peterpfff Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam wszystkich ! Zamieściłem tą prośbę w innym temacie ale widze że nikt poprostu do niego nie zagląda;/ a jest to dla mnie bardzo ważne... :sad: Mój problem wygląda tak: Mam napisać współbierznie program, który będzie obliczał taki układ równań : a11x1 =b1 a21x1 + a22x2 =b2 ....................................... an1x1 + an2x2 + .... + annxn = bn 1 i 2, n1 i n2 to są indeksy dolne na początek chciałbym to zrobić normalnie a później będę kombinował jak to zrobić współbierznie, tylko że problem w tym że nie wiem jak to rozgryźć i nie wiem za bardzo jak to napisać .... Z tego jak to rozumiem to jest to tablica kwadratowa nxn i chyba należało by zrobić jakąś pętle/funkcję która będzie liczyć od jakiejś zmiennej do n (tylko jak przyjąć tą zmienną n - jako stała czy wartość podawana ? no i co z tą drugą zmienna ? czy również będzie jakoś podawana ?) no i oczywiscie potrzebna będzie tablica którą należy wprowadzic do programu ... tylko zasadnicze pytanie... jak to zrobić ? Od momentu wstawienia tej prośby w innym temacie zrobiłem coś takiego... Odrazu mówie że nie jestem w tym orłem także nie ma tam części składni <_< bo nie wiem co tam napisać <_< #include <cstdlib> #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main(int argc, char *argv[]) { int n,a,zm,koniec,start,wariant,suma,suma2; do { cout<<"\nProgram oblicza sume ciagu ukladu rownan: " <<"\na11x1 = b1" <<"\na21x1 + a22x2 = b2" <<"\n........." <<"\nan1x1 + an2x2 + ... + annxn = bn" <<"\n1)ze stala wartoscia n" <<"\n2)Podaj n" <<"\n\nWybierz odpowiedni wariant wpisujac 1 lub 2 zatwierdzajac enterem "; cin>>wariant; if (wariant==1) /*stala liczba "n"*/ { suma=0; n=10; suma=a[n,1]*1 + a[n,2]*2+....+a[n,n]*n = b[n]; /* jak to ma byc napisane w cpp żeby zadziałało ? wydaje mi sie ze to na tym polega... ;/ */ cout<<"\nSuma ukladu rownan wynosi: "<<suma; } if (wariant==2) /*drugi wariant ze zczytuje n z tablicy lub jest mu podawana... nie wiem co lepiej wybrac? no i nie wiem jak wstawic ta tablice tutaj <_< */ { cout<<"Podaj parametr n "; cin>>n; if (start%n==0) { .... ? cout<<"\nSuma .... ? wynosi: "<<suma2; } else { .... ? cout<<"\nSuma .... ? wynosi: "<<suma2; } } cout<<"\a\n\nCzy zakonczyc dzialanie programu. Jezeli tak wcisnij 0, jezeli nie wcisnij 1: "; cin>>koniec; } while(koniec==1); return 0; } Znajdzie się ktoś kto pomoże ? troche mi się pali pod tyłkiem żeby to jak najszybciej zrobic bo termin goni <_< Z góry dzięki za zainteresowanie i ewentualną pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...