Skocz do zawartości
Cyrk

Lc Do 4870x2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czekałem i czekałem i nadal nie widać żadnego niereferencyjnego chłodzenia powietrznego do 4870x2. Pozostaje w sumie tylko WC i stąd ten temat. Doświadczenie w temacie chłodzenia cieczą mam zerowe w porywach do znikome, więc proszę o pomoc w dobraniu chłodzenia do takiego kompa: Q9400 + HD 4870x2 + ASUS Maximus Extreme + CoolerMaster HAF 932.

1. Jest sens wykorzystywać blok na chipsecie, który jest seryjnie montowany do Maximus Extreme czy to tylko taki pic na wodę fotomontaż, żeby się lepiej sprzedawało?

2. 4870x2 karta gorąca jak piekielna czeluść. Można ją wpiąć w ten sam obieg wodny co procek i mobo?

3. Na pompach się nie znam kompletnie, ale się zastanawiam czy nie obciąży mi za bardzo zasilacza (600W OCZ StealthXstream). Teoretycznie trochę zapasu mocy na zasilaczu zostało (580W na linii +12), ale jak zacznę OC to się nagle może okazać, że zasilacz nie wytrzymuje. Przesadzam czy może jednak rozważyć pompę na 230V?

4. Całość chciałbym zamknąć w 800-900 zł, ale to nie oznacza, że dokładnie tyle muszę zapłacić. To nie jest również ostateczna granica. Nie też będę robił scen o 100 zł jeżeli ma to mieć konkretne przełożenie na jakość i wydajność chłodzenia. Nie chciałbym jednak wylądować z agregatem zdolnym schłodzić rdzeń elektrowni atomowej. Szukam czegoś wydajnego, SPRAWDZONEGO i pasującego do reszty wymagań w/w.

5. Z racji obudowy prawdopodobnie wyjdzie podwójna chłodnica (wszystko gotowe tylko przykręcać), chociaż widziałem już potrójne chłodnice w tej obudowie. Tutaj też prosiłbym o pomoc.

6. Na Radeona prawdopodobnie pujdzie bloczek XSPC, chyba, że będzie jakieś poważne ale z waszej strony.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez Cyrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi