Skocz do zawartości
Mariuszeq18

Komputer Nie Wstaje Na żadnym Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dość nietypowy problem z komputerem, mianowicie problem jest taki, że komputer nie działa na żadnej pamięci RAM, poza kostką 16MB o_O

Mam w domu ze starych PC kilka kości RAM o różnych pojemnościach, 32MB,64MB. Żadna z nich nie działa na tym komputerze, na innych działają bez problemu. Komputer cały czas wydaje charakterystyczny pisk, że pamięć uszkodzona i nic się poza tym nie dzieje. Ku memu zdziwieniu komputer odpalił się na kostce 16MB, można normalnie pracować. Ale 16Mb to śmiesznie mało. Dlaczego komputer nie działa na innych pamięciach ?

Dodam, że pamięci wkładałem parami, osobno i nic to nie dało.

Sprzęt:

PIII - 1,0GHz,

Płyta Procomp - BVD1M

Dysk 40GB

GF4 64MB

Codegen 300W

Sprzęt zakupiłem w częściach, miał działać, dzisiaj złożyłem, jednak wielkie rozczarowanie...

Co może być powodem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje ze to raczej płyta główna skopsana bo skoro pamiatki chodzą na innych to w niej bym widział problem. Może wyczulona na ileś ramu do włożenia ?. Napisałeś że pc "miał działać ". No to jest akurat pojęcie względne bo co innego miał a musi. Zasilacz to wiadomo niepierwszej klasy ale do takiego konfiga to starczy chociaż i on czasem może być winny. Sprawdzałeś na innym ?

Edytowane przez Mario_86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie mów, za ile to kupiłeś ...

Płyta jeszcze na SD RAM, maksymalna pojemność to 2x256.

Podejrzewam, że płyta gryzie się z pamięciami. Spisz, to co pisze na tej kostce 16mb i szukaj o takich oznaczeniach ale o większej pojemności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to komputer dla 5 letniej siostry, więc wiecie... Sprzęt nie musi być, stąd taki parametry, a nie inne.

nawet BIOS nowy wgrałem i nadal to samo.

No właśnie możliwe, że sie gryzie, ale żeby kurcze z tyloma różnymi pamięciami ? Na pamięci 16MB nic nie jest napisane ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się odpalić na nim 2x32MB, które nie chodziły... Wsadziłem pamięć, przestawiłem zworki na reset BIOS-u, następnie tak jak były komputer wystartował i działa. Tylko ciekawe dlaczego właśnie wtedy wystartował po tej zamianie zworek... Jeszcze zaraz po zamianie zworek pokazał monit CMOS CHECKSUM FAILED, dałem F1 i poszedł dalej.

Jednak caly czas wywala monit "Sugessted SDRAM cas latency time is "2" Jak zmienię na 2 komputer się włącza, ale nie ma obrazu i żadnego dźwięku głośniczek systemowy nie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi