beavisek Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Moze troche nie na temat tego forum ale w koncu to chodzi o sprzet. :D Mam problem z CD zaczyna byc wybredny i nie czyta juz wszysstkich plyt. i jest coraz gorzej :? >wydaje mi sie i jestem raczej pewny ze laser sie zabrudza! I teraz pytanie jak to wyczyscic bez ingerencji do srodka :) Co myslicie na temat płyt czyszczącyvh do CD itp. Jest tego wiele na gieldzie a nie chce kupic jakiegos syfa :x . Są to rozne firmy i zestawy z pastami i bez (na sucho) Mzoe ktos kuopwal ostatnio cos takeigo i mógłbymi cos polecic! Chciałbym tez tym wyczyscic laser w wiezy bo tez juz zaczyna wypluwac plytki. Poradzcie mi co kupic !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Ja pożyczyłem od kumpla płytke z takimi włoskami, czyli czyści na sucho. Efekt zadowalający, ale co to była za firma i ile zabulił to Ci nei powiem bo niepamiętam. Moja rada jest taka, kup taką w średniej cenie nie za droga i nie za tania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Owszem czyszczenie plyta CD czasami pomaga.Jednak nie zastapi to porzadnego czyszczenia optyki po otwarciu napedu.Poza tym w wielkiej ilosci przypadkow coraz wybredniejsze czytanie plyt przez napedy wiaze sie z utrata mocy lasera :( . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Ja jednak wolałbym kupić sprężone powietrze otworzyć napęd i tak go wyczyścić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warrior Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Najlepszą i najskuteczniejszą metodą jest alkochol :lol: Otwierasz CD-ROM, bierzesz delikatną szmatkę, jakiś alkochol, spirytus i czyścić CD-ka. Po ukończonej pracy możesz wypić resztki trunku :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metheor Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Witam Czyszczenie soczewki lasera tzw. płyta czyszczącą ma jedna zasadniczą wade, wiadomo ze taka plyta rozpedza sie w napedzie do dosc sporych obrotów i włoski zaczynaja udezac w soczewke z dosc duza siła, co raczej niesprzyja napedowi, dlatego polecam rozebranie napędu i przeczyszczenie soczewki spirytusem za pomoćą patyczka do uszu, lub jak ktos wczesniej wspomniał sprężonym powietrzem. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan_ Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 żadne płyty czyszczace ani sprężone powietrze nie zastąpią spirytusu, w urządzeniach stacjonarnych typu CD jest sens i potrzeba czyszczenia z kurzu i osadów (np. z dymu papierosowego) a w sprzęcie komp. ze względu na duże prędkości odtwarzania i odpowiednio duża mocą lasera powodem pogarszania się czytanie jest w większym stopniu jego zużywanie się, minimalnie pomaga jego regulacja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 ja tam wolalbym nie wkladac plyty czyszczacej do napedu bo moze byc przykra niespodzianka... :x najlepsze jest powietrze sprezone a jeszcze lepsze miekki wacik i spirytusik :twisted: zawshe skutkowalo pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Jak powidzieli moi przedmwocy nic nie zastapi wprawnego oka człowieka odrobiny spirytusu i czasu. Taka płytka moze nam niezle namieszac. Najczesciej konczy sie na porysowaniu calej soczewki a wtedy lipa. Najlepiej rozkrecic delikwenta pozbyc sie wszekiego kurzu i potraktowac soczewke jakim wacikiem nasaczonym spirytem. Wacik musi byc miękki i nie zowstawiac za soba jakiegos badziewia. Wata i jakies waciki do uszu sie nie nadaja. Najlepsza jest jakas bawelniana szmatka lub jedwabna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Wy rozpatrujecie sprawe czyszczenia gdy dane urządzenie nie jest na gwarancji. BO jeśli jest to otwieranie cd nie jest wskazane :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beavisek Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Wy rozpatrujecie sprawe czyszczenia gdy dane urządzenie nie jest na gwarancji. BO jeśli jest to otwieranie cd nie jest wskazane :) No wlasnie co jesli jest na gwarancji albo okropnie ciezko jest rozebrac wieze!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalS Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Chsciłem nagrywarke (combo samsunga x4) alkoholem izopropylowym - zie pozostawia osadu (było kiedyś opisane chyba w CHIPIE). Samo szkiełko przeciera sie delikatniw wacikiem umoczonym w alkoholu. i tyle. Alkohot miałem od znajomego chemika. Naped zaczoł działac jak nowy, jakiś pół roku i obecnie powoli zaczyna umierać ale to chyba ze starości. Jak siada laser to Cd umiera i nic nie da sie juz zrobić gdy napęd ma ok 2-3 lat to czas na wymianę. U kolegi w roczym LG pomogło i dziła jak nowy. MichalS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Ja stosuje spirytus techniczny i do konsumpcji po udanym zabiegu sie nie nadaje:P Cd-romy i inny sprzet komputerowy ze wzgledu na duze predkosci obrotowe plyty czysci sie tylko recznie po rozebraniu. Jak koledzy mowili plyta czyszczaca uszkadza soczewke. Wieze czy stacjonarny cd mozna potraktowac plyta czyszczaca (predkosc obrotowa niska) ale najlepiej tez rozebrac. Zazwyczaj wystarczy odkrecic sama obudowe i wszystko jet na wierzchu (wyjatem moja Sony :lol: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 hehe, wszyscy obeznani w alkocholu :twisted: ja też, to zdecydowanie najlepszy sposób, bez jakiś badziewnych płytek czyszczących Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 hehe, wszyscy obeznani w alkocholu :twisted: ja też, to zdecydowanie najlepszy sposób, bez jakiś badziewnych płytek czyszczących Czesciowo masz racje. Alkohol jest OK, ale nie zawsze. Niektore soczewki wykonane sa z tworzyw i potrafia zmatowiec po potraktowaniu alkoholem :? Jednak w jednym wypadku masz 100% racje (inni tez zreszta) W zadnym razie nie uzywac plyt czyszczacych !!! Popytajcie gostkow w servisach, nie tylko kompowych, ale i rtv, zwlaszcza rtv. Te plyty niszcza soczewki !!! To badziew cholerny. Sam sobie zjebnalem wieze , taka plyta :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Pytanie : Czy cd rom TEAC 52x po wyczyszczeniu alkoholem bedzie chodził :twisted: niestanie sie nic z laserkiem :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Pytanie : Czy cd rom TEAC 52x po wyczyszczeniu alkoholem bedzie chodził :twisted: niestanie sie nic z laserkiem :?: a dlaczego nie :? jak go odpowiednio delikatnie potraktujesz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 maly ot: czy ktos zauwazyl ze opisywane sa tutaj zady i walety plyt czyszczacych ?? wolabym na waleta z takim zadem sie nie spotkac :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Pytanie : Czy cd rom TEAC 52x po wyczyszczeniu alkoholem bedzie chodził :twisted: niestanie sie nic z laserkiem :?: Zrob to bez alcohola, metoda bruce'a : bierzesz filter z paierosa (acetatowy/wata) trzeba go troszke "roztrzepac" na koncu (oczywiscie po zerwaniu 3/4 bibulki z tego filtra) ruchem okreznym , krecisz delikatnie tak spozadzonym "czyscikiem" po soczefce. Na koniec lekko dmuchnac sprezonym powietrzem i po sprawie. No chyba ze fajczysz przy kompie i masz bardzo zasyfina atmosfere, to wtedy alcoholek needed Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 ja wlasnie wyczyscilem moje DVD woda utleniona i bibulka, znowu zaczal czytac wszystkie plytki...troche sie przy tym pokaleczylem, to byl moj pierwszy raz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Atmosferka calkiem calkiem :) niekiedy przy moim kompie mozna ujrzec walajace sie od tygodni butelki po coli jogurtach chipsach itp ale to sie wytnie :) aha z tym filtrem to ty naprawde muwiles ?? a jak bym zwyklym wacikiem do uszu albo no jakims bardziej delikatnym materialem i jakim alkoholem to polecacie robic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Atmosferka calkiem calkiem :) niekiedy przy moim kompie mozna ujrzec walajace sie od tygodni butelki po coli jogurtach chipsach itp ale to sie wytnie :) aha z tym filtrem to ty naprawde muwiles ?? a jak bym zwyklym wacikiem do uszu albo no jakims bardziej delikatnym materialem i jakim alkoholem to polecacie robic ? Tak, prawde, to nie zart, osobiscie sprawdzalem ten sposob, i dziala OK Filter jet bardo delikatny, trudniej nim uszkodzic soczefke niz wacikiem do uszuff. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 hyhy reed-wlasnie mialem op tm napsiac ;] tylko nie uzywajcie WODY UTLENIONEJ!!!!!!!!!!! zostawia slady :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 to jakiego trunku proponujesz :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...