jay007 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Witam. Posiadam 4 komputery. 2 z nich łączą się z internetem bezprzewodowo, a pozostałe po kablu do routera z AP, który podłączony jest do modemu (providera) udostępniającego internet. Posiadam urządzenie wielofunkcyjne (drukarka i skaner) i chciałbym, aby można było korzystać z niego z dowolnego komputera w domu bez konieczności włączania komputera do którego jest ta drukarka podłączona. Zakupiłem więc dodatkowy router z funkcją "Print server"... i skonfigurowałem w następujący sposób: Drukarka (Brother DCP-7010 ) jest podłączona do routera (DI-524UP) za pomocą USB, a router do PC. Dodając podałem adres IP routera i ustawiłem protokół na LPR z nazwą kolejki Lp1. Wszystkie komputery w domu mogą korzystać z drukarki, ale tylko gdy PC1 jest włączony, a przecież nie o to chodzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Router z printserverem powinien być wpięty w sieć która łączy komputery tj np pod port lan routera dzielącego internet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...