Skocz do zawartości
140NaKlate

Które Głośniki Komputerowe Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

oczytałem się sporo na temat każdych z wymienionych zestawów ale nadal nie wiem który byłby najlepszy dla mnie... Cena najlepiej do 200zł, ale gdyby się okazało że Z-4e są dużo lepsze no to w ostateczności dołożyłbym do nich troche. Główne zastosowanie to muzyka (techno, trance, dance, pop, czyli mocne uderzenie niskim bassem to co lubie) oraz filmy, w gry własciwie nie gram :rolleyes: Podkreślam, że baaaardzo lubię mocny głęboki bass :wink:

Do muzyki pewnie najlepsze byłyby Geniusze 2000x, ale jak sprawują się na filmach?? Daje się poczuć wibracje podłogi i biurka?? :razz: Ten zestawik ma bardzo dobre opinie, ale niektórzy się skarżą na jakieś "buczenie"... Wydawało mi się że to bardziej "ekskluzywne" głośniki w przeciwieństwie do plastikowych Logitechów i Creativów, a jak się okazuje to zalatuje chińską tandetą :angry: Jaki one mają odstęp sygnału od szumu??

A teraz co do Logitechów. Opłacałoby się brać X-230 czy lepiej dołożyć do Z-4e?? Jest duża różnica w jakości dźwięku i głośności??

I jeszcze jedna, ostatnia sprawa :lol2: W tym momencie mam głośniki 2.1 Creativa T3030 na integrze no i hmm... dźwięk jest jaki jest, chyba każdy się domyśla jaki <_< Czy wystarczająca będzie do nowego zestawu karta SB Audigy SE??

Proszę o jakiekolwiek zdania na ten temat, pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X-230 to coś jakby T3100 czyli w sumie podobne do twoich a między X-230 a Z-4e różnica jest ogromna. A co do dźwięku na twoich głośnikach i integrze tak wiemy jaki dźwięk płaski i bez życia. W zestawach 2.1 od loga to takie Z4 to totalne minimum jeśli czegokolwiek oczekujemy od dźwięku jak lubisz mocne je....cie to żadne stereo cię nie zadowoli no i w twoich gatunkach sprawdzą się ok choć Z-4e ale znowu jak cię najdzie faza na inne gatunki bardziej wymagające to swap satelit na głośniki podstawkowe z prawdziwego zdarzenia nie wchodzi w grę dopiero przy Z-2300 jest to możliwe ale ich ceny są chore masz ciężki wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oczekujesz bardzo mocnego basu to niestety coś za coś. Albo mocny bass i wtedy tracisz na innych częstotliwościach albo masz poprostu dobry bass bez wybijania się z tłumu ale za to nie kosztem zalewania innych częstotliwości. Zależy co kto lubi bo jak nie zwracasz uwagi na to czy satelity grają szczegółowo to takie Z-4/Z-2300 czy inne mocne 2.1 Cię zadowoli. Nisko schodzący bass i pomruk zapewni Ci ,,dobre,, 2.1. A widze że takie efekty lubisz. Bassowocom polecam różne Logi czy Crety (Z-4, Z-2300, T3 itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oczekujesz bardzo mocnego basu to niestety coś za coś. Albo mocny bass i wtedy tracisz na innych częstotliwościach albo masz poprostu dobry bass bez wybijania się z tłumu ale za to nie kosztem zalewania innych częstotliwości. Zależy co kto lubi bo jak nie zwracasz uwagi na to czy satelity grają szczegółowo to takie Z-4/Z-2300 czy inne mocne 2.1 Cię zadowoli. Nisko schodzący bass i pomruk zapewni Ci ,,dobre,, 2.1. A widze że takie efekty lubisz. Bassowocom polecam różne Logi czy Crety (Z-4, Z-2300, T3 itd)

I tu się z Tobą w pełni zgadzam. Mam naprawdę ciężki wybór, musze zdecydować między mocnym basem, który bardzo lubię :rolleyes: a dobrą jakością dźwięku z mniejszym kopnięciem. Tylko jest jeszcze jedna sprawa.. Na forum było już o tym dużo tematów, chodzi o "buczenie" w głośnikach Geniusa 2000x. Jeżeli okaże się, że nie da się już dostać nigdzie nieużywanych Geniusów w tej starej wersji (z czterema śrubkami mocującymi gwizdek) to wtedy pozostają mi logi Z-4e... No chyba że trafie na używane Geniusy w dobrym stanie

BTW: Które grają głośniej?? Te Logitechy czy Geniusy??

Edytowane przez 140NaKlate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi ci szczegolnie o glosniki do sluchania muzyki to polecam jednoznacznie Z-4 albo jesli chcesz miec jeszcze lepszy efekt to Z-2300 tylko te juz sa drozsze

Tu podaje linki z dokladnym opisem tych glosnikow

http://nvision.pl/art-209-5/Dobre_glosniki...gitech_Z-4.html

http://nvision.pl/art-209-6/Dobre_glosniki...ech_Z-2300.html

Edytowane przez Kpiotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu się z Tobą w pełni zgadzam. Mam naprawdę ciężki wybór, musze zdecydować między mocnym basem, który bardzo lubię :rolleyes: a dobrą jakością dźwięku z mniejszym kopnięciem. Tylko jest jeszcze jedna sprawa.. Na forum było już o tym dużo tematów, chodzi o "buczenie" w głośnikach Geniusa 2000x. Jeżeli okaże się, że nie da się już dostać nigdzie nieużywanych Geniusów w tej starej wersji (z czterema śrubkami mocującymi gwizdek) to wtedy pozostają mi logi Z-4e... No chyba że trafie na używane Geniusy w dobrym stanie

BTW: Które grają głośniej?? Te Logitechy czy Geniusy??

o geniusach 3000A nie słyszałem jeszcze negatywnych opinii odnośnie buczenia (ale w sumie mało o nich słyszałem). Są nowsze i mocniejsze od 2000X. Minus że mają wyjście słuchawkowe z tyłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym arcie jest chyba jakiś błąd :P

Satelity są koloru srebrno-czarnego i posiadają otwory Bass-reflex, których zadaniem jest wzmocnienie najniższych częstotliwości pasma średniego (120-250 Hz)

Jak to są bass reflexy to ja jestem 30 centymetrową linijką :lol2: To z daleka wygląda jak bass reflex bo tak naprawde ta ,,dziura,, jest z tyłu zatkana plastikiem i gąbką więc nie wiem jak to ma robić za bass reflex ;] No ale cóż marketing działa.

EOT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobre glosniki sa tez Altec Lansing MX5021 jeszcze lepsze od Z-2300 (stwierdzone po opiniach innych forumowiczow i artykule) tylko ze cena tez jest wysoka i jesli mialoby byc do 200zl to raczej odpada ale warto dowiedziec sie wiecej o tych glosnikach bo sa godne polecenia. Tylko minus jest taki ze jest trudno dostepny w Polsce ale w niektorych sklepach internetowych mozna je znalezc za cene od 500zl. Strona artykulu glosnikow Altec Lansing MX5021

http://www.compu.pl/content/view/1035/138/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 500zł to ja już wolę Solo ew dozbierać do wzmaka i monitorków ;)

A co do artykułu wyżej - wystawienie 10/10 za średnie pasmo mówi chyba samo za siebie...

Gdzie tu Solo? Chyba, że faktycznie mam gorszą średnicę niż na Z-2300 - w takim razie sprzedaje 7C i kupuję Logi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym arcie jest chyba jakiś błąd :P

Jak to są bass reflexy to ja jestem 30 centymetrową linijką :lol2: To z daleka wygląda jak bass reflex bo tak naprawde ta ,,dziura,, jest z tyłu zatkana plastikiem i gąbką więc nie wiem jak to ma robić za bass reflex ;] No ale cóż marketing działa.

EOT :)

haha nie wiedziałem że taki trick zapodał w Z-2300 logitech :lol2: nasty :razz: W Z-5500 jest bass-reflex który działa lol przy obecnej cenie Z-2300 są totalnie nie opłacalne bo żeby grało swap na podstawkowe byłby wymagany a wtedy cena jest już naprawdę spora zaryzykuj solówki, piszę ryzykuj bo coraz częściej słychać, że się ludziom sypią ale może tobie trafi się sprawny egzemplarz przy długotrwałym użytkowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież to właśnie napisałem :) m.in. dlatego jest tam "wydawały".

Pierdzieć nie będą tak już zostały zrobione z myślą o odkręcaniu na full i jeśli się nie dorwiemy do EQ i nie popodbijamy o 6db pasma to nie będą pierdzieć, to seria Z nie X ale przy dużej głośności czytelne to one nie będą żeby nie było nie domówień.

Dla mnie osobiście 2000x i 3000A jeśli 3000A grają podobnie do 2000x bo ich nie słyszałem to kible oba są ;) w każdym razie 2000x nie grały tak jakbym się spodziewał zważywszy na wygląd, znowu Z-4e grają lepiej niż można się spodziewać po rozmiarach i wyglądzie no ale patrząc pod względem czytelności i ogólnej jakości dźwięku Gienki będą lepsze od Z-4 a i ich cena w stosunku do możliwości jest co najmniej dobra więc ogólnie dobre głośniki dlatego ja bym wziął gienki

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi