Skocz do zawartości
dangorka

Program W C++ Albo W Javie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję na "wczoraj" programu albo napisanego w C++ albo w Javie.

Program taki,musi po wpisaniu nazw druzyn, autamtycznie ułożyc terminarz meczy "każdy z każdym". Przykłądowo wpisuje drużyny a,b,c i d, to program musi mi wywalic cos takiego:

a - b

c - d

a - c

b - d

a - c

b- d

I program musi działać na takiej zasadzie,także w przypadku większej ilości drużyn.Musi ułożyc poprostu automatycznie terminarz meczy kązdy z kazdym.

Ktoś ma jakiś pomysł?Męcze się z tym jujż kilka godzin i nie mam żadnego pomyslu jak to zrobić :(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje zadanie sprowadza sie do rozwiazania problemu wyznaczania dwuelementowych kombinacji bez powtorzen ze zbioru wejsciowego.

Przykladowe rozwiazanie.

void comb(char * tab, int length, int nr=0){ /*tab-twoje druzyny-zakladam nazwy jednoznakowe, length-ilosc druzyn*/	if(nr<length-1) {		for (int i=nr+1; i<length; i++)			cout<<tab[nr]<<'-'<<tab[i]<<endl;		comb(tab,length,nr+1);	}}
Wywolanie:

comb("abcd",4);//"abcd"-twoje druzyny,4-bo jest ich 4 nie?
Wyjscie:

a-ba-ca-db-cb-dc-d
Edytowane przez krawetko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje zadanie sprowadza sie do rozwiazania problemu wyznaczania dwuelementowych kombinacji bez powtorzen ze zbioru wejsciowego.

Trzeba tylko lekko go zmodyfikować:

string Druzyna[5] = {"Pierwsza", "Druga", "Trzecia", "Czwarta", "Piąta"};for(int y = 0; y< liczbaDruzyn; y++){	for(int x = 1+y; x<liczbaDruzyn; y++)	{		cout<<Druzyna[y]<<" - "<<Druzyna[x]<<endl;	}}
Edytowane przez Adriano321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich !

Stwierdziłem że nie ma co robić nowego tematu skoro mi też chodzi o pomoc w napisaniu programu... Mam podobny problem jeżeli chodzi o czas z tym programem <_< także też się muszę z nim sprężać <_<

Mój problem wygląda tak:

Mam napisać współbierznie program, który będzie obliczał taki układ równań :

a11x1 =b1

a21x1 + a22x2 =b2

.......................................

an1x1 + an2x2 + .... + annxn = bn

1 i 2, n1 i n2 to są indeksy dolne

na początek chciałbym to zrobić normalnie a później będę kombinował jak to zrobić współbierznie, tylko że problem w tym że nie wiem jak to rozgryźć <_< i nie wiem za bardzo jak to napisać ....

Z tego jak to rozumiem to jest to tablica kwadratowa nxn i chyba należało by zrobić jakąś pętle/funkcję która będzie liczyć od jakiejś zmiennej do n (tylko jak przyjąć tą zmienną n - jako stała czy wartość podawana ? no i co z tą drugą zmienna ? czy również będzie jakoś podawana ?)

no i oczywiscie potrzebna będzie tablica którą należy wprowadzic do programu ...

tylko zasadnicze pytanie... jak to zrobić ?

Znajdzie się ktoś kto pomoże ? troche mi się pali pod tyłkiem żeby to jak najszybciej zrobic <_< bo termin goni <_<

Z góry dzięki za zainteresowanie i ewentualną pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi