Skocz do zawartości
Gość piotrAthlonXp

Usb<-> Usb

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

mam 2 przedluzacze usb

czy bede jest mozliwosc aby je rozebrac od strony zenskiej i polaczyc ze soba tak zeby powstal konektor usb abym mogl polaczyc laptopa z pc do transferu danych.

jesli tak to czy to trudne i czy warto sie do tego zabierac majac do dyspozycji tylko troche wyobrazni i lutownice. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

no tak masz racje

mialem je tak polaczone ale nie umiem tego skonfigurowac!!

sprawa wyglada tak:

neostrada live box, moj pc polaczony bez przewodowo z live boxem przez karte sieci bezprzewodowej wifi

laptop mojej kobiety polaczony z live boxem przez adapter usb wifi takze bezprzewodowo, dodatkowo polaczylem te 2 kompy kablem lan i co?? u mojej pokazuje wszystkie kompy ale wykrylo je bezprzewodowo a przesyl danych jest strasznie wolny, jak mam to skonfigurowac by przesylalo dane przez lan.

u mnie xp w lapku vista

ktos mi to krok po kroku wyjasni??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wlasciwosciach karty sieciowej ( nie tej bezprzewodowej ) tam gdzie ustawia sie ip musisz zmienic z :

Automatycznego uzyskiwania na swoje wlasne , wpisac np. 192.168.1.0 dla jednego kompa i 192.168.1.1 dla drugiego z domyslna bramka.

Z wlasnego doswiadczenia wiem ze Vista i XP kiepsko wspolpracuja ze soba. Tzn z Visty na XP mozna wejsc bez problemu ale odwrotnie jest juz ciezko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

ok ale gdzie znajde wlasciwosci karty sieciowej?? tej z gniazda lan.

bo w polaczeniach jest tylko polaczenie sieci bezprzewodowej z neostrada.

a oba kompy polaczone sa lanem.

ma menadzerze urzadzen widze tylko jedna karte sieciowa - wifi

nigdzie nie ma realteka z plyty glownej

a w laptopie w menadzerze urzadzen wykrywa 3 karty 2 realteki i wifi usb

co jest grane?

kombinuje od wczoraj z tym wszystkim

prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o Viste to panel sterowania > Centrum Sieci ( czy jakos tak ) > Wlasciwosci tego polaczenia ktore okresla karte LAN.

A jesli nie masz w kompie karty ktora jest zintegrowana na plycie to byc moze jest wylaczona w biosie lub nie sa wgrane sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2:

W innym poście czytałem, że wczoraj już szedł transfer przez lan :razz:

Masz jakieś pytajniki w menadżerze urzadzeń?

- tak > zainstaluj sterowniki do karty sieciowej;

- nie > włacz kartę sieciową w biosie i zainstaluj sterowniki.

Zakładam się, że oba kompy łaczysz kablem sieciowym z livebox'a. Do połączenia lan komputer <=> musisz użyć kabla krosowanego. Jeśli chcesz łączyć kablami prostymi, potrzebujsz switch.

Wyjaśniła się sprawa wolnego transferu, kopiowałeś pliki po wifi a nie po lanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi