Skocz do zawartości
Maxforce

DFI Lanparty UT X58-T3EH8 | DK X58-T3EH6 | JR X58-T3H6

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem posiadam dfi dk x58 i nie dziala mi nagrywarka tzn czyta plytki kopiuje z plytki ale przy nagrywaniu wywala invalid block adress moze ktos juz mial z tym do czynienia nagrywarka polaczona przez sata i jest sprawna sprawdzalem na innym kompie .Blagam o pomoc bo juz dluuuuuuugo sie z tym mecze :( firmware tez mam najnowszy

To raczej nie płyta gł. tylko nagrywarka/nośnik/oprogramowanie . Jak na niższych prędkościach nagrywania ?

I jeszcze magiczny LINK

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie płyta gł. tylko nagrywarka/nośnik/oprogramowanie . Jak na niższych prędkościach nagrywania ?

I jeszcze magiczny LINK

problem w tym ze nagrywarka jest ok sprawdzalem na innym kompie co do oprogramowania to testowalem na wszystkich mozliwych programach i na wielu plytkach co ciekawe na dvd rw nagrywa ale jak nastawie taka sama predkosc na zwyklej plytce to znowu jest invalid block adress bylem juz w sklepie cos tam sie meczyli i powiedzieli ze moze plyta glowna jest uwalona ale jak dla mnie to raczej nie to podlaczylem tez inna nagrywarke tylko ze przez ide i dziala jak trzeba wiec cos moze jest z sata nie tak ale dysk dziala ok sam juz nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ale mi sie grzeje "System" (ICH10R?) 80 stopni w stresie...Chipset tez dochodzil do 70, ale zamontowalem wentylatorek 40mm i teraz mam 55 przy 3.8. Jakie sa bezpieczne tempy (gorna granica) tam?

edit:

fotka z pasywu :) Pytanko - czemu taka roznica w tempach CPU podawanych przez Smarta i RealTempa?

Dołączona grafika

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ale mi sie grzeje "System" (ICH10R?) 80 stopni w stresie...Chipset tez dochodzil do 70, ale zamontowalem wentylatorek 40mm i teraz mam 55 przy 3.8. Jakie sa bezpieczne tempy (gorna granica) tam?

Spokojnie.. to norma. Mogą znieść 100C+ :) A na marginesie 'system' to sekcja zasilania .

PS.

Zobacz RealTemp 2.90 i Core Temp 0.99.3

daj znać jakie odczyty.

Edytowane przez hyper_2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System to zasilanie procka. 

edit:

fotka z pasywu :) Pytanko - czemu taka roznica w tempach CPU podawanych przez Smarta i RealTempa?

Smartguardian podaje tempy procesora a nie poszczególnych rdzeni jak RealTemp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smartguardian podaje tempy procesora a nie poszczególnych rdzeni jak RealTemp. 

I twierdzisz, że możliwa jest różnica ponad 30 stopni, pomiędzy wskazaniami dla rdzeni a dla całego procesora?

Według mnie to wszystkie programy pokazują według własnego widzimisię, co program to inny odczyt itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I twierdzisz, że możliwa jest różnica ponad 30 stopni, pomiędzy wskazaniami dla rdzeni a dla całego procesora?

Według mnie to wszystkie programy pokazują według własnego widzimisię, co program to inny odczyt itd.

Odpal Smart Guardian i everest i porownaj temperatury. Odczyty będą prawie identyczne.

Teraz mam różnice: proc 28*C a rdzenie około 40-41*C.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedle mojego kilkuletniego doswiadczenia z OC roznica 10-15'C pomiedzy najgoretszym miejscem w rdzeniu cpu

a jego IHS'em jest jak najbardziej mozliwa , owe 28'C roznicy to chyba bledne odczyty

aczkolwiek przy 4 rdzeniach z HT kto wie .........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde zaczalem sie bawic i znow problemy :) Chcialem sobie ustawic niski 3.4 zegar na niskim taktowaniu, ustawilem 1.1vcore 1.21 vtt 17x200 restart i...nie chce mi do biosu wejsc ani nic. Po powitalnym ekranie, czarny ekran i migajacy kursor - mial ktos tak?

Jaki ratunek? Bateria out?

i jeszcze pytanko, jak korzystac z tych profili? tzn podczas uruchamiania trzeba jakas kombinacje klawiszy wcisnac zeby konkretny uruchomilo?

skanowanie na diodzie zatrzymuje sie na 75

edit:

Juz sobie poradzilem, wyjecie baterii pomoglo i nie zmazalo ustawien cmosa :) Troche sie znow przestraszylem ehh...panika mnie zzera hehe

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze naciskam reset i trzymając go power przez 4s następnie puszczam power i po nim reset. Komp uruchomi się na domyślnych bez kombinowania z wyciąganiem baterii.

tak sprobuje nastepnym razem thx :)

@mib

ktory insert, na klawiaturze??? To juz extra ciekawe, tez sprawdze przy najblizszym zwisie oc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie obecnie testuje ustawienia 21x194MHz maximum ustawien na Auto

dzieki czemu smiga mi bez problemu Intel Speed Step , bez obciazenia CPU chodzi

z mnoznikiem 12x .

Wszystko cacy ale w stresie po przekroczeniu temperatury 75'C

przelanczaja/wylanczaja sie rdzenie czy nie za wczesnie jak na ochrone przed przegrzaniem CPU ??

Czy jest jakas opcja zeby dzwignac ta temperature przy jakiej zachodzi to wylanczanie rdzeni ?

drugie pytanko , czy mozna w jakis sposob ustawic minimalny mnoznik na powiedzmy 16x ?

tak zeby proc nie schodzil ponizej 3GHz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej klawiaturze?? Musisz mieć specjalny moduł na usb z klawiszem insert :]

hehe wiedzialem ze to by bylo dziwne zeby insert z klawiatury dzialal :P

@mario

Strasznie duze masz te volty przy 20x194... ja w pelni stabilne 21x190 mam przy 1.18 vcore, 1.26vtt, 1.17nb. W pierwszym Press Enter (hehe jak wytlumaczylem :P) mam enabled/disabled/enabled/disabled i mi tez spokojnie mnoznik na 12 spada jak nic nie dzialam. Wlaczam crysisa, 15% loadu i mam juz 21.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie obecnie testuje ustawienia 21x194MHz maximum ustawien na Auto

dzieki czemu smiga mi bez problemu Intel Speed Step , bez obciazenia CPU chodzi

z mnoznikiem 12x .

Wszystko cacy ale w stresie po przekroczeniu temperatury 75'C

przelanczaja/wylanczaja sie rdzenie czy nie za wczesnie jak na ochrone przed przegrzaniem CPU ??

Czy jest jakas opcja zeby dzwignac ta temperature przy jakiej zachodzi to wylanczanie rdzeni ?

drugie pytanko , czy mozna w jakis sposob ustawic minimalny mnoznik na powiedzmy 16x ?

tak zeby proc nie schodzil ponizej 3GHz ?

Ad 1. Popatrz na wyjaśnienie parę stron wcześniej:

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3300716

Ad 2. Po co ci minimum 3000 MHz jeżeli proc nie ma zapotrzebowania na moc obliczeniową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DARK666

Z windy 7 kozysta lekko polowa posiadaczy i7 z tego threada

Co do screena to zapodaj przynajmniej 10 minut z Prime95 :)

bo takiego z GG i CPU-Z to mozna i 4.6GHz zrobic

te procki tak maja , ze w miare pelna stabilnosc osiagaja 300-400MHz ponizej max OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi