Skocz do zawartości
Gość lolwesoly

Filtr Na Wentylator

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lolwesoly

Witam

Poprzez wentylator w obudowie przedostaje sie mi duzo kurzu do srodka. Czy warto zalozyc na niego filtr bo w sklepie powiedzieli mi ze to z punktu widzenia elektroniki chore. Chodzi mi o takie cos http://www.allegro.pl/item540385188_alumin...0mmsrebrny.html

mozecie cos poradzic?? z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura. zakladaj taki filtr na kazdym wentylatorze dolotowym do obudowy. o wiele prosciej jest raz na 2 miesiace zdjac odkurzyc filtr z drugiej strony niz komputer w srodku. caly kurz, ba, kleby kurzu (a uwierz mi ze zdziwisz ile sie tego gromadzi), zbieraja sie w wednym miejscu i zaden problem w usuwaniu. czyszczenie komputera jest bardzo niebezbieczne, zeby sie dostac do zakamarkow miedzy slotami a chlodzeniem itd, to trzeba miec dosc waska koncowke do odkurzacza. dlatego raczej nie odkurza sie kompa w srodku a ,w alternatywie do filtrow - przedmuciach!e. czyli jak masz odkurzacz z mocnym wywiewem to prosze bardzo, tylko wystaw najpierw przed dom/na balkon , zeby ci wszystko w powietrze nie poszlo. jak nie masz takiego odkurzacza to pozostaje powietrze w sprayu. dobre ale szybko sie konczy i nie oplaca sie imo (probowalem). najlepsza bylaby sprezarka ale pod reka raczej malo kto ma. jesli zalozy sie najpierw filtr a potem wentylator to nie generuje takich halasow jak ci sie wydaje sparki. podstawa to jedyne "dziury" w obudowie jakie powinny byc to na wentylatory. inaczej kurz bedzie ci w ciagac nawet jak zdjejmiesz jednego sledzia z tylu obudowy. polecam rowniez filtry do pochlaniaczy kuchennych. po kilku recznych przerobkach, moze to ladnie zastapic taki filtr jak podales na allegro. o rajstopach sie nie wypowiadam bo nie probowalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura. zakladaj taki filtr na kazdym wentylatorze dolotowym do obudowy. o wiele prosciej jest raz na 2 miesiace zdjac odkurzyc filtr z drugiej strony niz komputer w srodku.

Potwierdzam. Sam dokupiłem filtr do poprzedniej obudowy, w tej którą mam 2 filtry były w standardzie. Cały kurz zbiera się na tych filtrach, co chroni podzespoły i ułatwia utrzymanie czystości. Wiadomo, że zawsze się coś do środka przedostanie, ale w przypadku zastosowania filtrów są to ilości które da się wydmuchać "ręcznie" trzymając obok włączony odkurzacz, bez potrzeby wkładania go do środka i niebezpieczeństwa uszkodzenia np. płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi