Julo Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Jako, że zarówno bios jak i programy typu asus pcprobe II pokazują napięcie vcore każdy wedle swojego uznania (żaden nie odpowiada napięciu fabrycznemu proca) chciałem spróbować zmierzyć napięcie miernikiem, aby jako tako móc wywnioskować jakie ono rzeczywiście jest. Ostatnio spaliła mi się karta graficzna, więc zaopatrzyłem się w miernik laudmann lm-807, żeby sprawdzić napięcia w zasilaczu. W necie odnalazłem punkty pomiarowe dla mojej płyty i teraz mam pytanie: 1. "Jak" dokonać tego pomiaru - punkt pomiarowy jest jeden, a sondy są dwie, czyli którą gdzie wetknąć ? 2. Na które elementy z najbliższego otoczenia uważać, czego napewno nie robić itp. ? temat, z którego zaczerpnąłem info: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=104083 Edytowane 3 Lutego 2009 przez Julo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Czarna sonda do masy, np czarny kabel w molexie. A czerwnona do punktu pomiarowego. Postaraj sie nie dotykac nic innego, a juz napewno nie zwierac ze soba 2 rzczy :) Edytowane 3 Lutego 2009 przez manieq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julo Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Dzięki wielkie za informacje EDIT: vdimm udało mi się zmierzyć, ale vcore niestety nie - troche ciężko się tam dostać jak płyta siedzi w obudowie więc może poprostu nie trafiam, albo punkt pomiarowy jest zły (w co wątpie) Edytowane 4 Lutego 2009 przez Julo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...