanawiam się nad jakąś małą katodą uv, aby wyszczególnić węże, ale będzie to coś symbolicznego, gdyż nie lubię mieć żarówy w kompie icon_smile3.gif z kątówek na razie nie mam jak zrezygnować, ponieważ w innym ułożeniu tygon się załamuje... Nawiew na chłodnicę mam od góry do dołu, ale zastanawiam się nad zrobieniem na odwrót, czyli wiatraki na dole wiejące do góry...

Ogólnie dzięki za miłe słowa icon_smile3.gif

Pozdro.

EDIT:

No w końcu dopiąłem swego :) kupiłem pompkę 350 i w końcu zrobiło się CICHO :)) Przy okazji zmieniłem ułożenie węży oraz same węże na fesery clear/blue, dodałem regulator obrotów i wszystko jest mega cacy :) Kilka fotek :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

w opcji "festyn" :)

Dołączona grafika

no i na koniec ciekawy efekt, który uzyskałem przez ustawienie negatywu zdjęcie:

Dołączona grafika

To by było na tyle, co o tym myślicie?

Aha no i jak ktoś by chciał kupic to mam do sprzedania pompkę swiftecha 355, top z plexi wathercooling oraz box wyciszający, atrakcyjne ceny, jestem także zainteresowany zamianą za SQD :P

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ogólnie układ fajny i estetyczny, ale ta chłodnica... Ja bym ją jakoś inaczej usiłował zamontować i wentylatory umieścił pod spodem, żeby dmuchały do góry. Tak jak to jest teraz IMO psuje całkiem fajny efekt.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem tkwi w tym, że nie mam jak inaczej jej zamontować, w środku nigdzie się nie zmieści, a z tyłu nie chcę bo mi się nie podoba, tak jak jest jest całkiem praktycznie, a nie bede wycinał w dachu otworów na wentylatory, bo mam zamiar się przesiąść na jakąś inną budę w przyszłości a tę sprzedać, a z dziurami w dachu było by całkiem trudno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi