Melampus Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) Witam. Założyłem ten temacik ponieważ dopadł mnie problem ze wspomnianą w tytule nagrywarką. Konfig jak w sygnaturze. Wszystko było ok i bez problemu aż do dzisiaj. Otóż włączam komputer i nie ma napędu CD? Wszedłem do menadżera urządzeń, patrzę i rzeczywiście coś jest nie tak. Na liście widnieje wspomniane urządzonko ale z żółtym wykrzyknikiem. We właściwościach następujący komunikat: "System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny. (Kod 39) Kliknij przycisk Wyszukaj rozwiązania, aby wysłać dane o tym urządzeniu do firmy Microsoft i sprawdzić, czy jest dostępne rozwiązanie." Wybrałem więc aktualizuj sterownik automatycznie a Winda mi na to, że mam zainstalowane najlepsze oprogramowanie! Próbowałem odinstalowywać, wchodziłem w tryb awaryjny i próbowałem to jakoś naprawić, nawet zeskanowałem rejestr ccleanerem itd.i nic. Czy możecie mi pomóc? Normalnie nie wiem już co mogę zrobić? Z góry serdecznie dziękuje. :sad: Edytowane 4 Lutego 2009 przez Melampus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Najpierw sprawdź u znajomego czy się sprzęt fizycznie nie rozsypał, potem spróbuj zmienić taśmę, złącze na kontrolerze, clear CMOS... Generalnie przyjrzałbym się hardaware'owi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Dzięki za helpa :lol2: Już rozwiązałem problem. Nie była to wina sprzętu, chociaż ten również sprawdziłem. Dla potomności napiszę co pomogło. Jako, że winda V z SP1, ciągle wciskała mi kit o zainstalowanym najnowszym oprogramowaniu i żadna reinstala nie pomagała, to postanowiłem wyczyścić ten "pusty łeb microsoftu". W rejestrze wlazłem do: HEY_LOCAL_MACHINE/HARDWARE/DEVICEMAP/Scsi/ a tutaj pousuwałem wszystkie wpisy. Po tym zabiegu, w menadżerze urządzeń odinstalowałem urządzenie, czyli w moim wypadku nagrywarkę Samsunga. Restart i wiola. Wszystko działa jak należy! Zanim do tego doszedłem, to trochę mi zeszło. Istniała obawa, że winowajcą jest też słynny MSCDEX (uszkodzony). Na szczęście był cały i zdrowy :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 No to gitara gra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Znowu odświeżam temat ponieważ problem się powtórzył. Poszperałem jednak ostro po sieci i z pomocą nijakiego Fatkid4420 znalazłem rozwiązanie. Daje więc linka do rozwiązania bo problem jest iście ala Winda i dotyczy zarówno Visty jak i XP. Oto link: http://support.microsoft.com/kb/314060 Krótko mówiąc jeśli zdarzy Wam się, że Wasz napęd optyczny zniknie, a wcześniej nic na to nie wskazywało, to najprawdopodobniej jakieś wpisy filtrów "pogryzły się" ze sobą w rejestrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...