Skocz do zawartości
seba84_2005

Oc Q9550 On Striker Ii Formula

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Piszę ten temat ze względu na to że dużo osób zalewa mnie prywatnymi wiadomościami jak podkręcić Q9550 + chipset 780i SLI nie tylko na ASUS Striker II Formula ;)

Udało mi się osiągnąć stabilnie 4GHz przy bardzo niskich napięciach jak na Q9550 E0 ;)

Przy takim taktowaniu ma bardzo duże znaczenie ustawieni odpowiednich napięć GTL dla procesora inaczej trzeba ustawiać wysokie napięci zasilające dla samego procesora.

Ustawienia w BIOS'ie:

FSB Memory Clock Mode = Linked/auto

FSB (QDR),MHz = 1885MHz (FSB 471MHz)

MEM (DDR),MHz = 1130MHz

Mnożnik = 8,5

można ustawić Unlinked i podkręcać pamięć oddzielnie do takich taktów przy jakich jest stabilna

CPU 1.32v napięci trzeba znaleźć odpowiedni do posiadanej sztuki, ale wydaje mi się że do 1.3625v osiągnie większość Q9550 4GHz ;)

PLL 1.60v

VTT 1.4v real 1.31v

NB 1.46v przy QFSB 1885 dla QFSB 1800 wystarcza 1.4v

SB 1.50v

1.2v HT 1.25v

Bridge Core 1.2v

CPU GTL +100mv (przy taktowaniu 4GHz) i tu mamy inaczej niż na chipsetach Intela. Doszedłem do tego jak to ustawić metodą prób i błędów ;) dla taktowania 3.8GHz wystarcza +30mV. Na zagranicznych forach polecają ustawienie CPU GTL -40mV i na takim miałem zawsze BSOD przy starcie systemu więc należy samemu znaleźć jakie nam jest potrzebne. Dodam że ustawiając CPU GTL = AUTO aby osiągnąć stabilność procesora musiałem podnosić napięcie VC do 1.387v :E

NB GTL +30mV

niekiedy trzeba będzie ustawić dodatkowo napięcie GTL dla kontrolera DDRII +20mV, musiałem je ustawiać dla pamięci OCZ - były niestabilne na obojętnie jakim napięciu dla Crucial już zostawiłem AUTO

Load Line - Enabled

Spread Spectrum - Disabled dla wszystkich opcji

Limit CPUID Max Val - Disabled

Enhenced (C1 C1E) - Disabled

CPU C State Cap.. - Disabled

Execute Disble Bit - Disabled

Intel Speedstep - Disabled

kilka screenów z programów:

temperatura w spoczynku: Real Temp 2.83, Core Temp 0.99.3

Dołączona grafika

test stabilności 1h Prime95 v25.9

Dołączona grafika

najlepszą wydajność pamięci ram osiągamy przy taktowaniu 950MHz 4(5)-4-4-12 2t

Dołączona grafika

Procesor spokojnie daje radę chłodzony AC przy 4GHz: też trzeba zadbać o dobre chłodzenie płyty głównej a szczególnie mostka NB ;) no i nie kręcić go na boxowym coolerku :E

Best regards :wink:

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja u siebie walcze na x48 aby ustabilizowac na 100% swojego q9550 na 4080mhz. zwisy czesto niewiadomo przy uruchamianiu komputera, a dzien wczesniej wszystko smigalo (orthos,3dmarki) a tu takie zwisy niewiadomo z jakiego powodu....tak jak sie mecze teraz z moja x48 to jeszcze nigdy...chyba zmienie na i7....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi