Skocz do zawartości
silvermax

Wymiana Węży I Złączek W Moim Układzie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Noszę się z zamiarem wymiany złączek i węży w moim układzie. Czy na tą złączkę:

http://www.cooling.pl/zlaczka-prosta-nk12-...ukt,551139.html

wcisnę wąż Danger Den:

http://www.cooling.pl/dangerden-tube-by-fe...ukt,551118.html

oraz pytanie nr.2

Jak mam zdemontować mój układ, aby nic nie pozalewać?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, jakiego masz reza. Możesz trochę odciągnąć strzykawką i przedmuchiwać.

tzn, jak dokładnie, bo boję się aby nic nie porozlewać po kompie :(

A czy ta złączka będzie pasować do moich bloczków: Swiftech APOGEE GT i Swiftech MCW60-R Rev.2

Pytam bo te złączki mają jakiś krótki gwint.

Edytowane przez silvermax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wylaczonym komputerze (wtyczka odlaczona z gniazdka) i rozladowanym zasilaczu nie powinno byc zadnych problemow nawet jak poleje sie po sprzecie. Jesli wody nie brales z pobliskiego kanalu burzowego i jest czysta (najlepiej demineralizowana) to nawet jak wylejesz cala zawartosc ukladu na kompa to wszystko bedzie ok. Wiem bo zalalem kompa okolo pol litrem wody i wszystko dziala do dzis. Dla sprzetu niebezpieczna nie jest woda sama w sobie (bo idealnie czysta woda jest izolatorem i wogole nie przewodzi pradu) a syf w niej zawarty - to on przewodzi.

Edytowane przez Trawienny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o zlaczkach Koolance do tych blokow, nawet ich nie przykrecisz, gwint wogole nie zlapie :)

Maja za krotki gwint, bloki Swifa maja podfrezowanie pod o-ring, dla tego nawet 1 zwoj nie zlapie (mam komplet blokow swifa i takie NK 12 kulansa na bloku kulansa - fullcover na 9800GTX, tak ze z ciekawosci mierzylem na swiftechach)

Jak chcesz NK 12 bierz HiFlow Swiftecha, jesli masz inne bloki w ukladzie do nich proponowal bym takze NK12 HiFlow, tylko produkcji DD albo D-Tek z podfrezowaniem w zlaczce i mniejszym oringiem

Jak chcial bys dowiedziec sie czegoz konkretniejszego na temat jak najprosciej zdemontowac uklad wstaw najpierw jego fotke...

Ja zawsze umieszczam reza tak, zebym mogl go odpiac i zlac przez niego wiekszosc plynu, ostatecznie przy zakreconym rezie mozesz zacisnac palcami 1 waz, sciagnac go ze zlaczki i szybko ja zatkac, niewiele sie rozleje, potem wsadzic zlaczke do pojemnika i odkrecic korek w rezie :)

U mnie najprosciej spuszcza sie plyn wyjmujac grafe, podstawiam pod nia jakis pojemnij i sciagam zlaczki, potem dmuchne ze 2 razy i plynu nie ma :) Ostatecznie jak mi sie chce wczesniej spuszczam troche plynu wyciagajac rez i zlewajac co sie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja używam Apogee GT i złączek Koolance (skręcanych), które mają chyba taki sam gwint. Wszystko jest w porządku. Tego modelu akurat nie przymierzałem, ale oba typy mają ten sam krótki gwint.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DD Perfect Seal kupisz w coolingu.

Sam je mam w swoim układzie na blokach NB/SB oraz na obu chłodnicach (na pozostałych blokach i rezie mam czarne złączki Swiftecha) i Tygon 13/16 bardzo ciasno siedzi zarówno na DD jak i na Swiftechach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heloooooo?!

Jezeli autor tematu jest na tyle inteligentny aby zlozyc wc to jest rowniez na tyle aby ten uklad zdemontowac.Jezeli inteligencja autora dziala tylko w jedna strone i ma naprawde ogromny problem z demontazem to niech da jakas fotke podgladowa.

ps. poziom tematow na forum coraz gorszy sie staje

ps2. nie zmieniajcie tematu na zlaczki bo chyba takowych tematow/informacji na forum jest duzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli autor tematu jest na tyle inteligentny aby zlozyc wc to jest rowniez na tyle aby ten uklad zdemontowac.Jezeli inteligencja autora dziala tylko w jedna strone i ma naprawde ogromny problem z demontazem to niech da jakas fotke podgladowa.

wypraszam sobie. Chcę się tylko dowiedzieć jak najlepiej zdemontować, aby nic nie zalać etc.

Co w tym złego, po to jest forum aby pomagać. Więc nie wiem co ty do mnie masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypraszam sobie. Chcę się tylko dowiedzieć jak najlepiej zdemontować, aby nic nie zalać etc.

Co w tym złego, po to jest forum aby pomagać. Więc nie wiem co ty do mnie masz.

Owszem forum jest od tego aby pomagac ale wczesniej trzeba posiadac wlasna wiedze , ktora na tym forum mozna zdobys a nie bezsensownie zadawac glupie pytania. Wszystkie informacje dotyczace twojego pytania sa na tym forum (wypowiedzi userow o produktach o ktore pytasz). Jezeli byles wstanie zamontowac wc to jestes wstanie je zdemontowac(to dziala na podobnej zasadzie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem jeszcze raz te NK 12 Koolance z MCW30 swiftecha nowym, faktycznie ladnie sie trzymaja, praktycznie ta obrecz wkolo wchodzi cala w wyzlobienie.

Wczesniej mialem faktycznie z tym problemy w MCW60 i GT, ale juz wiem z jakiego powodu :) Byly w nich SM8/11.2 i nieco rozjechaly gwninty na gorze... dla tego z takim krotkim gwintem mialem problem...

na nowym bloku jest ok.

Nie powiedzial bym ze tygon gorszy od fesera, no chyba ze porownujesz 11.2/15.9 z 10/16 ktory ma grubsze scianki.

10/16 fesera da rade na NK12 wsadzic, ale:

- na NK12 EK i Koolance wchodzi dosc dobrze

- na NK12 HiFlow od Swifa, DD i D-Tek trzeba sie juz troszke bardziej nameczyc.

Ja bym do Nk12 jednak tygon z wieksza srednica wewnetrzna sugerowal.

Jak nie masz strasznie rozbudowanego w bloki ukladu to na dobra sprawe wiekszosc wezy bedzie dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem forum jest od tego aby pomagac ale wczesniej trzeba posiadac wlasna wiedze , ktora na tym forum mozna zdobys a nie bezsensownie zadawac glupie pytania. Wszystkie informacje dotyczace twojego pytania sa na tym forum (wypowiedzi userow o produktach o ktore pytasz). Jezeli byles wstanie zamontowac wc to jestes wstanie je zdemontowac(to dziala na podobnej zasadzie).

faktycznie, może trochę przesadziłem. Jednak ja już taki jestem, że wolę się upewnić kilka razy zanim coś zrobię. Co do wiedzy to posiadam bardzo obszerną na temat Hardware i ogólnie komputerową (nawet bardzo, typu programowanie), ale to jest mój pierwszy układ.

Ja bym do Nk12 jednak tygon z wieksza srednica wewnetrzna sugerowal.

Jak nie masz strasznie rozbudowanego w bloki ukladu to na dobra sprawe wiekszosc wezy bedzie dobra.

tylko grafa i proc.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Także wezmę Tygonika i jakieś zaciski - to nic, że nie będzie ładnie wyglądać, ale będę miał pewność, że nic nie cieknie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@silvermax

Nie ma za co dziękować. Oczywiście do zakupu zapraszam ;)

@jedras77

To całkiem prawdopodobne, że takie coś stało się z tymi gwintami, ale z nówkami będzie bez problemu ;)

Porównuję te rozmiary węży oraz mniejsze (10/13). Napisałem, że to TYGON jest lepszy, a nie odwrotnie. :-) Feser jest miękki i lepiej się go układa. Ponadto jego lepkość pomaga w trzymaniu się równie dobrze na złączkach Swiftecha. Każdy NK12 będzie dobre do tego wymiaru Tygona, tak samo EK, DD i Swif.

Edytowane przez SaVkA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi