Unixiks Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 (edytowane) Witam . Mam problem z napisaniem paru skryptów . Napisałem już kilka ale one ogólnie były łatwe. Proszę o pomoc w napisaniu tych skryptów. 1. Opracuj skrypt który wyświetli w porządku alfabetycznym ponumerowaną listę osób pracujących w tej chwili na serwerze student (man who, man w). 2. Napisz skrypt, który w odstępach minutowych wyświetla liczbę użytkowników pracujących na serwerze student. 3. Przygotuj skrypt, który znajdzie w katalogu domowym użytkownika podkatalog o zawierający największą ilość danych(man du), wyświetli nazwę i zajmowaną przez ów katalog ilość miejsca na dysku, następnie interaktywnie zapyta użytkownika czy ten życzy sobie aby spakować ten katalog tarem z kompresją. PS. W trzecim napisałem coś takiego ale nie wiem jak zrobić spakowanie: du | sort -g |tail -2|head -1 Edytowane 29 Grudnia 2008 przez Unixiks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 po trzecim daj jeszcze | gzip -9f > nazwa_pliku To skompresuje i zapisze do pliku. Bćmoże bez -f się da, ale mi krzyczy, że musi być :) Posortowana lista użytkowników: w -h | sort Wyświetlanie liczby użytkowników: while [ 1 ] ; do w -h | wc -l ; sleep 60 ; done Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unixiks Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Dziękuję za szybką odpowiedź, ale teraz dopiero zauważyłem ze jeżeli wpisuje cokolwiek w konsoli i to działa, to wpisane w skrypcie nie chce działać , na przykład wklejając tę linię do konsoli : du | sort -g | tail -2 | head -1 otrzymuje nazwę i rozmiar jednego folderu, zaś wklejając tę linię do skryptu i po uruchomieniu go pisze : head: invalid trailing option -- Try `head --help' for more information. I tak praktycznie z każdą komendą za wyjątkiem echo :) Może ktoś się orientuje o co chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 może kopiujesz z jakiegoś notatnika, który zamiast kreseczki wstawia inny znaczek, który też wygląda jak kreska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unixiks Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Robię to następująco: Wpisuję do notatnika kod. Zapisuje pod nazwą skrypt.txt. W konsoli wpisuje chmod a+x sktypt.txt. I jak wpisuję w konsoli . skrypt.txt pojawia się właśnie ten błąd. Po otworzeniu tego skryptu w edytorze vi nie widzę żadnych innych znaków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 napisz najlepiej wzmień rozszerzenie na .sh (mv skrypt.txt sktypt.sh) i na samym początku dopisz: #!/bin/bash Jak nie poradzisz sobie z vi, to polecam pico, nano albo mcedit ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unixiks Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 (edytowane) Mam aktualnie taki skrypt , jak byś mógł dopisz poprawny kod pakowania wybranego folderu po THEN: #!/bin/shecho "folder majacy najwiekszy rozmiar:"du | sort -g | tail -2 | head -1echo "Czy chcesz skompresowac ?"read xif [ $x = "tak" ]; then ( i tutaj ten kod powinien się znaleźć ) ; fi Edytowane 30 Grudnia 2008 przez Unixiks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...