Sens Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Witam! Mam neta 2mb/s czyli jakieś 256KB/s. W domu jest sieć składająca sie z 3 komputerów oparta na zwykłym routerze d-linka. Za każdym razem jak ściągam jakiś torrent to cała sieć jest zamulona i niezaleznie czy np. ściąga 20KB/s i wysyła tyle samo, czy po 200KB/s nie idzie normalnie przeglądać internetu. Czy jest jakaś możliwość, żeby torrent który używa np. połowy możliwości łącza nie 'zamulał' całej sieci?? Czy można to w jakiś sposób ustawić?? Do sciągania uzywam utorrenta. Dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zapewne Twój router, to jakaś podstawowa budżetowa konstrukcja. Takie urządzenia mają brak, albo słabo rozwinięte QOS przez co programy p2p powodują zamulanie połączenia co z kolei odbija się na działaniu internetu. Zbyt wiele zrobić pewnie się nie da. Możesz wgrać nowszy firmware, to z pewnością nie zaszkodzi, możesz też ograniczyć w programie ilość jednoczesnych połączeń co sprawi, iż łącze nie będzie tak obciążone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) A jaki masz upload? Też mam 2mb łącze i jeżeli upload jest np. 18 kb/s (z ~3x kb/s max), to net zaczyna potwornie mulić na wszystkich komputerach, które są podłączone do sieci (również trzy). Także używam uTorrenta. Moja porada: zetnij podczas pobierania upload do jakiś 7 kb/s, a seeduj (o ile to robisz) nocą. Edit: Jeżeli ustawisz 1kb/s up, to niekoniecznie będzie ci ściągać z każdego torrenta z pełną prędkością (nawet jak będzie parę k seedow na paręnaście peerów). W moim wypadku optymalną wartością jest 7kb/s, gdyż przy tej prędkości prawie zawsze jestem w stanie wyciągnąć max. Edytowane 4 Stycznia 2009 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Toman a jak zmienić oprogramowanie routera?? Moj router to kablowo/bezprzewodowy D-link DI-524. I Jak ustawić to QOS?? :P AragornPL Czy mozna zredukować upload do 1KB/s?? I czy nie wpłynie to na zwolnienie downloadu? Nie jestem jakąś pijawą ale irytuje mnie jak upload leci kilkakrotnie szybciej niż sciaganie.. ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Wejdź na stronę d-link i poszukaj. A QOS to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Quality_of_Service Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Tak jak napisał toman, musisz ograniczyć maksymalną liczbę połączeń w programie do torrentów (nie mylić z maksymalną liczbą jednocześnie ściąganych plików). Poszukaj tej opcji w ustawieniach, spróbuj ustawić na 100, jak nie pomoże to zmniejszaj aż do skutku. Żeby widzieć zmiany to najlepiej otwórz sobie pingowanie jakiejś stronki (start->uruchom-> komenda np. "ping -t www.wp.pl" powinno być w okolicach 20-30ms. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Próbowałem auktualizować soft routera. Po zatwierdzeniu pokazuje, że aktualizacja przebiegła pomyślnie, restartuje sie i cały czas pokazuje starą wersje oprogramowania :mur: Czy jest mozliwość zmiany języka w routerze? Obecnie mam niemiecki :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bratekkk Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Options -> Preferences -> Advamced -> net.max_halfopen zmienić wartość tej opcji z 8 na 4. miałem podobne zjawisko zapychania łącza i to pomogło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...