kedly Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) witam, mam płyte glowną MSI neo2 FIR na ktorej opcjonalnie mozna wpiąć śledzia do S/PDIF, niestety na allegro owego nie znalazlem wiec postanowilem wykombinowac taki na własną ręke. Użyłem gniazda cinch żeńskiego i dwu-pinowy wtyk do płyty a dalej do głosnikow juz normalny cinch. Dźwięk jest, DTS/DD ale po 10 minutach przewód sie tak nagrzewa ze aż piekł! więc jest to prawdopodobnie spowodowane tym ze nie zostala wpięta 3 wtyczka do plyty "GND" niestety niewiem jak to uziemić - mam GND poprowadzić kabelkiem do obudowy komputera czy co? nie mam pojęcia gdzie podpiąć to GND tak wygląda zrzut z instrukcji płyty Edytowane 27 Stycznia 2009 przez kedly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalak77 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 :kijem: :mur: Coś ty najlepszego zrobił, masz szczęście że nie spaliłeś niczego... od czego są fora i :google: ???? Nigdy tak nie podpinaj !!!!!!!!!!!!!!!!!! żeby mieć SPDIF elektryczny spinasz SPDIF do środka a GDN na zewnątrz gniazda i tylko tyle. Wyprowadzenie VCC służy do zasilania diody dla wyjścia SPDIF optycznego a nie elektrycznego. Następnym razem zapytaj, bo następnym razem spalisz gniazda w amplitunerze albo płytę. JA zawsze polecam połączenie optyczne bo nie masz styku elektrycznego pomiędzy urządzeniami i nie spalisz nic ja mam spięcie po optyku i święty spokój na dodatek wystarczy że kompa będziesz miał zasilanego z innej fazy a amplituner z innej i powstanie różnica potencjałów i możesz uszkodzić sprzęt, ja tak uwaliłem sobie ruter Nigdy nie podłączałem bezpośrednio w ten sposób lecz zawsze przez odpowiednią przelotkę (czyt. śledzia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 czyli poprostu zamiast do VCC/SPDIF mam wpiąć do pinów GND/SPDIF i po sprawie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...