Gosu Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Czy zauważe odczówalną róznicę w działałnaiu sytemu Xpek/VIsta na dysku 8 megowym cashem względem 16 megowego? Mam dwa dyski WD jeden to 160 Gb a drugi 640 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 (edytowane) Ten 640GB to z serii AAKS czy nie? Ogólnie wydaje mi się że 16mb to taka optymalna wartość. 32mb to już raczej chwyt marketingowy. Rozumiem że zastanawiasz się na którym dysku 160 czy 640 postawić system? Tak czy siak 640 jest nowszym dyskiem, dlatego będziesz szybszy i ma więcej cache. Edytowane 22 Grudnia 2008 przez HanSolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Tak to AAKS,no ok szybszy,z tym ze sprawa wygląda tak że system masz już postawiony,skonfigurowany itp,i nie chcę za bardzo instalowac od nowa wszystkiego na inyym dysku(dziś go kupiłem kiedy oddałem padniętego Seagatea z seri 11 na gware) jeżeli nie będe miał widocznego wzrostu wydajności. Dlatego chciałbym wiedzieć czy odczuje tą różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Instaluj XP na 6400AAKS i nawet się nie zastanawiaj :). Masz 6400AAKS Blue czy SE16? Zrób test hdtach obu dysków i zobaczysz jaka różnica jest :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Z tego co widze w testach to WD 160GB ma okolo 40% mniejszy sredni transfer liniowy. Powinnes odczuc roznice. z tym ze sprawa wygląda tak że system masz już postawiony,skonfigurowany itp,i nie chcę za bardzo instalowac od nowa wszystkiego na inyym dyskuPrzeciez nie musisz tego robic, wystarczy uruchomic dowolnego Linuksa z plyty LiveCD albo pendrive i skopiowac cala partycje z systemem na drugi dysk. Krotka instrukcja: 1. zakladasz partycje o takim samym rozmiarze na system na nowym dysku (metoda dowolna) 2. sprawdzasz, ktory dysk ma jakie oznaczenie, zalozmy ze stary to /dev/sda, a nowy to /dev/sdb fdisk -l 3. kopiujesz bootloadera dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=512 count=1 4. kopiujesz partycje z systemem (zakladam, ze jest pierwsza na dysku) dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1 WAZNE! Musisz byc 100% pewien, ze w parametrze "if" podasz stary dysk, a w "of" nowy. Jesli wpiszesz odwrotnie skasujesz dane ze starego dysku. Partycje z danymi mozesz kopiowac tym samym sposobem albo z poziomu systemu uruchomionego z dysku Mozesz tez uzyc Norton Ghost (jest opisany przez Mardoka w temacie o RAIDzie) albo innego podobnego programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...