AdikX Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam! Mam C2D E8400 rev. C0 1.200V Jaka jest optymalna i maksymalna temperatura pracy dla tego procesora? Zrobiłem mały teścik swojego CPU: Mam zamontowany cooler ASUS SILENT SQUARE PRO z wymienionym (na wydajniejszy) wentylatorem. Zredukowałem obroty 300/min. włączyłem ORTHOS'a i SuperPI. Po około 25 min temperatury zmierzone realTemp'em wynosiły `71* 74* a sonda na stopce radiatora pokazywała `54*. Buda podczas testów była zamknięta,zostały wyłączone wszystkie wentylatory, a temperatura w obudowie wynosiła `37-38* (mam 280 GTX,a "on" bez obciążenia dodaje"otuchy" pozostałym komponentom - `45* :wink: ) Po około 5 min na podkręconym wentylu na `2640 obr/min. temperatury miały się tak: `41-43* 48-51* oraz `36-37* na stopce. Zaraz po wyłączeniu programów temperatura spadła na `30-32* 35-37* oraz 28-30* na stopce(wentyl ciągle na `2640 obr/min.). Później po ponownym włączeniu programów,po dosłownie 2-3 sek. temperatury znowu wzrosły o `10-12* na rdzeniach... :blink: . Czy to jest "normalne? Czy może mam "spiermandolone" czujniki temperatur? Jedno jest pewne - sondy termiczne nie "kłamią". Czy ten wynik jest dobry? Jaki jest przeciętny OC dla rev C0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Strasznie tu gorąco :D Nie dałeś za dużo pasty na stopkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Mam podobnie na wyocowanym 8400@4.0 ghz. Co prawda dochodze do 60 na rdzeniach i mam inne chlodzenie, jednak skok temperatury podczas wlaczenia ortchosa jest normalny. To wyglada na niewlasciwa przewodnosc cieplna z rdzenia na ihsa. To samo mialem w amd 6000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdikX Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Strasznie tu gorąco :D Nie dałeś za dużo pasty na stopkę? To ma jakieś znaczenie? Czyli 41* 51* to trochę za dużo... Co mam z tym zrobić? Czytałem gdzieś,że skoki temperatur wynikają ze złych odczytów z czujników,czy to może być to? UGH--ZAN III - jakie masz chłodzenie? Edytowane 15 Stycznia 2009 przez AdikX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 To ma jakieś znaczenie? Czyli 41* 51* to trochę za dużo... Co mam z tym zrobić? Czytałem gdzieś,że skoki temperatur wynikają ze złych odczytów z czujników,czy to może być to? UGH--ZAN III - jakie masz chłodzenie? nie przesadzaj u mnie 39-46 TO NORMA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdikX Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Co dokładnie znaczy ta "3" przy teście czujników? Przy załączonych wszystkich wentylach i standardowym `1100 obr/min. na CPU, po 10-12 minutach mam 33-34* 46-47* oraz 31* na stopce. Ile tej pasty nakładać? Mam Arctic Silver 5 i daje z 1-2 kropelki i rozcieram po procu. To chyba za dużo co nie? Edytowane 15 Stycznia 2009 przez AdikX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 To ma jakieś znaczenie? Czyli 41* 51* to trochę za dużo... Co mam z tym zrobić? Czytałem gdzieś,że skoki temperatur wynikają ze złych odczytów z czujników,czy to może być to? UGH--ZAN III - jakie masz chłodzenie? Co 41* 51* za duzo ?. To w stresie dla kazdego rdzenia ?. Czujnik na rdzeniach zawyza odczyty. Porownaj to z odczytami z ogolnej temperatury procka. Juz kilka razy sciagalem chlodzenie z cpu, bo jest ledwo letnie a czujniki pokazuja w stresie prawie 60 st. Co do chlodzenia to mam cos czego nigdzie nie da sie kupic :lol2:....poprostu powyginalem hr-03 od gtx-a i juz. Teraz ten niebieski ring i radiatorek na stopce sa pomalowane na czarno: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1174520.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdikX Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Co 41* 51* za duzo ?. Tak to dla każdego z rdzeni z osobna Core 0/Core 1 a "*" oznacza stopnie celsjusza. /EDIT UGH--ZAN III - SuperANCKOwypasione masz to chłodzenie! :wink: Gratuluje pomysłu! POLAK POTRAFI :!: Edytowane 15 Stycznia 2009 przez AdikX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 No tak, ale te 41 i 51 to temp. w stresie czy idle ?. Bo jak w stresie to praktycznie arktyka. Wrecz cudownie nisko. Jak w idle to troche wysoko i nie rowno. 10 st C roznicy.... Dzieki za aprobate :D....na elektrodzie jestem jako ugh-zan3 :). Obawaialem sie, ze zostane wysmiany :rolleyes:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdikX Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) No tak, ale te 41 i 51 to temp. w stresie czy idle ?. Bo jak w stresie to praktycznie arktyka. Wrecz cudownie nisko. Jak w idle to troche wysoko i nie rowno. 10 st C roznicy.... Dzieki za aprobate :D....na elektrodzie jestem jako ugh-zan3 :). Obawaialem sie, ze zostane wysmiany :rolleyes:. W Strasie ... (Bez OC) :wink: W IDLE mam też nie równo: `27* `38* Tak było przy samym wentylu na CPU z zamkniętą budą i GTX'em (prawie 45* :blink: ) Z pełnym wietrzeniem (4x120mm + 40mm chipset + 92mm CPU), 1100 obr/min. (cisza) na CPU, po 10-12 minutach mam 33-34* 46-47* oraz 31* na stopce. po około 30 min 2-3* więcej na każdym z rdzeni. Co oznacza ta "3" w teście czujników w core 1 ??? Z tego co rozumiem to czujnik na core 1 jest "nie za bardzo" sprawny... Edytowane 15 Stycznia 2009 przez AdikX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 A co to za test ?. Zapodaj linka to tez zrobie i porownamy wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdikX Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 To żaden test oficjalny. Po prostu sam sprawdzałem temperatury swojego CPU bez wentylacji i z wietrzeniem budy. Programy jakie użyłem do obciążania proca to: ORTHOS i Super PI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...