seba84_2005 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 (edytowane) Witam! Piszę ten temat ze względu na to że dużo osób zalewa mnie prywatnymi wiadomościami jak podkręcić Q9550 + chipset 780i SLI nie tylko na ASUS Striker II Formula ;) Udało mi się osiągnąć stabilnie 4GHz przy bardzo niskich napięciach jak na Q9550 E0 ;) Przy takim taktowaniu ma bardzo duże znaczenie ustawieni odpowiednich napięć GTL dla procesora inaczej trzeba ustawiać wysokie napięci zasilające dla samego procesora. Ustawienia w BIOS'ie: FSB Memory Clock Mode = Linked/auto FSB (QDR),MHz = 1885MHz (FSB 471MHz) MEM (DDR),MHz = 1130MHz Mnożnik = 8,5 można ustawić Unlinked i podkręcać pamięć oddzielnie do takich taktów przy jakich jest stabilna CPU 1.32v napięci trzeba znaleźć odpowiedni do posiadanej sztuki, ale wydaje mi się że do 1.3625v osiągnie większość Q9550 4GHz ;) PLL 1.60v VTT 1.4v real 1.31v NB 1.46v przy QFSB 1885 dla QFSB 1800 wystarcza 1.4v SB 1.50v 1.2v HT 1.25v Bridge Core 1.2v CPU GTL +100mv (przy taktowaniu 4GHz) i tu mamy inaczej niż na chipsetach Intela. Doszedłem do tego jak to ustawić metodą prób i błędów ;) dla taktowania 3.8GHz wystarcza +30mV. Na zagranicznych forach polecają ustawienie CPU GTL -40mV i na takim miałem zawsze BSOD przy starcie systemu więc należy samemu znaleźć jakie nam jest potrzebne. Dodam że ustawiając CPU GTL = AUTO aby osiągnąć stabilność procesora musiałem podnosić napięcie VC do 1.387v :E NB GTL +30mV niekiedy trzeba będzie ustawić dodatkowo napięcie GTL dla kontrolera DDRII +20mV, musiałem je ustawiać dla pamięci OCZ - były niestabilne na obojętnie jakim napięciu dla Crucial już zostawiłem AUTO Load Line - Enabled Spread Spectrum - Disabled dla wszystkich opcji Limit CPUID Max Val - Disabled Enhenced (C1 C1E) - Disabled CPU C State Cap.. - Disabled Execute Disble Bit - Disabled Intel Speedstep - Disabled kilka screenów z programów: temperatura w spoczynku: Real Temp 2.83, Core Temp 0.99.3 test stabilności 1h Prime95 v25.9 najlepszą wydajność pamięci ram osiągamy przy taktowaniu 950MHz 4(5)-4-4-12 2t Procesor spokojnie daje radę chłodzony AC przy 4GHz: też trzeba zadbać o dobre chłodzenie płyty głównej a szczególnie mostka NB ;) no i nie kręcić go na boxowym coolerku :E Best regards :wink: Edytowane 11 Stycznia 2009 przez seba84_2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 ja u siebie walcze na x48 aby ustabilizowac na 100% swojego q9550 na 4080mhz. zwisy czesto niewiadomo przy uruchamianiu komputera, a dzien wczesniej wszystko smigalo (orthos,3dmarki) a tu takie zwisy niewiadomo z jakiego powodu....tak jak sie mecze teraz z moja x48 to jeszcze nigdy...chyba zmienie na i7.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...