Skocz do zawartości
przemo3642

Uziemienie Kompa A Tv Kablowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kompa mam podłączonego do gniazdka z bolcem. Ponieważ w bloku mam instalację dwużyłową, bolec mam podłączony do przewodu neutralnego.

Nie wiem na ile to prawda i jakie są tego zalety, ale słyszałem, że jeśli nie ma dodatkego przewodu ochronnego, to najlepiej jest podłączyć właśnie bolec pod przewód neutralny.

Problem pojawia się wtedy, gdy dodatkowo wepnę do tunera kabel antenowy z kablówki. Tuner (zewnętrzny), podobnie jak komp, podpięty jest pod wzmacniacz+głośniki.

Wpięcie kabla antenowego w tuner skutkuje buczeniem głośników.

Problemem wydaje się być różnica potecjałów na masie w gniazdku elektrycznym i w kablu antenowym, a oto jak do tego doszedłem:

Wzmacniacz i tuner "wiszą" na swoich oryginalnych kablach 2-żyłowych, zatem w układzie wzmacnaicz-komputer-tuner tylko komputer jest "uziemniony".

Jeśli podłączę kompa do gniazdka bez bolca i nie podłącze anteny - na obudowie czuć delikatne mrowienie (brak uziemienia, głośniki nie buczą).

Jeśli podłącze kompa do gniazdka bez bolca i podłącze antenę do tunera - mrowienie z kompa znika, a głośniki nie buczą.

Najprostrzym rozwiązaniem i 100% skutecznym jest podłączenie kompa bez bolca i podłączenie anteny do tunera - wtedy głośniki działają OK, ale jestem wówczas zdanyna "ochronę kablówkową" (podłączony jestem pod masę z ich sieci), jeśli będą mieć jakiś przebicie itp, to usmażę sobie sprzęt. (Poza tym nie mam pewności jaki prąd idzie po tej masie i jaki to będzie miało długofalowy skutek dla mojego sprzętu).

Drugie rozwiązanie kupić coś takiego: http://www.dipol.com.pl/izolator_galwanicz...gnal_R48605.htm Ponieważnie nie jestem elektrykim/elektronikiem (tylko ekonomistą:) nie wiem na jakiej zasadzie to działa i czy to rzeczywiście pomoże, a nie chciałbym wyrzucać 30zł w błoto (i czekaćkilka dni na przesyłkę).

Jeśli ktoś bardziej obeznany ze "światem prądu elektrycznego" mógłby mi coś doradzić, to byłbym wdzięczny.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZięki, kupuję więc ten izolator. Pozdrawiam

EDIT: kupiłem taki izolator galwaniczny (dokładnie ten z linka w pierwszym poście) i po problemie zostały tyko wspomnienia :damage_wall: Dodatkowo, nie pogarsza on jakości obrazu i dźwięku z TV więc jestem w pełni zadowolony.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi