Skocz do zawartości

EAX  

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy uważasz, że EAX znacząco poprawia wrażenia dźwiękowe w grach?

• Tak, ale tylko przy 5.1/7.1
      6
    • Tak
      8
    • Nie
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu dźwiękówki, która pomimo pochodzenia ze stajni Creative'a, nie obsługuje EAX-a.

Czy Wy Drodzy Forumowicze, słyszycie różnicę z włączonym lub wyłączonym EAX-em?

Będzie to grało tylko i wyłącznie w stereo (głośniki i czasem słuchawki).

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez vENiZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa polecam na początek RD Grid, BioShock, Doom3, Mass Effect zarówno na głośnikach i słuchawkach i tak działa w stereo, oczywiście zaraz wpadną hejterzy którzy powiedzą że nie słychać ale zapewne jedą na integrach lub czymś co nie obsługuje więcej niż starożytny EAX2 a ci na Xonarach i tak z uporem maniaka włączają a EAX gdzie się da mimo że go nie lubią i to zuo ;) i że ich chip obsługuje max 64 głosy w hardwarze i max 1 efekt + jest w stanie wytworzyć 6 razy mniej software voiców niż chipy creative i ma dziury ;) Oxygen HD bodajże o ile pamięć mnie nie myli 12-14k softwarevoiców X-fi 65K ale o tym się bardzo mało mówi no i dla casual gamerów aby dźwięk dookólny nie miał dziur nie ma raczej znaczenia ja się o tym dowidziałem długo po kupnie karty a jestem casual gamerem bez dwóch zdań i mi to zwisa.

W gierki głównie pociskam na Z-5500 ze zmienionymi frontami + centralem na normalne głośniki podstawkowe bądź na słuchawkach SHP8900.

Głównie EAX5 wymiata w grach takich jak Bioshock bo EAX potrafi wzmocnić zabawę LFE co daje naprawde czasem niezłą faze jak ma sie duży subwoofer ;) to tyle i teraz dużo gier obsługuje EAX dzięki temu że dwóch dużych graczy obsługuje ten bajer jeden naprawdę drugi emulując ;) ale ilość gier z eaxem rośnie za to rośnie także ilość gier z software'owym api w którym ani xonar ani x-fi nie dadzą nam żadnych bajerów ponad integry oprócz jakości samego dźwięku oczywiście i to tyle.

ps.

Mam nadzieje że da się czytać ten bełkot ;)

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

ilość gier z eaxem rośnie za to rośnie także ilość gier z software'owym api w którym ani xonar ani x-fi nie dadzą nam żadnych bajerów ponad integry oprócz jakości samego dźwięku oczywiście i to tyle.

[...]

Czyli możliwe jest uzyskanie tych samych efektów na karcie bez EAX-a?

Konkretnie myślę o E-MU 0404.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mimo, że E-mu to oddział Creative chyba że weźmiesz X-fi i wypuścisz sygnał przez 404 wtedy jak najbardziej a software'owe api to to np. Crysis którego api dźwiękowe naśladuje efekty środowiskowe co zresztą mu się udawało całkiem nieźle ale w rozgrywce wyraźna była różnica w fps między audio na low a na high :( przynajmniej na moim mocno wykręconym 8600gt+ więc co byś za karty dźwiękowej nie miał to będzie zarzynać proca w takim samym stopniu na dźwiękowce pci czy integrze bo chip na karcie się nudzi a wszystko liczy procek a karta ostatecznie wypuszcza tylko dźwięk ale EAX to nie jest.

EAX to wymysł creative i ich autorskie rozwiązanie a że przez X czasu byli monopolistą to się zadomowiło i nie chce odejść ;) choć piątka jest tak zaje*sita że pewnie w pełni zaczną korzystać z niej za 2/3 lata bo teraz tego nie robią za dużo roboty i za duże możliwości choć sytuacja od premiery X-fi znacznie się poprawiła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się nie mylę, to żadne integry nie mają obsługi EAX 2.0, część jest tylko z nim kompatybilna i dodaje jedynie pogłos, bez odbić i reszty efektów. Nie masz SoundBlastera to nie słyszałeś EAX, wystarczy włączyć jakąś starą grę wykorzystującą w pełnie EAX 2.0 i porównać brzmienie między nową integrą, a starym SB Live!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włącz NWN2 w EAX3 jak nie słyszysz różnicy to jesteś głuchy, bez urazy różnice są, wsłuchaj się w drobiazgi w choćby w samych jaskiniach co jest z eaxem np. echo w jaskiniach bez eaxu go brak zauważyłem, że echo jest przy drugim przechodzeniu a ile zarąbista była rozgrywka jak zacząłem zwracać uwagę na smaczki ;) i to przy EAX! o 5 nie wspominając :) jak chcesz zobaczyć eax to włącz baldurs gate bądź icewind dale z eaxem lub bez to zamilkniesz to są gry które pokazywały moc eaxu w dawnych czasach jak wszedłeś do knajpy to zatapiałeś się głęboko w świat gry :) może dlatego zawsze się tym podniecam bo dbałem zawsze o kartę dźwiękową bardziej niż o graficzną a co ty tam wkładałeś do PC w połowie lat 90 to nie wiem ja ładowałem SB choć wiedziałem że koniec z kieszonkowym czy kasą w tym roku :( potem Vortexy które były wow i tak do obecnego x-fi fatality pro po spdif choć się zastanawiam nad HD2 jako wyjście dla słuchawek bo to zacna karta jest a efekty dodawać z X-fi i wtedy będę miał all wypas akm DAC z HD2 i wypas efekty X-fi dla słuchawek, marzenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie oprócz PsX łechtała jeszcze Sega, nawet Jaguar i na raty wzięty dreamcast ale krótko miałem :( i marzenia na temat ps2 ;) wtedy chcąc być na czasie trzeba było sie orientować :) ale był szał jak wylazła utopia na dreama i psx zaczął miażdzyć sege tytułami ehhhhhh co za czasy to były :) 99r o ile mnie pamięć nie myli wychodzi PS2 mija 9 tygodni złamane swap trickiem :lol2: tak samo jak psx i z tego co pamiętam PS2 ma coś tak nie realnego w Polsce jak digital-out! lol to był dopiero skok technologiczny. Dobra nie rozpisuje się fajne czasy to były ale mamy prawie 2009 rok :)

Edit: literówki :) tak jestem pijany jest drugi dzień świąt ;)

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak brac to tylko cos z eax 5 - na dobrym sprzecie efekty zamiataja

i nie tykac zadnego eax 2 czy xonara(on tez nic wiecej jak eax 2 nie obsluguje - udaje tylko ze potrafi ale creative nic nikomu procz 2 nie udostepnil - chyba ze wraz z chipem xfi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi