przemo3642 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 (edytowane) Witam, kompa mam podłączonego do gniazdka z bolcem. Ponieważ w bloku mam instalację dwużyłową, bolec mam podłączony do przewodu neutralnego. Nie wiem na ile to prawda i jakie są tego zalety, ale słyszałem, że jeśli nie ma dodatkego przewodu ochronnego, to najlepiej jest podłączyć właśnie bolec pod przewód neutralny. Problem pojawia się wtedy, gdy dodatkowo wepnę do tunera kabel antenowy z kablówki. Tuner (zewnętrzny), podobnie jak komp, podpięty jest pod wzmacniacz+głośniki. Wpięcie kabla antenowego w tuner skutkuje buczeniem głośników. Problemem wydaje się być różnica potecjałów na masie w gniazdku elektrycznym i w kablu antenowym, a oto jak do tego doszedłem: Wzmacniacz i tuner "wiszą" na swoich oryginalnych kablach 2-żyłowych, zatem w układzie wzmacnaicz-komputer-tuner tylko komputer jest "uziemniony". Jeśli podłączę kompa do gniazdka bez bolca i nie podłącze anteny - na obudowie czuć delikatne mrowienie (brak uziemienia, głośniki nie buczą). Jeśli podłącze kompa do gniazdka bez bolca i podłącze antenę do tunera - mrowienie z kompa znika, a głośniki nie buczą. Najprostrzym rozwiązaniem i 100% skutecznym jest podłączenie kompa bez bolca i podłączenie anteny do tunera - wtedy głośniki działają OK, ale jestem wówczas zdanyna "ochronę kablówkową" (podłączony jestem pod masę z ich sieci), jeśli będą mieć jakiś przebicie itp, to usmażę sobie sprzęt. (Poza tym nie mam pewności jaki prąd idzie po tej masie i jaki to będzie miało długofalowy skutek dla mojego sprzętu). Drugie rozwiązanie kupić coś takiego: http://www.dipol.com.pl/izolator_galwanicz...gnal_R48605.htm Ponieważnie nie jestem elektrykim/elektronikiem (tylko ekonomistą:) nie wiem na jakiej zasadzie to działa i czy to rzeczywiście pomoże, a nie chciałbym wyrzucać 30zł w błoto (i czekaćkilka dni na przesyłkę). Jeśli ktoś bardziej obeznany ze "światem prądu elektrycznego" mógłby mi coś doradzić, to byłbym wdzięczny. Edytowane 23 Stycznia 2009 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CtrlAltDel Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Izolator galwaniczny to najlepsze rozwiązanie w Twoim przypadku. Na 95% powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 miałem taki sam problem separator/izolator galwaniczny rozwiązał sprawę pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) DZięki, kupuję więc ten izolator. Pozdrawiam EDIT: kupiłem taki izolator galwaniczny (dokładnie ten z linka w pierwszym poście) i po problemie zostały tyko wspomnienia Dodatkowo, nie pogarsza on jakości obrazu i dźwięku z TV więc jestem w pełni zadowolony. Edytowane 24 Stycznia 2009 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...