maciek_p Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Co o tym sądzcie? Zastanawiam się czy nie spróbować tego założyć (proszę powiedzieć JAK!) na moją Barkę IV 80GB ATA100. Jest sens męczyć się tak i czy zmniejszy się ryzyko padnięcia dysku? :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Jezle zauwazyles ze dysk strasznie sie grzeje to tak .Zywotnosc no wiadomo ze czym zimniej tym lepiej(bez przesady:) ) ALe jak nie grzeje sie az tak mocno to po co? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Sprawdz np.: dtempem jaka masz temp. Jedni narzekaja, ze ich barracudy sie strasznie grzeja, a inni nie. Sam mam coolerek titana (chyba kosztowal mnie 18zl) i mam max. 33C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_Idiot Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 ja olalem gwarancje i odewalem z gory nalepke - zreszta i tak juz teraz jest po - bloczek kupilem w miko i przymocowalem lepcem owijajac dysk a potem zapakowalem go w gombke zeby nie chalasowal temp jak przy dysku chlodzonym wiatraczkiem a owiele ciszej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Tu jest bardzo fajny opis bloku do HD'ka ja frezuje sobie wlasie cos podobnego http://zerofanzone.co.uk/content.asp?reque...racudaiv&Page=3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Ja też robie sobie WB na HDD taki składający się z dwóch blaszek i przylutowanych do nich dwoch rurek fi 10 i to styknie no i oczywiście pianka do tego i mata bitumiczna. Będzie cicho jak makiem zasiał. Powiem ci tyle że w akademiku był u nas w serwerze dysk baracuda 4 i padł po roku, chodząc non stop z przegrzania. Kuwa dlaczego ja nie zajołem sie chłodzeniem tego kompa. Thats all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 WC do HDD to całkie dobra sprawa jak się ma blok na procu. Można go zawaliście wytłumić i go nie będzie słychać .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 baracuda 4 i padł po roku, chodząc non stop z przegrzania.Ja miałem dwie sztuki Seagate Medalist 3210 3,5 Gb jeden w miare przewienej obudowie do dzisiaj chodzi z zainstalowanym Linux'em a ten drugi , który kisił się w kieszonce bez wiatraka zdechł :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 baracuda 4 i padł po roku, chodząc non stop z przegrzania.Ja miałem dwie sztuki Seagate Medalist 3210 3,5 Gb jeden w miare przewienej obudowie do dzisiaj chodzi z zainstalowanym Linux'em a ten drugi , który kisił się w kieszonce bez wiatraka zdechł :cry:Tylko że ten Barak w serwerze nie był w żadnej kieszeni. Ale serwer to powinien być lux wentylowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 baracuda 4 i padł po roku, chodząc non stop z przegrzania.Ja miałem dwie sztuki Seagate Medalist 3210 3,5 Gb jeden w miare przewienej obudowie do dzisiaj chodzi z zainstalowanym Linux'em a ten drugi , który kisił się w kieszonce bez wiatraka zdechł :cry:Tylko że ten Barak w serwerze nie był w żadnej kieszeni. Ale serwer to powinien być lux wentylowany.Nie no nic nie mowe , tylko chodzi mi o to ze dysk nie chldzony to zdechly dysk Hmm... a co do lux chłodzenia to kiedyś tylko servery miały jako takie chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 baracuda 4 i padł po roku, chodząc non stop z przegrzania.Ja miałem dwie sztuki Seagate Medalist 3210 3,5 Gb jeden w miare przewienej obudowie do dzisiaj chodzi z zainstalowanym Linux'em a ten drugi , który kisił się w kieszonce bez wiatraka zdechł :cry:Tylko że ten Barak w serwerze nie był w żadnej kieszeni. Ale serwer to powinien być lux wentylowany.Nie no nic nie mowe , tylko chodzi mi o to ze dysk nie chldzony to zdechly dysk Hmm... a co do lux chłodzenia to kiedyś tylko servery miały jako takie chłodzenie. To widać że nikt nie dbal za bardzo o ten serwer że dysk się przegrzewał ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Free5tyler Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Stare dyski nie wydzielają tyle ciepła co te najnowsze 7200 obrotów i 8Mb cache. Mam takie dwie czterdziestki WD i w zimie mogłem zrezygnować z kaloryfera. Te dyski są niedoskonałe, powinny w zestawie mieć jakieś wiatraki. Ciekawe jak grzeją się te z ATA133 i SATA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 WC do HDD to całkie dobra sprawa jak się ma blok na procu. Można go zawaliście wytłumić i go nie będzie słychać .... Wytlumic kompa, WC, bloczek?! czy dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Ja z wielka chcecia bym cosik takiego sobie skolowal ale nie mam ani wymairow ani czasu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 moja barakuda pracowała w gąbce ponad rok - temp. 65 stopni... a teraz zrobiłem jej chlodzenie wc - do boków przykręcone dwie blaszki miedziane z przylutowanymi rurkami fi 12 - jeszce i tak mam 2 lata gwarancji :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 No i jakie masz teraz temperatury fit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Jak już ktoś zauważył na mojej BIV (nie grzeje się zbytnio) mały sens się męczyć, ale poprzedni IBM był nie do dotknięcia (parzył) i gdybym go dalej urzywał to chyba warto pomęczyś się z blokiem. BTW nie uwarzacie to za TROCHĘ dziwne, że dysk pracujący przy standardowych (fabrycznych) parametrach może się przegrzać. Przecież coś takiego nie powinno trafić do produkcji :evil: . Dyski podkręcone to już inna bajka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 dysk ma 35 stopni wg speedfana (po paru godzinach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Ale przy obciazeniu czy nie? Jesli nie to trzeba bylo wlaczyc jakies kopiowanie tak, zeby mial co robic przez jakis czas. Pisczel > S.h.i.t happens :) U jednych sie przegrzewaja, u drugich nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 wracajac do tematu, a konkretnie do konstrukcji bloku na hdd. widzialem 2 rodzaje kostrukcji: 1. bloki po bokach dysku 2. blok od gory na cala powierzchnie i sie zastanawiam nad tym bo tak moj maxtor ma tak zrobione boki ze przy miejscach na srubki jest bardziej wybrzuszona obudowa od niego niz w innych miejscach (nie wiem jak to powiedziec) chodzi o to ze kontakt z takim blokiem jest w mniej niz 10 procentach boku. trzeba sie zastanowic co tak na prawde sie grzeje. skad rozchodzi sie cieplo. chyba nie grzeje sie elektronika tylko od lozyska. moze zapodac maly blok tylko w miejscu gdzie jest silniczek i lozysko. pytanie tylko czy od gory tam gdzie jest naklejka czy od dolu. co o tym sadzicie. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Te "boki" HDD , dzialaja jak radiatory , odbieraja cieplo z dysku - odprowadzaja je na scianki "koszyka" do ktorych hdd jest przykrecony. Co do bloku hdd 2 czesciowego - umieszczonego po bokach ; myslalem o tym , ale cena samej miedzi wynioslaby ok 55zł;/ Dokladny plan jest .. kasy nie ma ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 tak ale w przypadku mojego dysku powierzchnia ktora rzeczywiscie styka sie z 'koszykiem' jest naprawde mala. fakt koszyk sie troszke nagrzewa ale... no niewiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek_p Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 To nie ma takiego czegoś, że się HDD do bloku wkłada? Jak mierzyć temp. HDD (może linka)??? Ręcznie??!?!?!!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 To nie ma takiego czegoś, że się HDD do bloku wkłada? Jak mierzyć temp. HDD (może linka)??? Ręcznie??!?!?!!? motherboard monitor w google wpisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freak Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 a taki blok z gory czy z dolu zamontowac ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 a taki blok z gory czy z dolu zamontowac ?? :D wszystko zalezy od dysku. mozna i tu i tu 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeCom Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Szacuneczek :) A czy ktoś pomyślał kiedy o czymś takim: http://www.pcworld.pl/artykuly/21481_6.html (na dole) Proste i po polskiemu wytłumaczone. Taki patent można wykorzystać jako zbiornik wyrównawczy, wtedy będzie 2w1 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Qrcze, a ja mam WD'ka 80gb 8mb, ale nigdzie nie moge odczytac jego tamp :( Bylem u kumpla, na jego baracudzie pokazywało temp... Czy WD'ki mają czujnik temp.??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 A masz włączony S.M.A.R.T. w biosie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Tak, a co?... Pewnie o czymś nie wiem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...