oxiDKixo Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Cześć. Mam problem ze swoim głupim kompem. Dzisiaj wychodząc rano do sklepu zostawiłem pc włączony (nic nie robił, nie pracował). Po powrocie (jakieś 30-40 min) zawitałem czarny ekran (coś ala wyłączanie monitora po 20 min). Ruszam myszką a tu nic. Wiatrak od karty pracował trochę szybciej, głośniej. Naciskam przycisk reset... NIC, 0 reakcji. Naciskam przycisk power... NIC, dopiero po przytrzymaniu go jakiś 5 sek pc się wyłączył. Włączyłem ponownie pc i płyta wykonała standardową procedurę przywracania ostawień biosu (2 resty). Gdy wszedłem do biosa taktowanie procesora było przywrócone do standardowych, więc podkręciłem z powrotem CPU. PC działa normalnie. A i mam jeszcze problemy z wydajnością w grach. Np. w settlers 6 gra podczas przesuwania kamery się tnie, czy to na maxymalnych czy też minimalnych ustawieniach. W Titan Quescie gra ma 15fps od momentu zginięcia po odrodzenie, gdy gram normalnie wszystko jest ok. WoW też co jakiś czas ścina. Simsy 2 :P też się tną podczas przyspieszania czasu x3 i przesuwania/obracania kamery (mój brat w to gra, ale mnie te ścinki irytują). Nie wiem teraz czy to procek się wali (PDC E5200 @2,9GHz), czy też GPU (Gainward HD4850). Płyta to GigaByte GA-P31-DS3L Ram Patriot 2x1GB Pentagram 430W (Na Chiftecu 500W ww problemy cały czas występowały) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Orthos na p10 wywala po 3 godzinach? Moim zdaniem za małe napięcie ( sam tak miałem, ale trochę inna sytuacja ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxiDKixo Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Jeśli chodzi o napięcia procesora, to nawet bez oc problem z wydajnością występuje nadal. Orthos wywalił po 1 godzinie, o to ten błąd: 2:Test 1, 5300 Lucas-Lehmer iterations of M14942209 using 768K FFT length. 1:FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4 1:Hardware failure detected, consult stress.txt file. 1:Torture Test ran 1 hours, 2 minutes 23 seconds - 1 errors, 0 warnings. 1:Execution halted. Edytowane 26 Stycznia 2009 przez oxiDKixo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zobacz co tam w pliku stress.txt napisali. Ale z tego co widzę to pamięć. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxiDKixo Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Zobacz co tam w pliku stress.txt napisali.Nie wiem gdzie to jest :). A co do pamięci, zmieniałem na standardowe/fabryczne ustawienia. Cały czas są problemy z wydajnością. Możliwe że uszkodzone pamięci mogą przyczynić się do mniejszej ilości fps w grach?? Edytowane 26 Stycznia 2009 przez oxiDKixo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Nie wiem gdzie to jest :) . A co do pamięci, zmieniałem na standardowe/fabryczne ustawienia. Cały czas są problemy z wydajnością. Możliwe że uszkodzone pamięci mogą przyczynić się do mniejszej ilości fps w grach?? jak stabilność pada oczywiście. Ściągnij memtest86+ wgraj na dyskietkę i odpal pod dosem. A na początku zrób skan dysku z odzyskiwaniem sektorów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxiDKixo Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Sprawdzałem też na innych pamięciach :). Jest to samo ale dla pewności jeszcze zobaczę tego memtesta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Uzyj np.GPU-Z i sprawdz w jakim trybie PCI-E chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxiDKixo Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 x16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...