Aziz Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Bez przesady...po co WC na HDD w dodatku nie kreconym..temperatura mojego nie przekracza 28 stopni..przewaznie jeszcze mniej..a tylko wiatraczek 80 mm go chlodzi od spodu..zresztaa tak zaraz sie nie przegrzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Bez przesady...po co WC na HDD w dodatku nie kreconym..temperatura mojego nie przekracza 28 stopni..przewaznie jeszcze mniej..a tylko wiatraczek 80 mm go chlodzi od spodu..zresztaa tak zaraz sie nie przegrzeje wiadomo ze nikt nie buduje wc do chlodzenia hdd. ale jak woda plynie to czemu nie ma chlodzic dysku. sam go chlodzisz i sie dziwisz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Jak to po co? Dzięki temu HD można poowijać/obłożyć czymś i wyciszyć. WC IMO ma 2 główne zadania - wydajne chłodzenie i wyciszenie kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 WC IMO ma 2 główne zadania - wydajne chłodzenie i wyciszenie kompa. rotfl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aziz Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 eeee tam :D :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Co do wysiaszania to zalezy jaki masz model. Ja mam Barracude IV i jak na razie na halas nie narzekam. Co prawda jest ona slyszalna, ale i tak w porowaniu z innymi modelami jest bardzo cicha. Co do chlodzenia to sprawdz czy podlaczenie dysku tak, zeby mial miejsce nad i pod soba. Wtedy nie powinien sie mocno grzac, choc tak naprawde to ich konstrukcja jest taka, ze cieplo jest rozprowadzane na boki, a dzieki temu na obudowe - o ile zwyky styk docisniety srubka moze przekazywac jakies cieplo :) Jedyne sensowne chlodzenie dysku to blok w ksztalcie literu U dookola niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 A mój maxtorek grzeje się jak sto pieronów i wyje przerażliwie, więc pomyślałem żeby zrobić coś takiego, tylko zamiast wody olej transformatorowy i bez obiegu. Czy nie będzie się za szybko nagrzewać :?: Tylko się nie śmiejcie, że znowu wyskakuje z tym olejem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 A mój maxtorek grzeje się jak sto pieronów i wyje przerażliwie, więc pomyślałem żeby zrobić coś takiego, tylko zamiast wody olej transformatorowy i bez obiegu. Czy nie będzie się za szybko nagrzewać :?: Tylko się nie śmiejcie, że znowu wyskakuje z tym olejem :wink: Mi sie podoba chociaż osobiście wole water block na HD'ka bo wyjmij taki zatopiony dysk(do kieszonki,do kolesia czy cuś BLE :-( ) ale z drugiej strony bez obiegu to nie masz co mazyc bo powietrze to sobie jakos tam odleci(kufa ale beton, trudno tak mi sie napisalo) i bedzie obieg w miare pow(tem) w miare a tak to masz dysk w cieplej zupie ktora sie nie ustannie nagrzewa ( bez obiegu taki pomysl nie ma sens lepiej sobie IMHO Hd'ka w dupe wsadzić ;-) ) pierwsze na świecie chłodznie kałem :-) ALe z trzeciej strony to moze powierzchnia tafli oleju będzie większa od powięszchni oddawania ciepła przez dysk na powietrze proponuje TEST bo Gdybać to można do rana . Nie wiem mi sie podoba ale bez obiegu ani rusz . Może inaczej ma to swoje + i - ale trzeba to bliżej zbadać;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 dysk wypadaloby uszczelnic .. ;/ przeciez 'powietrze' ma mniejsza gestosc i lepkosc od wody. - ruchome elementy moga sie INACZEJ zachowywac ... czyli roz [gluteus maximus] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 dysk wypadaloby uszczelnic .. ;/ przeciez 'powietrze' ma mniejsza gestosc i lepkosc od wody. - ruchome elementy moga sie INACZEJ zachowywac ... czyli roz <font color="#FF0000">[ciach!]</font>???????????? dysk jest hermetycznie zmknięty więc co ty chcesz od ruchomych elementów to ciepło które da sie odebrać to tylko to co sobie ewentualnie przez obudowe wydostaje (najmniejszy kurz i głowice do <span style="color:red;">[ciach!]</span>nia[dlatego śąhermetyczne] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 heh .. nie woda tylko olej to raz .. przyznaje ;] 2 - no jasne ... moj stan moze tlumaczyc wypisywanie takich bredni ;] ... balbym sie z tym olejem ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...