Skocz do zawartości
kamjaw

Zacinka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procek Intela ,Pentium D 3,32 Gh ,płyta Asus P5LD2 SE , 3 GB ram ,grafika Palit GF 9800 GT ,zasilacz Yesico 500 wat,Windows XP sp 3 ,wszystkie najnowsze sterowniki. Zrobiłem formata i wszystkie gry mi się zacinają ,ale wcześniej śmigały.żadnego wirusa nie mam a temperatura w normie.O co biega!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te zacinki to jakie? Gra nie chodzi płynnie czy poprostu zacina się w pewnym momencie?

Chodzi płynnie ale w pewnym momencie regularnie zwalnia i przestaje działać płynnie ,po czym znów upłynnia się i tak w kółko...problem w tym ,że mam tak ze wszystkimi grami nie zależnie od wymagań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje to przyczyny są dwie:

-karta graf ,,za mocna,, w stosunku do procka. Masz starego Pentium D który na 100% ogranicza 9800GT.

-stare/nie odpowiednie sterowniki.

Popróbuj najpierw pobawić się sterownikami. A jak nie to może podkręć coś tego procka? Bo jest zdecydowanie za słaby i prawdopodobnie dlatego masz takie zacinki w grach.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz czy NB sie nie przegrzewa i nie ustawia PCIE w tryb X1 , masz 945 jakby nie bylo.

Co to jest NB ?

Na moje to przyczyny są dwie:

-karta graf ,,za mocna,, w stosunku do procka. Masz starego Pentium D który na 100% ogranicza 9800GT.

-stare/nie odpowiednie sterowniki.

Popróbuj najpierw pobawić się sterownikami. A jak nie to może podkręć coś tego procka? Bo jest zdecydowanie za słaby i prawdopodobnie dlatego masz takie zacinki w grach.

Problem ze sterownikami odpada ,a procek podkręcony z 2,8 do 3,32 Gh,FSB z 800 do 966 Mhz ,może problem tkwi w pamięci (3x1gb kingston 8Oo mhz )ponieważ moja płyta nie obsługuje 800,tyle że w biosie w opcji O/C mam ustawioną opcje FSB 966/DDR800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj BIOS'a na default i zobacz jak będzie.

A na pewno to nie wina słabego proca.

Poza tym pisałeś że przed formatem wszystko śmigało OK,to znaczy że problem bardziej po stronie softu.

Edytowane przez Miodnyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na pewno to nie wina słabego proca.

Poza tym pisałeś że przed formatem wszystko śmigało OK,to znaczy że problem bardziej po stronie softu.

Pentium Dual Core powiedzmy na 2,5ghz ograniczałby ta kartę a jak myślisz co jest wydajniejsze? Stary pentium D czy Dual core? A 3,32ghz to dużo mimo wszystko nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co to niby przesądza o tym że jest wydajny? Bezsensowny argument. Tu liczy się też sama architektura która jest nieco odmienna od architektury Conroe. W sensie negatywnym bo Pentium D jest poprostu sporo słabszy niż wszelkie Dual Core/Core 2 Duo itd. Dlatego chętnie bym zobaczył jak ta grafa zachowa się na kompie z choćby jakimś Pentium Dual Core@2,8ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi