Skocz do zawartości
piecornik

Odrobina Gdybania, Brać Teraz Czy Czekać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stoje aktualnie przed wyborem nowego laptopa, kwota jaką będe dysponował to 2000zł (niewiele, ale zawsze coś). Główne zastosowania to internet, filmy (w tym hd1080p x264) sporadycznie AutoCAD, matlab, ew. catia/solidworks. W gry nie grywam (a jeśli już to nic bardziej wymagającego niż warcraft3).

Na czym problem polega... potrzebuje laptopa o matrycy max 14" którego podłącze do zewnętrznego lcd (1680x ileś tam), który umożliwi mi płynne odtwarzanie materiału HD bez mocnego obciążania procesora (hałas) który podziała minimum 2h na zasilaniu bateryjnym. Aktualne rozwiązania które rzucają się w oczy to jakiś c2d + grafika Intel 3100 lub 4500hd chociaż trafi się również jakiś GF8400 (http://www.bluemobility.pl/asmobile-s37s-t...ifi-p-3696.html,http://www.morele.net/produkt/164921) który mnie bardzo interesuje, gdyż powinien wspierać technologię CUDA.

Jednak ostatnimi czasy nVidia zapowiedziała platformie ION opartą o atoma (chyba nawet dwurdzeniowego) + GF9400 stosując slogany typu sprzętowe dekodowanie HD, niskie zużycie energii, wysoka wydajność itp. W skrócie miodzio

I teraz zastanawiam się czy brać coś z obecnie dostępnych produktów (jaki? któryś z linków które podałem czy coś innego, jak wygląda wydajność tego intela 4500hd i czy wspiera hardwareowo dekodowanie materiału HD?) czy tez czekać licząc na to, że nowa platforma okaże sie "na moją kieszeń" (jako, że ma być przeznaczona dla netbooków to spodziewam się wyświetlaczy nie większych niż 11" co osobiście bardzo mi pasuje) i wydajnością dorówna przedstawionym przeze mnie przykładom.

Pomijam fakt, że gdy pojawi się coś nowego to aktualne stanieją; ponad to Via szykuje Nano 1.3GHz który również wydaje się byc ciekawym rozwiązaniem i radzi sobie w podanych przeze mnie warunkach.

Co radzicie, co byście zrobili na moim miejscu?

Pozdrawiam

Ps. dodam, że aktualnie posiadam Dell'a D800 z PentiumM 1.6Ghz(Banias, 1MB cache L2), 768MB RAM i Radeon 9600Pro 128MB i ta konfiguracja mi wystarcza, tyle, że gdy zapuszcze jakiś film w 720p to procek chodzi na pełnej prędkości i niestety ale załącza się wentylator w trybie 'high'

Edytowane przez piecornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie odnośnie czekania, nie doszukałem się informacji kiedy nastąpi właściwa, rynkowa premiera. Mam nadzieje, ze najpóźniej do wakacji, bo jak nie to będe zmuszony skreślić ION'a i poprostu wybierać między tym co jest teraz dostępne.

Aha kasy nie dozbieram, bo jak to w życiu bywa, samochód też cos chce dostać ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno czerwiec, lipiec. Czyli realnie wakacje, koniec wakacji. I według założeń cena netbooka ma być wyższa o jedyne $50 - za pcworld.com. Chociaż myślę że to będzie jak z netbookami po $199, a pierwsze ceny były o $100 wyższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli generalnie termin "na styk". Po przeczytaniu newsa właśnie z pcworld rzuciło mi się na oko jedno stwierdzeni, ze nVidia również planuje zbudować platforme tego typu dla procesora Via Nano (którego test szybko po tym przeczytałem), co również brzmi interesująco. Ciekawe co z tego wyjdzie, wygląda na to, że jednak poczekam :)

Edytowane przez piecornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnei uważam że jak ktoś nie ma noża na gardle to warto poczekać przy jakichś nowościach które mają się pojawić. Ja np. kupiłem Paviliona w lipcu, ale musiałem, jakbym poczekał do września/października to już bym trafił na boom netbooków, gdzie taki 10" by mi spokojnie wystarczył. Takie życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi