radiusbo Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) Witam! Mam problem z niedawno zlozonym kompem: Athlon 5600 X2, 2x 2gb ddr2 geil 800MHz, plyta Gigabyte MA78G-DS3H (najnowszy BIOS - F4), grafa zintegrowana (narazie, juz niedlugo Radek 4850:)), dysk Samsung F1 640GB, zasilacz Chieftec 550W Otóż, podczas instalacji Windows Vista zawieszal mi sie komputer zawsze w tym samym miejscu. Po komunikacie "Windows is loading files" powinno pojawiac sie okno z wyborem jezyka, kraju itp. Mi zawieszal sie zawsze przed wyskoczeniem tego okna. Jako, ze nie jestem az tak bardzo zielony w kompach pomyslalem sobie ze to moze RAM... Rozpoczalem od sprawdzenia napiec w BIOS-ie. Nie spodobaly mi sie (jak na Chiefteca oczywiscie): - dla proca ~1,39 - dla ramu ~1,94 Najgorsze jest wg mnie napiecie ramu. Pobawilem sie troche timingami, nic... ustawilem manualnie na 800 MHz, nic... Napiecie ustawilem manualnie na normal, nie pomoglo... Dodam, ze standardowe dla tych pamiatek timingi to: 5-5-5-15... Podwyzszylem kazde o 1, lecz bez efektu... Az tu nagle wpadlem na pomysl zeby zmniejszyc radykalnie takt. ramu - zmniejszylem na 667 MHz... I teraz jest OK... Ale wiem ze cos jest nie tak, bo powinny smigac na 800 MHz, przeciez to ich nominalna predkosc... a co mowic jakby przyszlo do jakiego krecenia:( Moim zdaniem glownym powodem tego problemu jest zbyt wysokie napiecie RAMu... W zwiazku z tym mam pytanie do Was: czy to plyta glowna sama podwyzsza napiecie RAMu czy moze zasilacz jest walniety? Druga opcja wydaje mi sie malo prawdopodobna, ze wzgledu na marke zasilalki... Tak na marginesie: jakie FSB ma Athlon 5600? Czekam na Wasze rady, opinie i informacje... Z gory dziekuje za kazda pomoc... Edytowane 12 Grudnia 2008 przez radiusbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 A daj 2,1V na pamięci i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Procesory AMD nie mają FSB. One mają HTT. Jeśli masz mnożnik x14, to HTT wynosi chyba 200mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiusbo Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 czemu 2,1? przeciez na 1,94 nie chca chodzic na 800 MHz... zmierzasz do tego aby sprawdzic czy na 667 Mhz na wyzszym napieciu beda blue screeny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Daj 2,1v na 800 MHz 5-5-5-15 2x2gb potrzebuje troche wiecej "papu" niż 2X1gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiusbo Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 (edytowane) 2,1 na 800 MHz zawiecha podczas ladowania systemu... 2,0 na 800 MHz blue screen, 1,9 na 800 MHz restart, Normal na 800 MHz, zawiecha po kilkunastu sek w systemie Wszystko na 5-5-5-15 wrzucilem na 667 MHz, 4-4-4-13 i stabilnie... W BIOSie napiecie "DDR 1,8V": 1,94 Co to moze byc Panowie? Dodam, ze w trybie normal na 800 MHz system sie zaladowal, ale ATI Catalyst Control Center sie nie zaladowalo... Moze miec to zwiazek ze zintegrowana grafa? Edytowane 12 Grudnia 2008 przez radiusbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Mamy tu chyba przypadek że Geile nie chcą zrobić swoich nominalnych prędkości, a na forum można spotkać tyle przestróg żeby nie brać tych padacznych pamięci. Nie dziwne dlatego że na 667mhz chodzą stabilnie. natomiast dziwi mnie s kolei że na 2,1v zwiecha podczas ładowania systemu a na 1,8v dopiero w systemie się wiesza. Może to być nad wrażliwość kostek na zbyt wysokie napięcie lub mobo coś wariuje. Zasilaczem się nie przejmuj bo jest dobry a do napięć podawanych w biosie podchodź z lekkim dystansem bo tak naprawdę jakbyś chciał się dowiedzieć ile napięcia masz na CPU czy RAM to musiałbyś sprawdzić miernikiem. Moja rada to dorwij inne ramy, choćby 512mb i spróbuj zainstalować system, nawet dając w biosie 2,1v i 800mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiusbo Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 bede mial w poniedzialek lub we wtorek inne pamieci (GoodRam 1gb 800 MHz) i inna plyte glowna... Sprawdze zarowno Geile na innej plycie jak i GoodRamy na mojej... Bede wiedzial co jest nie tak... Jesli by okazalo sie ze pamiec zachowuje sie tak samo na innej plycie jak na mojej to jest to podstawa do reklamacji? P.S. Dodam ze te pamieci podczas instalacji XP 32 bit chodzily stabilnie... Opisywany przypadek dotyczy Visty, zarowno 32 i 64 bit... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 bede mial w poniedzialek lub we wtorek inne pamieci (GoodRam 1gb 800 MHz) i inna plyte glowna... Sprawdze zarowno Geile na innej plycie jak i GoodRamy na mojej... Bede wiedzial co jest nie tak... Jesli by okazalo sie ze pamiec zachowuje sie tak samo na innej plycie jak na mojej to jest to podstawa do reklamacji? Jeśli na innej płycie też nie będą działać poprawnie to jak najbardziej jest to podstawa do reklamacji ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiusbo Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 (edytowane) Zrobilem taki maly tescik: Postanowilem przetestowac moduly osobno. Oto co zrobilem - bede nazywal moduly: modul 1, modul 2: 1) wlozylem modul 1 do slotu nr 2, system sie zaladowal, system stabilny, 2) wlozylem modul 2 do slotu nr 2, system ok, 3) wlozylem modul 1 do slotu nr 1, ok, 4) wlozylem modul 2 do slotu nr 1, zwiechy, restarty itp Kilka razy to powtarzalem, bo ta sytuacja nie miesci mi sie w glowie... Pomyslalem sobie: skoro tak jest to zamienie je miejscami i powinno byc ok... No i jest... Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego modul 2 zle pracowal tylko slocie nr 1? Edytowane 13 Grudnia 2008 przez radiusbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Albo mobo ma jakieś fochy, albo to ram źle współpracuje poprostu z tą płytą. No bo skoro kość nr 1 w slocie nr 1 pracowała Ok a kość nr 2 już nie no to coś w tym musi być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiusbo Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Nie wiem co jest, ale chyba Vista nie lubi mojego sprzetu... Zainstalowalem XP i zero problemow:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...