Mariuszeq18 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Witam Mam dość nietypowy problem z komputerem, mianowicie problem jest taki, że komputer nie działa na żadnej pamięci RAM, poza kostką 16MB o_O Mam w domu ze starych PC kilka kości RAM o różnych pojemnościach, 32MB,64MB. Żadna z nich nie działa na tym komputerze, na innych działają bez problemu. Komputer cały czas wydaje charakterystyczny pisk, że pamięć uszkodzona i nic się poza tym nie dzieje. Ku memu zdziwieniu komputer odpalił się na kostce 16MB, można normalnie pracować. Ale 16Mb to śmiesznie mało. Dlaczego komputer nie działa na innych pamięciach ? Dodam, że pamięci wkładałem parami, osobno i nic to nie dało. Sprzęt: PIII - 1,0GHz, Płyta Procomp - BVD1M Dysk 40GB GF4 64MB Codegen 300W Sprzęt zakupiłem w częściach, miał działać, dzisiaj złożyłem, jednak wielkie rozczarowanie... Co może być powodem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariuszeq18 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Nikt nie zna odp ;/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Mi sie wydaje ze to raczej płyta główna skopsana bo skoro pamiatki chodzą na innych to w niej bym widział problem. Może wyczulona na ileś ramu do włożenia ?. Napisałeś że pc "miał działać ". No to jest akurat pojęcie względne bo co innego miał a musi. Zasilacz to wiadomo niepierwszej klasy ale do takiego konfiga to starczy chociaż i on czasem może być winny. Sprawdzałeś na innym ? Edytowane 7 Lutego 2009 przez Mario_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Tylko nie mów, za ile to kupiłeś ... Płyta jeszcze na SD RAM, maksymalna pojemność to 2x256. Podejrzewam, że płyta gryzie się z pamięciami. Spisz, to co pisze na tej kostce 16mb i szukaj o takich oznaczeniach ale o większej pojemności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariuszeq18 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Ale to komputer dla 5 letniej siostry, więc wiecie... Sprzęt nie musi być, stąd taki parametry, a nie inne. nawet BIOS nowy wgrałem i nadal to samo. No właśnie możliwe, że sie gryzie, ale żeby kurcze z tyloma różnymi pamięciami ? Na pamięci 16MB nic nie jest napisane ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariuszeq18 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Udało mi się odpalić na nim 2x32MB, które nie chodziły... Wsadziłem pamięć, przestawiłem zworki na reset BIOS-u, następnie tak jak były komputer wystartował i działa. Tylko ciekawe dlaczego właśnie wtedy wystartował po tej zamianie zworek... Jeszcze zaraz po zamianie zworek pokazał monit CMOS CHECKSUM FAILED, dałem F1 i poszedł dalej. Jednak caly czas wywala monit "Sugessted SDRAM cas latency time is "2" Jak zmienię na 2 komputer się włącza, ale nie ma obrazu i żadnego dźwięku głośniczek systemowy nie wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...