Skocz do zawartości
Julo

Pomiar Vcore Miernikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że zarówno bios jak i programy typu asus pcprobe II pokazują napięcie vcore każdy wedle swojego uznania (żaden nie odpowiada napięciu fabrycznemu proca) chciałem spróbować zmierzyć napięcie miernikiem, aby jako tako móc wywnioskować jakie ono rzeczywiście jest.

Ostatnio spaliła mi się karta graficzna, więc zaopatrzyłem się w miernik laudmann lm-807, żeby sprawdzić napięcia w zasilaczu.

W necie odnalazłem punkty pomiarowe dla mojej płyty i teraz mam pytanie:

1. "Jak" dokonać tego pomiaru - punkt pomiarowy jest jeden, a sondy są dwie, czyli którą gdzie wetknąć ?

2. Na które elementy z najbliższego otoczenia uważać, czego napewno nie robić itp. ?

Dołączona grafika

temat, z którego zaczerpnąłem info:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=104083

Edytowane przez Julo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarna sonda do masy, np czarny kabel w molexie. A czerwnona do punktu pomiarowego. Postaraj sie nie dotykac nic innego, a juz napewno nie zwierac ze soba 2 rzczy :)

Edytowane przez manieq1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za informacje

EDIT: vdimm udało mi się zmierzyć, ale vcore niestety nie - troche ciężko się tam dostać jak płyta siedzi w obudowie więc może poprostu nie trafiam, albo punkt pomiarowy jest zły (w co wątpie)

Edytowane przez Julo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi